Antreprenorii din Cimișlia și Ștefan Vodă, informați despre accesul la finanțare prin intermediul programelor ODA

11 Oct. 2024, 09:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
11 Oct. 2024, 09:10 // Actual //  Soroceanu Olga

Antreprenorii din raioanele Ștefan Vodă și Cimișlia au avut ocazia să participe la o întâlnire cu directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Vadim Codreanu. Evenimentul a avut ca scop informarea acestora despre  oportunitățile de dezvoltare economică și accesul la finanțare prin intermediul programelor guvernamentale gestionate de ODA.

„Am venit la Ștefan Vodă și Cimișlia să cunoaștem antreprenorii și să vedem care sunt necesitățile lor reale, să comunicăm cu ei și nu în ultimul rând să promovăm programele de stat, inclusiv Programul 373, care presupune finanțare la costuri rezonabile și compensarea costurilor de către bugetul de stat prin instituțiile financiare. Vrem să vedem ce alte necesități mai au ei, ca să le includem în programele și strategiile naționale de suport a antreprenoriatului”, a declarat directorul ODA, Vadim Codreanu. 

Evenimentul a oferit o platformă de discuții și sesiuni interactive, facilitând accesul antreprenorilor la informații esențiale privind finanțarea și dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii. 

 

Unul dintre beneficiarii programelor Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului este Pavel Țăranu, proprietarul pensiunii turistice „Meșter Faur” din satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă.

„Anul curent am aplicat la Programul de Ecologizare al ODA, pentru că activând din 2005 avem o pensiune care este funcțională și este stringent nevoie de a purifica toate deșeurile, mai ales apele uzate, fiindcă ne aflăm chiar pe malul Nistrului și suntem responsabili de ceea ce facem… De aceea, în primul rând vom face ecologizarea”, a menționat Pavel Țăranu, administrator al pensiunii turistice „Meșter Faur”.

Printre antreprenorii prezenți la discuție s-a numărat și Olga Gîrjău, care a accesat un credit prin Programul Femei în Afaceri. 

„A fost o experiență foarte frumoasă și cu succes, am beneficiat de grant, am deschis o afacere chiar în localitatea de unde sunt… în satul Feștelița. E un atelier de croitorie unde producem haine cu motive tradiționale, inclusiv și broderie, țesem, și mulțumim echipei ODA.

Și recomand pentru tinerii care vor să se lanseze în afaceri să vină și să participe de fiecare dată când vine ODA aici, să culeagă aceste informații ca ulterior să le aplice și să dezvoltăm aici la noi acasă, frumosul”, a conchis Olga Gîrjău, antreprenoare, SRL Modelina-Stil, s. Feștelița.

În ultimii doi ani, prin programele gestionate de ODA au fost sprijiniți circa 8.300 de antreprenori prin servicii de consultanță, instruire și programe de granturi, care au atins valoarea totală a finanțării nerambursabile de 2,5 miliarde de lei. Odată cu implementarea diferitor proiecte, antreprenorii au creat și menținut aproximativ 16.760 de locuri de muncă. Investițiile acestora în economie însumează aproximativ 4,8 miliarde de lei.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO