Apă Canal a înmulțit din pix investițiile de miliarde! Doar 10% din planurile grandioase au fost realizate.

27 Ian. 2023, 10:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2023, 10:32 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul de la Apă Canal ia amploare. Ieri întreprinderea a fost somată de Premier Energy că blocul administrativ va fi deconectat de la lumină din cauza datoriilor de peste 72 milioane de lei , iar prima suburbie care riscă să rămână fără apă este Stăuceni. În replică, compania susținea că fără lumină nu va putea emite facturi.

Cel mai curios lucru este că, deși compania dea lungul anilor a anunțat un plan de investiții grandios, aprobat de ANRE, doar 10% din total au fost făcute. Or, în lipsa investițiile rețeaua de apă și canalizare a ajuns la un grad de uzură foarte mare care duce la pierderi de apă 30%.

Portalul mold-street.com a analizat planul de investiții al întreprinderii municipale

În anii 2022-2023, planurile de investiţii au mai crescut pe hârtie cu încă 1,06 miliarde de lei. Investiţiile au fost şi sunt planificate în special în apeducte şi reţele de canalizare, dar şi în clădiri şi utilaje, echipamente de măsurare etc.

Astfel, în total se adună o sumă uriaşă de 2,26 miliarde de lei, pentru o întreprindere cu o cifră de afaceri de 660-680 de milioane de lei pe an, în această perioadă.

În pofida planurilor grandioase anunţate de prestatorul de servicii, investiţiile de 1,2 miliarde de lei planificate în anii 2019-2021, aşa şi nu au fost efectuate.

Gradul de realizare a acestora a fost de aproximativ 10%, ANRE acceptând doar un volum de investiţii de aproximativ 128 de milioane de lei, ce au fost executate de Apă-Canal Chişinău în anii 2019-2021.

Ce s-a întâmplat cu peste un miliard de lei, planificat pentru investiţii, ar putea fi un subiect de investigat.

Cu toate că Apă-Canal Chişinău nu a îndeplinit niciodată planul de investiţii în 2019-2021, anul trecut, ANRE a acceptat să îl majoreze de aproape două ori.

Astfel, pentru 2022, planul a fost de aproape 720 de milioane de lei, el fiind revizuit de câteva ori pe parcursul anului.

Cea mai mare parte din banii pentru investiţiile furnizorului au fost planificaţi din credite externe de la BERD şi BEI: în 2020 – circa 261 de milioane de lei, în 2021 – aceeaşi sumă de 261 de milioane de lei, ceea ce denotă că în 2020 nu s-a realizat, apoi s-a amânat pentru 2021.

Ţinând cont că nici în 2021 nu s-a realizat, banii din creditul BERD şi BEI se pare că au fost planificaţi a fi cheltuiţi în 2022.

Este adevărat că, în 2022, suma a crescut la 294 de milioane de lei. Tot în 2022, Apă-Canal Chişinău planifica să valorifice şi 72 de milioane de lei dintr-un grant de la Fondul Ecologic Naţional.

Restul banilor sunt indicaţi ca proveniţi din resurse proprii. În condiţiile în care Apă-Canal Chişinău în anii 2020-2021 a activat cu pierderi, iar în 2022 a ajuns să nu mai poată plăti pentru curentul electric, este evident că nu are nici bani pentru investiţii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

Patru dintre primele 5 cele mai impresionante obiective turistice din lume, incluse în clasamentul celor mai importante 99 de atracţii, se află în Europa.

Stasher, specialist în depozitarea bagajelor, a realizat un clasament al celor mai importante 99 de atracţii turistice din lume.

Ţinând cont de recenziile Google, de calitatea cazării, de distanţa până la cel mai apropiat aeroport internaţional, de siguranţa turiştilor şi de popularitatea în TikTok, fiecare atracţie a fost astfel cotată, notează Euronews.

Patru dintre primele cinci cele mai impresionante obiective turistice din lume se află în Europa.

