„Anul vitivinicol 2021: evaluări, rezultate și perspective”. 434 mln lei – investițiile în viticultură și vinificație

08 Apr. 2022, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Apr. 2022, 11:21 // Actual //  MD Bani

Astăzi, 8 aprilie 2022, a fost organizată cea de-a cincea ediție a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole: „Anul vitivinicol 2021: evaluări, rezultate și perspective”. La eveniment s-au înregistrat peste 85 de participanți.

Printre cei prezenți la conferință se numără reprezentanți ai Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), ai Ministerului Agriculturii și a partenerilor strategici USAID Moldova.

„Sectorul vitivinicol a fost și va rămâne o ramură strategică a economiei naționale. Importanța acestuia este vădită, reeșind din ponderea Produsului Intern Brut, dar și valoarea unor indicatori macroeconomici și rezultatele pertinente pentru acest sector valoros care a devenit o care de vizită a țării noastre. Anul 2021 a continuat să fie un an provocator, inclusiv pentru sectorul vitivinicol. Alături de colegii de la Oficiul Național al Viei și Vinului, astăzi, vom aduce în prim plan bilanțul activităților din domeniu, politicile și conjunctura vitivinicolă, provocările și impedimentele din sector, dar și soluțiile pentru rezolvarea problemelor.” a menționat Elisaveta Breahnă, directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a subliniat importanța susținerii sectorului vitivinicol întrucât esl este cartea de vizită a agriculturii și în general a țării.

„Sectorul vitivinicol asigură faima Republicii Moldova peste hotare, dar și asigură un șir de beneficii celor încadrați în câmpul muncii în acest domeniu. Anul trecut, vinurile din țară au obținut peste 125 de medalii la concursurile și expozițiile internaționale. Rezultatele demonstrează profesionalismul celor din domeniu. Ministerul Agriculturii, Guvernul Republicii Moldova va acorda în continuare tot sprijinul pentru a asigura o dezvoltare dinamică a acestui sector. Pentru 2022, Guvernul a aprobat fondul de subvenționare, astfel este preconizată o sumă de circa un miliard 750 de milioane de lei, fiind distribuită pentru diferite măsuri de sprijin pentru sectorul agricol, inclusiv pentru sectorul vitivinicol.” a declarat Viorel Gherciu.

Șeful misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, a vorbit despre oportunitățile unui astfel de eveniment și a menționat că USAID va continua să susțină sectorul vitivinicol în Republica Moldova și promovarea brandului național peste hotarele țării.

„USAID a început să învestească în industria vinului încă din anul 2005 și va continua să suporte acest sector. Angajamentul și parteneriatul pe care îl avem este unul de durată. Această conferință are o importanță majoră întrucât putem să ne reunim, să lucrăm împreună, să găsim soluții, dar și să identificăm oportunitățile pentru brandul moldovenesc.”

Elizaveta Breahnă, directoarea ONVV, a prezentat raportul de conjunctură vitivinicolă. În registrul vitivinicol al ONVV sunt înregistrați 52 500 de agenți economici, cu 18% mai mult decât în 2020, care dețin 90 000 de parcele – plantații viță de vie atât soiuri pentru vin cât și soiuri de masă. Potrivit raportului în Republica Moldova există 224 de vinării.

De asemenea, în anul 2021, în viticultură și vinificație au fost investite 434 milioane de lei, dintre care 18% au fost acoperite de fondul de subvenționare. 204 milioane de lei au fost redirecționate către plantarea sau defrișarea plantațiilor de viță de vie, alte 220 de milioane de lei au fost folosite pentru modernizarea vinăriilor, iar 10 milioane de lei pentru dezvoltarea piețelor.

Potrivit informațiilor, în 2021, Republica Moldova a exportat 120,7 milioane de litri de vin în 71 de țări. În total, în 2021, s-a exportat 83% din vinul produs. În același timp, țara a noastră a importat materie primă în vrac în volum de 4.751.427 litri, volum care a crescut din cauza secetei.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău