Anunț pentru moldovenii care vor să-și redobândească cetățenia! Acordarea vine la pachet cu un card personalizat

05 Aug. 2024, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2024, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Începând cu 1 septembrie 2024, cererile de acordare sau redobândire a cetățeniei române, soluționate favorabil, vor presupune eliberarea unui card de cetățenie română. Acest document va fi personalizat de Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte, conform unui anunț al Ministerului Afacerilor Interne.

Pe 25 iulie 2024, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 100 pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Actul legislativ introduce schimbări în procesul de acordare și redobândire a cetățeniei române, prin creșterea nivelului de securitate al documentelor ce atestă această calitate. Astfel, se va introduce cardul de cetățenie română și se va îmbunătăți procesul de soluționare a cererilor de eliberare a pașapoartelor românești.

Potrivit ordonanței, cererile de eliberare a pașapoartelor românești cu menționarea țării de domiciliu, depuse de persoanele care au dobândit sau redobândit cetățenia română și care nu au mai deținut anterior un pașaport românesc sau un act de identitate românesc, vor trebui să fie însoțite de certificatul de cetățenie și de cardul de cetățenie română.

Persoanele cărora li se va elibera cardul de cetățenie română începând cu 1 septembrie 2024 și care doresc să-și stabilească domiciliul în străinătate vor avea obligația de a solicita, în termen de trei ani de la dobândirea sau redobândirea cetățeniei române, eliberarea unui pașaport românesc cu menționarea țării de domiciliu, conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ordonanța de Urgență nr. 100/2024 asigură continuarea procesului de digitalizare a serviciilor publice, oferind cetățenilor o platformă integrată în HUB-ul de servicii al MAI. Aceasta va include o primă platformă de cetățenie, până la operaționalizarea sistemului informatic de evidență a cardurilor de cetățenie română de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

O altă modificare importantă adusă de ordonanță vizează reglementarea Sistemului informatic de evidență a datelor despre cetățenia română din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple, sistem administrat de Direcția Generală de Pașapoarte.

Ministerul de Interne le reamintește cetățenilor că descendenții cetățenilor români sau foștii cetățeni români care doresc să obțină acte de stare civilă, documente de identitate sau de călătorie românești, ori redobândirea cetățeniei române, trebuie să se adreseze direct instituțiilor competente. Nu este necesar să solicite, în prealabil, Direcției Generale de Pașapoarte furnizarea datelor despre cetățenia română din Registrul Național de Evidență a Pașapoartelor Simple.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău