Apple a anunțat mai multe noutăți la evenimentul dedicat Developerilor. Cuvântul cheie este confidențialitate

08 Iun. 2021, 11:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Iun. 2021, 11:52 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Apple a anunțat la evenimentul anual al dezvoltatorilor noua versiune iOS 15 și o mulțime de noutăți care au în centru noțiunea de ”privacy” (confidențialitate). Mulți acuză Apple că a ajuns să controleze cu ”mână de fier” ecosistemul său, dar compania spune că le oferă user-ilor și mai mult control asupra informațiilor personale și date despre cine are acces la ele. Una dintre cele mai populare aplicații Apple, FaceTime, va putea în anumite condiții să fie folosită și de useri Android și Windows.

Compania spune că iOS 15, care va fi lansat în toamnă, va include un așa-numit ”app privacy report” din care vor afla ce date colectează aplicațiile și le va arăta când o aplicație a primit acces de a folosi microfonul, lista de contacte sau albumul foto de pe telefon.

Apple a anunțat și că aplicația Mail va proteja mai bine datele user-ilor și va bloca posibilitatea ca cei care fac marketing să afle dacă o persoană a deschis un anumit e-mail.

În iOS 15, utilizatorul va putea alege un status (numit Focus de Apple) în funcţie de activitate şi ora zilei – muncă, personal, somn – iar prezentarea notificărilor emise de aplicaţii va fi modificată în funcţie de acest status.

Notificările vor avea un nou design în iOS 15 şi vor fi afişate diferit. Acestea vor include pozele de profil ale utilizatorilor care trimit mesaje prin aplicaţiile de chat şi poze ale aplicaţiilor care emit notificări pentru o mai uşoară identificare.

iOS 15 va include ceea ce Apple numeşte iCloud Private Relay – o opțiune care îşi propune să ascundă traficul realizat de utilizatori față de furnizorii de internet şi companiile de publicitate.

În unele state din SUA userii vor putea să-și scaneze cărțile de identitate cu iPhone-ul și aceste cărți vor fi criptate în portofelul digital Apple alături de cărți de credit și de transport. Practic, userii vor folosi acte de identitate digitalizate în locurile unde acest lucru va fi permis.

 

Compania va face un pas spre posibilitatea ca oamenii să renunțe la chei fizice și să deschidă ușile cu iPhone-ul. Din toamnă, Hyatt Hotels plănuiește să folosească tehnologia în peste 1.000 de locuri.

Un anunț foarte important ține de extinderea popularei aplicații de chat FaceTime care de mai bine de 10 ani a putut fi folosită doar pe dispozitive Apple. Ei bine, aplicația va fi curând deschisă pentru browsere web precum Google Chrome și Microsoft Edge, ceea ce înseamnă că și cei care folosesc Android sau Windows vor putea discuta pe FaceTime. Nu va exista aplicație FaceTime pe magazinul Google Play, iar convorbirea trebuie inițiată de pe un dispozitiv Apple, astfel că cei care vor să vorbească de pe alte browsere trebuie să primească un link web.

”Confidențialitatea este mai importantă ca niciodată, deoarece când folosești internetul și aplicații ale unor terțe părți poți fi monitorizat de un ecosistem complex de brokeri de date și companii de publicitate, adesea fără să le fi dat permisiunea. Nu considerăm că este corect așa, ci credem în protejarea intimității și în dreptul la transparență și control asupra informației”, spune Craig Federighi, Apple vicepreședinte Apple pentru software engineering.

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 09:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 09:20 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Centrala hidroelectrică de la Costești ar putea să-și dubleze capacitatea de generare a energiei electrice prin extinderea surselor de producere cu ajutorul energiei regenerabile. Proiectele ambițioase au fost prezentate ministrului Energiei, Dorin Junghietu, în cadrul unei vizite de documentare la Întreprinderea de Stat „Nodul Hidroenergetic Costești”.

Potrivit administrației întreprinderii, în frunte cu Igor Cibotaru, sunt pregătite studii de fezabilitate pentru instalarea unui parc fotovoltaic plutitor și a unui parc eolian, fiecare cu o capacitate de 5 până la 10 MW. Acestea vor fi completate cu baterii pentru stocarea energiei electrice, transformând nodul într-un important actor pe piața energiei, inclusiv pe cea de echilibrare, odată cu lansarea piețelor pe termen scurt.

Investițiile ar urma să fie acoperite din sursele proprii ale întreprinderii, acumulate în anii precedenți din profitul net reinvestit în dezvoltarea infrastructurii.

„Prin diversificarea surselor – apă, aer și soare – vom reduce dependența de o singură tehnologie și vom crește stabilitatea sistemului energetic național,” a declarat administratorul Cibotaru.

În prezent, centrala funcționează cu un singur generator de 16 MW, pus în funcțiune în 1978, și produce circa 65 milioane kWh anual – echivalentul a aproximativ 6% din energia electrică generată pe plan intern. Activitatea sa depinde de deciziile grupului operativ moldo-român, care gestionează debitul de apă din lacul de acumulare Costești.

Lacul de acumulare Costești, al doilea ca mărime din țară după cel de la Dubăsari, se întinde pe 70 km în susul râului Prut și are o suprafață de 59 km², o capacitate de 1,285 miliarde metri cubi și o adâncime maximă de 43 metri.

Dacă proiectele vor primi undă verde de la Consiliul de administrație, centrala de la Costești ar putea deveni un exemplu regional de tranziție energetică durabilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA