Apple a anunțat mai multe noutăți la evenimentul dedicat Developerilor. Cuvântul cheie este confidențialitate

08 Iun. 2021, 11:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
08 Iun. 2021, 11:52 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Apple a anunțat la evenimentul anual al dezvoltatorilor noua versiune iOS 15 și o mulțime de noutăți care au în centru noțiunea de ”privacy” (confidențialitate). Mulți acuză Apple că a ajuns să controleze cu ”mână de fier” ecosistemul său, dar compania spune că le oferă user-ilor și mai mult control asupra informațiilor personale și date despre cine are acces la ele. Una dintre cele mai populare aplicații Apple, FaceTime, va putea în anumite condiții să fie folosită și de useri Android și Windows.

Compania spune că iOS 15, care va fi lansat în toamnă, va include un așa-numit ”app privacy report” din care vor afla ce date colectează aplicațiile și le va arăta când o aplicație a primit acces de a folosi microfonul, lista de contacte sau albumul foto de pe telefon.

Apple a anunțat și că aplicația Mail va proteja mai bine datele user-ilor și va bloca posibilitatea ca cei care fac marketing să afle dacă o persoană a deschis un anumit e-mail.

În iOS 15, utilizatorul va putea alege un status (numit Focus de Apple) în funcţie de activitate şi ora zilei – muncă, personal, somn – iar prezentarea notificărilor emise de aplicaţii va fi modificată în funcţie de acest status.

Notificările vor avea un nou design în iOS 15 şi vor fi afişate diferit. Acestea vor include pozele de profil ale utilizatorilor care trimit mesaje prin aplicaţiile de chat şi poze ale aplicaţiilor care emit notificări pentru o mai uşoară identificare.

iOS 15 va include ceea ce Apple numeşte iCloud Private Relay – o opțiune care îşi propune să ascundă traficul realizat de utilizatori față de furnizorii de internet şi companiile de publicitate.

În unele state din SUA userii vor putea să-și scaneze cărțile de identitate cu iPhone-ul și aceste cărți vor fi criptate în portofelul digital Apple alături de cărți de credit și de transport. Practic, userii vor folosi acte de identitate digitalizate în locurile unde acest lucru va fi permis.

 

Compania va face un pas spre posibilitatea ca oamenii să renunțe la chei fizice și să deschidă ușile cu iPhone-ul. Din toamnă, Hyatt Hotels plănuiește să folosească tehnologia în peste 1.000 de locuri.

Un anunț foarte important ține de extinderea popularei aplicații de chat FaceTime care de mai bine de 10 ani a putut fi folosită doar pe dispozitive Apple. Ei bine, aplicația va fi curând deschisă pentru browsere web precum Google Chrome și Microsoft Edge, ceea ce înseamnă că și cei care folosesc Android sau Windows vor putea discuta pe FaceTime. Nu va exista aplicație FaceTime pe magazinul Google Play, iar convorbirea trebuie inițiată de pe un dispozitiv Apple, astfel că cei care vor să vorbească de pe alte browsere trebuie să primească un link web.

”Confidențialitatea este mai importantă ca niciodată, deoarece când folosești internetul și aplicații ale unor terțe părți poți fi monitorizat de un ecosistem complex de brokeri de date și companii de publicitate, adesea fără să le fi dat permisiunea. Nu considerăm că este corect așa, ci credem în protejarea intimității și în dreptul la transparență și control asupra informației”, spune Craig Federighi, Apple vicepreședinte Apple pentru software engineering.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 18:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 18:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primii 1% dintre câştigătorii americani evită impozite de aproximativ 163 miliarde de dolari în fiecare an, au declarat cercetătorii de la Departamentul Trezoreriei într-un raport publicat miercuri, scrie Business Insider.

Acest lucru contează pentru aproximativ 28% din totalul decalajului fiscal din SUA, o măsurare a impozitelor datorate în comparaţie cu impozitele colectate. Decalajul total este de aproximativ 600 de miliarde de dolari anual şi va aduce guvernului pierderi de venituri de 7 trilioane de dolari în următorul deceniu, a declarat departamentul.

O mare parte a disparităţii este determinată de capacitatea americanilor bogaţi de a se proteja de plata impozitelor. Contribuabilii cu venituri mai mari pot recurge la contabili, pregătitori de impozite sau alte servicii pentru a-şi reduce datoria fiscală reală. Aceşti americani ştiu, de asemenea, că guvernul are puţine resurse pentru a contracara o astfel de evaziune, scrie Ziarul Financiar.

Această practică contribuie la alimentarea inegalităţilor economice din întreaga ţară, au declarat reprezentaţii departamentului. Exacerbând decalajul fiscal, americanii bogaţi îi obligă pe parlamentari să aleagă între deficitele bugetare mai mari sau majorările fiscale pentru a putea finanţa programele sociale. Ambele opţiuni sunt din punct de vedere istoric nepopulare şi tind să împiedice Congresul să susţină indemnizaţiile de şomaj, timbrele alimentare şi cheltuielile legate de infrastructură.

Administraţia Biden are un plan pentru a opri decalajul fiscal. Totuşi, convingerea Congresului de a acţiona rămâne o luptă dură.

Casa Albă încearcă să consolideze aplicarea impozitelor pentru a compensa o parte din costul propunerii sale de infrastructură de 3,5 trilioane de dolari. Trezoreria estimează că investiţia  de 80 de miliarde de dolari propusă de Biden pentru IRS (Internal Revenue Service) ar putea aduce încă 700 de miliarde de dolari în decurs a 10 ani.

Finanţarea lui Biden ar pune, de asemenea, un accent mai mare pe decalajele fiscale ale celor mai bogaţi americani. Numărul agenţilor dedicaţi combaterii evaziunilor fiscale a scăzut cu 35% în utlimul deceniu, potrivit Trezoreriei. Bugetul IRS a scăzut cu 20%, în timp ce auditurile au scăzut cu 42% din 2010 până în 2017. Potrivit unei fişe informative de la Casa Albă, din 2011 până în 2018 a existat o scădere cu 80% a ratei de audit pentru cei care câştigă peste 1 milion de dolari pe an.

Măsura de evaziuni fiscale a americanilor bogaţi ar putea fi chiar mai mare decât estimările Trezoreriei. Charles Retting, comisar IRS, a declarat că decalajul fiscal ar putea depăşi 1 trilion de dolari.

Aşteptările din reforma IRS ar putea depăşi estimările iniţiale. Casa Albă a solicitat, de asemenea, utilizarea informaţiilor de la instituţiile financiare pentru a impune impozitele pe venit. Creşterea bugetului IRS şi extinderea setului de instrumente ar putea genera până la 1,6 trilioane de dolari în venituri fiscale neîncasate în următorul deceniu, a declarat Trezoreria, mai mult decât dublul jackpotului de 700 de miliarde de dolari estimat de adminsitraţia Biden.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală