Anunțul dramatic făcut de șefa FMI: 40% din angajați își vor pierde job-urile

15 Ian. 2024, 14:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Ian. 2024, 14:04 // Actual //  bani.md

Revoluţia AI (inteligenţa artificială) ar putea exercita presiuni asupra guvernelor pentru a adopta noi măsuri de protecţie socială, în vederea sprijinirii persoanelor care îşi pierd locurile de muncă, dar sunt incapabile de a-şi îmbunătăţi competenţele, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, pentru Yahoo Finance Live.

„Dacă nu va exista o distribuire bine gândită a beneficiilor AI şi vor spori semnificativ inegalităţile, structura socială ar putea fi afectată într-un mod extrem de nesănătos pentru omenire. Măsurile de protecţie socială într-o lume a inteligenţei artificiale sunt primordiale”, susţine oficialul FMI.

Declaraţiile Kristalinei Georgieva vin în urma publicării unui studiu cuprinzător al FMI privind impactul economic global al proliferării AI.

Acele măsuri de protecţie socială ar putea necesita fonduri masive, conform FMI. Instituţia financiară avertizează că aproximativ 40% din piaţa globală a forţei de muncă este expusă la AI. În economiile avansate, sunt expuse aproximativ 60% din slujbe, în urma prevalenţei locurilor de muncă orientate spre „abilităţi cognitive”. Expunerea generală este de 40% în economiile emergente şi de 26% în ţările cu venituri scăzute, apreciază FMI.

Deşi multe economii emergente şi în curs de dezvoltare s-ar putea confrunta în viitorul apropiat cu perturbări mai reduse legate de AI, FMI spune că ele sunt de asemenea pregătite să capitalizeze avantajele inteligenţei artificiale, ceea ce ar putea „exacerba diviziunea digitală” şi „disparităţile legate de venituri”, este concluzia studiului.

Georgieva crede că vârstnicii ar putea resimţi un impact supradimensionat în urma adoptării AI pe scară largă şi vor avea nevoie de măsuri de protecţie socială.

„Trebuie să-i putem sprijini pe cei afectaţi deoarece locurile lor de muncă dispar. De asemenea, trebuie să ne uităm la cei mai adaptabili. Evident în unele domenii generaţia mai tânără, femeile, sunt mai adaptabile, dar în alte domenii sunt mai puţin. Şi generaţia vârstnică ar putea avea nevoie de mai mult sprijin pentru a face faţă acestei lumi noi”, a adăugat oficialul Georgieva.

FMI nu reprezintă o voce singulară care avertizează asupra posibilelor şocuri economice provocate de AI.

Într-o cercetare din 2023, economiştii de la Goldman Sachs au apreciat că progresele în AI ar putea expune la automatizare echivalentul a 300 milioane locuri de muncă pe plan global, cu alte cuvinte – concedieri masive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Ceremonia de inaugurare a Trainingul Regional privind combaterea traficului ilicit de bunuri culturale ucrainene
01 Apr. 2025, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 10:51 // Actual //  Ursu Victor

OpenAI, compania din spatele revoluționarului ChatGPT, a anunțat că a strâns 40 de miliarde de dolari într-o rundă de finanțare de proporții istorice, în parteneriat cu gigantul japonez SoftBank, potrivit The Guardian. Noua investiție ridică evaluarea companiei la 300 de miliarde de dolari, marcând cea mai mare sesiune de strângere de capital organizată vreodată pentru un start-up.

„Această finanțare ne permite să împingem și mai departe frontierele cercetării în domeniul inteligenței artificiale și să deschidem calea către AGI – inteligența generală artificială –, pentru care puterea de calcul masivă este esențială”, a transmis OpenAI într-un comunicat.

Parteneriatul strategic prevede că SoftBank va investi inițial 10 miliarde de dolari, urmând ca restul de 30 de miliarde să fie alocați până la finalul anului 2025, condiționat de îndeplinirea unor obiective tehnologice și comerciale.

SoftBank a subliniat că intenționează să contribuie la crearea unei „superinteligențe artificiale” (ASI), capabilă să depășească inteligența umană, iar OpenAI este, în opinia grupului japonez, „cel mai apropiat partener de atingerea acestui obiectiv ambițios”.

În același timp, OpenAI a anunțat luni că dezvoltă un model AI generativ mai deschis, într-o mișcare strategică ce răspunde presiunii tot mai mari din partea concurenței open-source, reprezentată de companii precum DeepSeek și Meta.
„Ne gândim la acest lucru de mult timp, dar alte priorități au avut întâietate. Acum pare important să o facem”, a declarat CEO-ul OpenAI, Sam Altman.

Această investiție monumentală vine într-un moment cheie pentru industria AI, în care controlul asupra infrastructurii de calcul și deschiderea către inovație devin factori decisivi în cursa globală pentru inteligența artificială a viitorului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!