Pe locul 4 se află Plaza de España din Sevilla, Spania.

Un semicerc de clădiri guvernamentale impunătoare, flancate de turnuri înalte, îmbrăţişează o fântână mare în spaţioasa Plaza de España din Sevilla. Piaţa a fost construită iniţial pentru Târgul Mondial Ibero-American din 1929. Nu mai puţin de 52 de nişe de faianţă se aliniază la baza clădirilor sale, reprezentând fiecare dintre provinciile Spaniei. Patru poduri din mozaic – reprezentând cele patru regiuni vechi ale ţării – taie căi pitoreşti peste apă, unde bărci cu vâsle plutesc în jurul canalului circular. Plaza de España este un spaţiu public, ceea ce înseamnă că intrarea este liberă.

Laguna Albastră, Islanda

Cu aburi care se ridică din apele sale turcoaz lăptos, înconjurată de vulcani maiestuoşi, Laguna Albastră din Islanda creează o imagine primitoare. Oricât de eteric ar fi peisajul, piscina nu este un fenomen natural: de fapt, spa-ul este umplut cu un produs secundar al centralei geotermale din apropiere. Cu toate acestea, apa sa bogată în minerale şi nămolul alb şi moale de silice au proprietăţi curative pentru piele. Aceasta primeşte aproximativ un milion de vizitatori pe an, mai mult decât dublul populaţiei Islandei, şi este una dintre favoritele de pe TikTok. Preţurile biletelor pentru Laguna Albastră variază în funcţie de zi, oră şi sezon, începând de la aproximativ 60 de euro.

Disneyland Paris, Franţa

„Cel mai fericit loc de pe Pământ” se ridică la înălţimea sloganului său, cel puţin conform utilizatorilor TikTok: Disneyland Paris este cea mai populară atracţie de pe platforma de socializare. Postările sale au fost vizualizate de aproape opt miliarde de ori şi se mândreşte, de asemenea, cu un scor foarte respectabil al recenziilor Google – 4,5.

Clădirea Parlamentului Ungariei, Budapesta, Ungaria

Cu arhitectura sa fabuloasă şi cu barurile sale cu pretenţii, capitala Ungariei uimeşte vizitatorii la fiecare pas. O plimbare cu barca de-a lungul Dunării face parte cu siguranţă din itinerariu, oferind şansa de a vedea de pe apă cel mai impresionant monument al Europei, Parlamentul din Budapesta. Inaugurată în 1902, structura neogotică rămâne cea mai mare clădire din ţară: faţada sa simetrică şi cupola centrală decupează o siluetă izbitoare pe malul de Pesta al fluviului. Se recomandă o excursie de noapte pentru a o vedea luminată în toată splendoarea ei: clădirea Parlamentului maghiar a obţinut un scor impresionant de 7,3 din 10 în analiză, ceea ce o face nu doar cea mai bună atracţie turistică din Europa, ci şi din lume.

Pentru a intra în clădire, se achită 13 euro.

Care sunt cele mai slabe atracţii turistice din Europa?

Europa nu figurează atât de mult în topul celor mai proaste atracţii turistice din lume: Marele Bazar din Istanbul, Turcia, este clasat pe locul al doilea în ceea ce priveşte siguranţa şi accesibilitatea.

Statele Unite şi Asia au multe dintre celelalte „cele mai proaste atracţii” de pe listă: turiştii au etichetat în recenzii Hollywood Walk of Fame din Los Angeles ca fiind „murdar” şi „periculos”, ceea ce i-a adus cea mai slabă clasare.

Busch Gardens din Tampa Bay, Florida, figurează, de asemenea, în ultimele 10 locuri.

Situat la 219 km distanţă de un aeroport, Taj Mahal din India se află pe locul al treilea, în timp ce Victoria Harbour şi Ocean Park din Hong Kong ocupă locurile şase şi şapte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău