Aproape toată economia Marii Britanii se va opri în ziua funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a

19 Sept. 2022, 10:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Sept. 2022, 10:14 // Actual //  MD Bani

Majoritatea activității din Marea Britanie se va opri luni pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Guvernul a declarat zi liberă oficială pentru a permite oamenilor să-i aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, ceea ce înseamnă că toate băncile, Bursa de la Londra, birourile de stat și majoritatea afacerilor vor fi închise, transmite CNN Business.

Informarea venită din scurt – ziua liberă fiind confirmată în urmă cu o săptămână – înseamnă că unele spitale și-au amânat procedurile medicale care nu sunt urgente.

Ziua de luni va fi diferită în alte moduri față de majoritatea sărbătorilor publice din Regatul Unit. Locațiile din domeniul ospitalității și cel al retailului, care de obicei sunt deschise pentru a profita de o creștere a cererii, se închid din respect pentru monarhul trecut în neființă.

Încetinirea activității comerciale ar putea afecta economia Marii Britanii într-o perioadă dificilă. O sărbătoare publică de două zile în iunie pentru marcarea celor 70 de ani de domnie ai Reginei a contribuit la o scădere de 0,6% a producției economice în acea lună, potrivit biroului britanic de statistică.

Danni Hewson, analist la firma de investiții AJ Bell, a declarat pentru CNN Business că, în vreme ce e dificil de a estima impactul economic, Regatul Unit merge „deja apăsat către o recesiune, așa că orice lovitură dată productivității va avea un preț”.

Majoritatea sălilor de cinema vor fi de asemenea închise în acea zi. Însă un lanț de cinemauri va păstra unele locații deschise pentru a difuza gratuit funeraliile.

Multe dintre barurile din stat vor servi băuturi, însă vor difuza și funeraliile.

Hotelurile din Londra sunt pline cu oameni din insule și de peste mări care se adună în capitală. În unele cazuri prețurile pentru cazarea peste noapte s-au triplat. Rețelele de drumuri și căi ferate din Regat sunt așteptate să fie aglomerate și posibil să existe și unele blocaje.

Aeroportul Heathrow din Londra își modifică 15% din programul de zboruri pentru a reduce zgomotul deasupra centrului Londrei în timpul funeraliilor, ceea ce înseamnă că vor fi și anulări.

Majoritatea localurilor de tip fast-food vor fi închise până la o anumită oră de după-amiază. Majoritatea supermarketurilor importante, care în mod normal rămâne deschise în timpul sărbătorilor oficiale până la o anumită oră, se pregătesc să închidă în acea zi.

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 14:32 // Actual //  bani.md

Ghenadie Osoianu, unul dintre proprietarii afectați în scandalul imobiliar de la compania „Elat Neocons”, a făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă de la IPN. Acesta afirmă că, printr-o schemă ilegală și fără precedent în Moldova, circa 80 de proprietari riscă să rămână fără locuințele deja cumpărate și achitate în anul 2019.

Potrivit lui Osoianu, instanțele de judecată au luat decizii privind anularea tranzacțiilor de vânzare-cumpărare ale apartamentelor fără ca proprietarii acestora să fie măcar prezenți în sala de judecată.

„Ni s-au anulat actele fără să fim măcar prezenți în instanță. Este ca pe vremea lui Stalin din anii ’30. Suntem acuzați că suntem escroci, grup criminal organizat, deși nu avem statut de bănuiți sau învinuiți într-un dosar penal. E absurd”.

Proprietarul susține că la baza acestei scheme ilegale se află anularea retroactivă a bonurilor fiscale, printr-un act intern al firmei „Elat Neocons”, aprobat de o comisie formată din trei persoane: fostul director Ruslan Gurița, contabila și avocatul companiei Alesei Tighinean.

„Vă imaginați că peste trei ani după ce ați cumpărat un frigider, vânzătorul vine și vă spune că bonul fiscal e anulat pentru că banii de fapt n-au intrat în casă. Acum, extrapolați asta la apartamente. Ei vor să ne vândă apartamentele pentru a doua oară, dar deja la alt preț”, explică revoltat Osoianu.

Acesta avertizează că această practică periculoasă ar putea duce la un haos generalizat pe piața imobiliară și afectează siguranța oricărui cumpărător din Moldova, deoarece anularea retroactivă a unui bon fiscal ar putea deveni un precedent periculos.

„Oricine s-ar putea trezi mâine fără casă, doar pentru că vânzătorul a decis că plata nu a fost făcută, chiar dacă există dovezi clare ale plății. Este un atac asupra dreptului fundamental la proprietate”.

Proprietarii afectați cer intervenția urgentă a organelor de drept, inclusiv a procuraturii și a inspectoratului fiscal, care, potrivit lor, nu ar fi trebuit niciodată să permită o astfel de ilegalitate.

O ședință de judecată urmează să aibă loc pe 14 aprilie 2025 urmează o nouă ședință de judecată care ar putea lăsa alți proprietari fără locuințele deja achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!