Petroliștii vor să stabilească singuri prețul carburanților! Parlicov pune piciorul în prag: Plafonarea este eficientă

20 Feb. 2024, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2024, 12:41 // Actual //  Lupu Eduard

Reprezentanți mai multor rețele de benzinării  solicită anularea plafonării prețurilor la produsele petroliere prin aplicarea unei marje comerciale fixe de către ANRE, pentru că această practică influențează negativ activitatea economică a companiilor. Despre aceasta agenții economici au discutat la Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM, în cadrul ședinței Grupului de lucru ”Stimularea și menținerea investițiilor private”,  condus de Ana Groza, directoare executivă FIA.

Agenții economici susțin că de când se aplică actuala Metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere (motorina şi benzina), situația pe piață s-a complicat, iar mai multe companii locale au închis benzinăriile, invocând că plafonul de preț calculat și stabilit de ANRE la benzină și motorină nu le acoperă costurile. Iar  criza energetică și războiul din Ucraina, care au dus la scumpirea resurselor energetice, au mărit costurile de întreținere și exploatare a benzinăriilor.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a menționat că a fost permanent adeptul unei piețe petroliere libere. Însă pe timp de criză plafonarea prețurilor la produsele petroliere s-a dovedit a fi o metodă  eficientă. Actualmente statul nu își permite anularea plafonării, a adăugat ministrul. Potrivit lui Parlicov, unele organe de control din Moldova încă nu au suficientă capacitate instituțională pentru a asigura un control corespunzător pe această piaţă şi nu pot stabili dacă operatorii nu stabilesc preturile coordonat.

Participanții la ședință au stabilit necesitatea efectuării unor cercetări independente care să arate situația creată pe piață și să vină cu propuneri privind depășirea provocărilor.

Noul mecanism de stabilire a prețurilor la produse petroliere, aprobat de Parlament a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Industria uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o scădere semnificativă în 2024. În primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au atins doar 69.184 de tone, reprezentând o scădere drastică de aproximativ 55-56% comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și 2023, când volumul exporturilor era de 157.831 și, respectiv, 153.935 de tone, susține Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

O situație similară s-a înregistrat și în cazul exporturilor de șrot, care au totalizat 59.889 de tone în perioada ianuarie-august 2024, o scădere marcantă față de anii precedenți. Începând cu luna iunie 2024, Moldova nu a mai exportat deloc șrot de floarea-soarelui.

Principalul factor al acestui declin este fluctuația piețelor internaționale, care a dus la scăderea constantă a prețurilor uleiului și șrotului de floarea-soarelui. În 2024, prețul mediu de export al uleiului a scăzut de la 17,61 lei/kg în 2023 la 14,85 lei/kg, pe fondul reducerii cererii internaționale și a creșterii concurenței din partea producătorilor din Ucraina și Rusia, care domină această piață.

De asemenea, mulți fermieri moldoveni au preferat să vândă semințele de floarea-soarelui direct traderilor, care au oferit condiții mai avantajoase decât procesatorii locali, afectați de scăderea prețurilor și de termenele lungi de plată. Această situație a limitat capacitatea procesatorilor de a achiziționa suficiente semințe la prețuri competitive.

Începând din iunie 2024, prețul uleiului de floarea-soarelui a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 16,50-17 lei/kg, însă această redresare a fost insuficientă pentru a revitaliza exporturile, care au rămas la aproximativ 500 de tone pe lună.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău