APP caută cu lupa proprietățilie statului. Cozonac: Au fost acaparate ilegal terenuri la prețuri derizorii

30 Dec. 2021, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Dec. 2021, 16:17 // Actual //  bani.md

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, a participat la ședința de lansare a lucrărilor de delimitare a bunurilor imobile proprietate publică din Chișinău, dar şi alte 8 localităţi ale municipiului: comunele Băcioi, Budeşti, Ciorescu, Cruzeşti, Grătieşti, Stăuceni, oraşele Cricova şi Vadul lui Vodă.

Șeful APP a subliniat importanța procesului de delimitare și înregistrare a proprietății publice, mai ales pentru diminuarea fenomenului corupției în domeniul administrării funciare.

Administrarea ineficientă a acestui sector și statutul juridic incert al proprietății publice are un impact negativ asupra dezvoltării economice a țării. Și mă refer aici la acele activități frauduloase folosite pe larg, cum ar fi acapararea ilegală a terenurilor la prețuri derizorii. Agenția Proprietății Publice va acorda tot suportul necesar pentru finalizarea cu succes a activităților de delimitare care vor derula în următoarele 12 luni. Sunt ferm convins că gestionarea eficientă a activelor aflate în proprietatea statului este unul dintre factorii critici pentru asigurarea unei bune guvernări, dar și pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”, a declarat Eugeniu Cozonac.

Compania care va executa lucrările de delimitare, ÎS „Ingeocad” a fost selectată în cadrul unui concurs public desfăşurat conform procedurilor de achiziţie ale Băncii Mondiale. Termenul de realizare a contractului este de 12 luni, pe parcursul cărora urmează să fie delimitate după apartenenţă şi domeniu circa 2600 bunuri imobile proprietate publică. La fel, contractul prevede corectarea erorilor din planurile cadastrale pentru cca 2200 de terenuri proprietate privată. Suma totală a lucrărilor este de 3,7 milioane lei.

În prezent, lucrările cadastrale pentru documentarea bunurilor imobile proprietate privată şi delimitarea proprietăţii publice, planificate în cadrul Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară, se desfăşoară în circa 430 de localităţi din 14 raioane ale ţării şi municipiul Bălţi.

Realitatea Live

Eveniment de înmânare a certificatelor de grant în cadrul Programului de Granturi pentru dezvoltarea comunităților eficiente energetic în Republica Moldova
03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!