Armașu, despre ce este necesar „Pentru a asigura stabilitatea prețurilor, fără a împiedica creșterea economică”

06 Aug. 2021, 18:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
06 Aug. 2021, 18:17 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a prezentat astăzi, într-o apariție publică, Raportul asupra inflației nr. 3, 2021, care denotă o schimbare de trend în economie. Șeful băncii centrale s-a referit în special la situația din mediul intern și cel extern, evoluția procesului inflaționist si a activității economice, precum și la alte aspecte ce țin de conduita politicii monetare.

„Deja din ianuarie 2020, inflația avea un caracter pronunțat descendent, care a fost accentuat odată cu răspândirea pandemiei și declanșarea crizei pandemice”, a menționat Octavian Armașu. Potrivit oficialului, inflația a ajuns mult sub limita de jos a coridorului, din cauza cererii agregate reduse atât pe plan intern, cât și la nivel global. „De la începutul anului 2021, inflația a început să crească datorită unor șocuri de oferte, preponderent, din partea prețurilor de import. Începând cu lunile aprilie-mai, observăm o creștere a IPC care este susținută și de presiunile din partea cererii agregate”, a adăugat guvernatorul BNM.

Octavian Armașu a expus și prognoza inflației pentru următoarele opt trimestre, riscurile și incertitudinile asociate, la fel, a vorbit despre deciziile de politică monetară luate de Comitetul executiv al BNM.

Prognoza actualizată indică riscul ieșirii inflației peste limita superioară a intervalului de variație al țintei în contextul proinflaționist al mediului extern pronunțat. Acesta este marcat de recuperarea mai rapidă decât s-a anticipat a economiei mondiale și a principalilor parteneri de comerț extern ai Republicii Moldova, precum și de cotațiile înalte la nivel mondial la petrol, materii prime și produse alimentare.

În același timp, presiunile inflaționiste sunt susținute și de cererea agregată internă. Aceasta este alimentată de recuperarea consumului populației în condițiile creșterii fondului de salarizare în economie, a volumului creditelor noi acordate și a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice.

În urma evoluțiilor externe și interne menționate, se așteaptă că rata anuală a inflației va crește rapid până în primă jumătate a anului viitor, apoi se va diminua spre finele orizontului de prognoză.

BNM a fost stimulativă pe parcursul pandemiei.

„Agregatele monetare în creștere reflectă măsurile implementate de BNM. Volumele de bani acumulate în numerar în circulație și în depozite reprezintă o sursă de finanțare a consumului pe viitor.  Inflația ar putea crește și mai mult dacă nu vor fi luate măsuri adecvate de politică monetară”, a remarcat Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a menționat că procesul inflaționist va fi de durată.

„Suntem într-un ciclu nou economic.  Toate riscurile aferente prognozei sunt proinflaționiste. Excepție este riscul legat de impunerea unor noi restricții la nivel global în cazul unui nou val de pandemie. În aceste condiții, pentru a asigura stabilitatea prețurilor, fără a împiedica creșterea economică, este importantă coordonarea și sincronizarea politicii fiscale și a celei monetare pentru a implementa un set de politici optime pentru economie”, a subliniat Octavian Armașu.

Banca Națională a Moldovei va monitoriza în continuare cu precauție evoluția indicelui prețurilor de consum, situația macroeconomică internă și cea externă, iar la momentul oportun va veni cu măsurile necesare în vederea creării condițiilor monetare pentru atingerea obiectivului său fundamental.

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 23:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 23:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Locuitorii din Budești se pot bucura acum de trotuare noi. Chiar de hramul orașului, primăria satului Budești a inaugurat proiectul de reabilitare a trotuarelor de pe artera principală din sat! Acest proiect a fost realizat cu susținerea USAID, în cadrul Programului Comunitatea Mea, implementat de IREX.

Astfel, aproape 2km de trotuare pe artera principală a localității, str. Chișinăului au fost reparate.

Reabilitările au fost efectuate în cadrul Programului Comunitatea Mea. Primăria Satului Budești, mun. Chișinău, a beneficiat de finanțarea USAID pentru reabilitarea unei porțiuni cu lungimea de 1.4 km de trotuare pe artera principală a localității, str. Chișinăului. Din contribuția locală, primăria a mai construit alți 670 de metri de trotuare pe o stradă adiacentă.

Noile trotuare sunt accesate zilnic de cei peste 5000 de locuitori ai satului și conectează instituțiile publice din sat, cum ar fi grădinița, centrul medical, școala.

Lucrările au fost realizate în baza parteneriatului cu Programul Comunitatea Mea, finanțat de Guvernul Statelor Unite/USAID și implementat de IREX. Valoarea totală a proiectului este de circa 114 de mii de dolari SUA, dintre care 60 de mii de dolari sunt
acordați de USAID, prin Programul Comunitatea Mea, iar restul sunt contribuție locală.

Victoria Gelis, directorul Departamentului Democrație și Guvernare Locală, al Misiunii USAID în Moldova a menționat că asistența acordată primăriei Budești face parte din obiectivul de dezvoltare locală al Guvernului SUA pentru Moldova.

”Trotuarele sigure sunt absolut necesare pentru siguranța pietonilor, inclusiv pentru oamenii în etate, mamele cu cărucioare și persoanele cu nevoi speciale. Suntem bucuroși să inaugurăm aceste trotuare la începutul anului școlar. Astfel, copii vor putea ajunge în siguranța la școala” a menționat reprezentanta USAID în cadrul evenimentului de inaugurare. Cetățenii din localitate au participat activ la dezvoltarea planului strategic al comunității și au selectat drept prioritate proiectul de reabilitare a trotuarelor din sat.”

”Oamenii ne spun ce își doresc, iar autoritățile locale fac tot posibilul pentru a găsi resursele financiare care să îmbunătățească infrastructura și serviciile locale și implicit viața cetățenilor în localitate. Noi vom continua să lucrăm cu Programul Comunitatea Mea, bazându-ne pe prioritățile cetățenilor, pentru că este un proiect foarte important pentru noi. Chiar astăzi, am semnat un nou contract de finanțare a unui proiect intercomunitar de gestionare a deșeurilor, care va fi implementat în parteneriat cu primăriile Tohatin, Cruzești, Colonița” a spus Primarul localității, dna Nina Costiuc.

Programul Comunitatea Mea a acordat asistență primăriei Budești pentru a putea răspunde la nevoile cetățenilor. Pe lângă proiectul de infrastructură, prin intermediul Programului Comunitatea Mea primăria a mai beneficiat de un pachet complex de asistență tehnică pentru a face activitatea primăriei mai eficientă, mai transparentă și responsabilă față de cetățeni.

„Acest proiect este rezultatul unui adevărat parteneriat dintre primărie care a investit pentru 54 de mii de dolari SUA, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) care a contribuit cu aproape 60 de mii de dolari SUA și cetățenii activi cărora le pasă de viitorul comunității lor” a menționat Daniel Șerban, Directorul Programului Comunitatea Mea.

Potrivit informațiilor, vor mai avea loc și alte evenimente de inaugurare a proiectelor de infrastructură:

– Lozova, 5 octombrie 2021: Proiectul de reabilitare a școlii din localitate;
– Răzeni, 14 octombrie 2021: Proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă.

Despre Programul Comunitatea Mea
Programul Comunitatea Mea este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională/USAID și implementat de IREX. Scopul programului este de a susține autoritățile locale pentru a asigura o guvernare eficientă și dezvolta comunitățile din Republica Moldova.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală