Aproape toată economia Marii Britanii se va opri în ziua funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a

19 Sept. 2022, 10:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Sept. 2022, 10:14 // Actual //  MD Bani

Majoritatea activității din Marea Britanie se va opri luni pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Guvernul a declarat zi liberă oficială pentru a permite oamenilor să-i aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, ceea ce înseamnă că toate băncile, Bursa de la Londra, birourile de stat și majoritatea afacerilor vor fi închise, transmite CNN Business.

Informarea venită din scurt – ziua liberă fiind confirmată în urmă cu o săptămână – înseamnă că unele spitale și-au amânat procedurile medicale care nu sunt urgente.

Ziua de luni va fi diferită în alte moduri față de majoritatea sărbătorilor publice din Regatul Unit. Locațiile din domeniul ospitalității și cel al retailului, care de obicei sunt deschise pentru a profita de o creștere a cererii, se închid din respect pentru monarhul trecut în neființă.

Încetinirea activității comerciale ar putea afecta economia Marii Britanii într-o perioadă dificilă. O sărbătoare publică de două zile în iunie pentru marcarea celor 70 de ani de domnie ai Reginei a contribuit la o scădere de 0,6% a producției economice în acea lună, potrivit biroului britanic de statistică.

Danni Hewson, analist la firma de investiții AJ Bell, a declarat pentru CNN Business că, în vreme ce e dificil de a estima impactul economic, Regatul Unit merge „deja apăsat către o recesiune, așa că orice lovitură dată productivității va avea un preț”.

Majoritatea sălilor de cinema vor fi de asemenea închise în acea zi. Însă un lanț de cinemauri va păstra unele locații deschise pentru a difuza gratuit funeraliile.

Multe dintre barurile din stat vor servi băuturi, însă vor difuza și funeraliile.

Hotelurile din Londra sunt pline cu oameni din insule și de peste mări care se adună în capitală. În unele cazuri prețurile pentru cazarea peste noapte s-au triplat. Rețelele de drumuri și căi ferate din Regat sunt așteptate să fie aglomerate și posibil să existe și unele blocaje.

Aeroportul Heathrow din Londra își modifică 15% din programul de zboruri pentru a reduce zgomotul deasupra centrului Londrei în timpul funeraliilor, ceea ce înseamnă că vor fi și anulări.

Majoritatea localurilor de tip fast-food vor fi închise până la o anumită oră de după-amiază. Majoritatea supermarketurilor importante, care în mod normal rămâne deschise în timpul sărbătorilor oficiale până la o anumită oră, se pregătesc să închidă în acea zi.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală