Petroliștii vor să stabilească singuri prețul carburanților! Parlicov pune piciorul în prag: Plafonarea este eficientă

20 Feb. 2024, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2024, 12:41 // Actual //  Lupu Eduard

Reprezentanți mai multor rețele de benzinării  solicită anularea plafonării prețurilor la produsele petroliere prin aplicarea unei marje comerciale fixe de către ANRE, pentru că această practică influențează negativ activitatea economică a companiilor. Despre aceasta agenții economici au discutat la Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM, în cadrul ședinței Grupului de lucru ”Stimularea și menținerea investițiilor private”,  condus de Ana Groza, directoare executivă FIA.

Agenții economici susțin că de când se aplică actuala Metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere (motorina şi benzina), situația pe piață s-a complicat, iar mai multe companii locale au închis benzinăriile, invocând că plafonul de preț calculat și stabilit de ANRE la benzină și motorină nu le acoperă costurile. Iar  criza energetică și războiul din Ucraina, care au dus la scumpirea resurselor energetice, au mărit costurile de întreținere și exploatare a benzinăriilor.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a menționat că a fost permanent adeptul unei piețe petroliere libere. Însă pe timp de criză plafonarea prețurilor la produsele petroliere s-a dovedit a fi o metodă  eficientă. Actualmente statul nu își permite anularea plafonării, a adăugat ministrul. Potrivit lui Parlicov, unele organe de control din Moldova încă nu au suficientă capacitate instituțională pentru a asigura un control corespunzător pe această piaţă şi nu pot stabili dacă operatorii nu stabilesc preturile coordonat.

Participanții la ședință au stabilit necesitatea efectuării unor cercetări independente care să arate situația creată pe piață și să vină cu propuneri privind depășirea provocărilor.

Noul mecanism de stabilire a prețurilor la produse petroliere, aprobat de Parlament a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău