Antreprenorii români sunt tentați de investițiile în hoteluri de LUX

27 Ian. 2023, 10:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
27 Ian. 2023, 10:30 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În ultima perioadă hotelurile au devenit o atracţie princi­pală pentru antreprenorii români care vor să îşi plaseze banii şi în alte sectoare decât businessurile lor de bază, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, tot mai multe hoteluri răsar în România după investiţiile antreprenorilor locali care activează în agricultură, industrie sau bănci. Printre cele mai mari investiţii făcute de antre­pre­norii români în hoteluri se numără Radisson Blu din Cluj, deţinut de Horia Ciorcilă, şeful Băncii Transilvania, Radisson Blu Timişoara, controlat de Ovidiu Şandor, unul dintre cei mai mari antreprenori din zona de vest a României, care activează în construcţii, dar şi Alma Health & Spa Retreat, al cărui proprietar este Vasile Dogărescu, care deţine mai multe busi­nessuri în agricultură, cât şi un lanţ de benzinării.

Fie că au văzut potenţialul de dezvoltare al zonelor în care au investit sau răspund unei cerinţe a pieţei prin construirea unui hotel, ospitalitatea este tot mai căutată de către anterprenorii români.

De asemenea, migrarea investiţiilor în hoteluri în afara marilor centre urbane precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara se datorează antreprenorilor din România, care aleg să mizeze pe un astfel de business şi în zonele în care infrastructura hotelieră aproape că lipseşte.

Multe oraşe mari, cu o economie puternică, nu au un hotel deschis sub un brand internaţional. Spre exemplu, Aradul, care are o industrie puternică şi un nivel smenificativ de investiţii străine, va avea primul hotel sub un brand internaţional abia anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Familia Ghinea, care deţine grupul Arsat din Arad, cu activităţi în industrie şi agricultură, investeşte 50 milioane de euro într-un proiect imobiliar mixt, din care va face parte şi primul hotel Autograph Collection by Marriott din afara Bucureştiului. Hotelul va fi prima unitate sub un brand internaţional din Arad.

De asemenea, Eduard Koler, care activează în politica din România, dar are şi businessuri în zona de restaurante, a încheiat o colaborare cu grupul hotelier Accor pentru deschiderea primului hotel sub marcă internaţională din judeţul Mehedinţi. Deschiderea hotelului va avea loc în a doua parte a acestui an.

De asemenea, grupul Wyndham, care deţine brandul Ramada, a încheiat două colaborări cu antreprenorii din Târgu Jiu şi Slatina, oraşe care beneficiază de hoteluri sub branduri internaţionale odată cu aceste investiţii.

Omul de afaceri Constantin Goanţă, care controlează şi distribuitorul de ţevi Comtech Co, a renovat hotelul Parc din Slatina şi l-a redeschis sub brandul Ramada.

La Târgu Jiu, antreprenorul Cristi Șerban a deschis Hotelul Ramada by Wyndham Târgu Jiu, prima unitate de cazare clasificată la patru stele sub un brand internaţional din judeţul Gorj.

Cea mai dezvoltată infrastructură hotelieră din România se află în Bucureşti, unde există cele mai multe hoteluri de patru şi cinci stele, dar Capitala României beneficiază şi de cel mai mare număr de hoteluri afiliate unui brand internaţional. România are o rată foarte mică a hotelurilor afiliate la un brand internaţional, existând însă potenţial de dezvoltare pe acest segment.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