Armele care l-au năucit pe Putin. Au făcut istorie în Ucraina

26 Feb. 2023, 14:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Feb. 2023, 14:19 // Actual //  bani.md

În urmă cu un an, când Vladimir Putin și-a trimis trupele în Ucraina, mulți se așteptau ca armata de apărare să cedeze în scurt timp. Experții militari, inclusiv cei americani, credeau că rușii vor ocupa Kievul rapid, iar răboiul se va transforma într-o luptă de partizani. Nu s-a întâmplat așa, deoarece ucrainenii au oprit atacurile, au recuperat parte din teritoriile ocupate și au pornit la contraofensivă. Un rol important l-au jucat armele occidentale, dintre care trei au devenit simboluri asociate rezistenței ucrainene.

Experții militari care analizează evoluția războiului dintre Rusia și Ucraina, la un an de la declanșarea invaziei citează o serie de factori care au contribuit la rezistența apărătorilor. Pe de-o parte, aceștia vorbesc despre moralul ridicat, despre tacticile militare superioare, dar și despre armamentul occidental, după cum scrie CNN.

Între armele pe care Ucraina le-a primit, cu generozitate, și care au făcut diferența în fața invadatorilor, trei au intrat în legendă. Chiar dacă în prezent se vorbește despre tancurile moderne, de tip Leopard sau despre sistemele de apărare aeriană Patriot, acestea nu au fost văzute la lucru, încă.

Acestea urmează să intre în dotarea trupelor Kievului și să fie probate împotriva Rusiei, pe fronturile din estul țării.

Până atunci, CNN a enumerat cele trei arme care au făcut istorie în Ucraina și care vor intra în legenda acestui război ca urmare a efectelor dezvastoare.

Prima armă de proveniență occidentală care a dat de furcă rușilor, provocând pierderi uriași în rândul tancurilor și vehiculelor blindate ale Moscovei au fost lansatoarele de rachete antitanc Javelin.

Ușor de manevrat, de către o singură persoană, Javelin a fost o armă nimicitoare oprind avansul tancurilor și blindatelor rusești spre Kiev. Dezvoltată de producătorul Lockheed Martin împreună cu Raytheo, este preferată de militari tocmai datorită ușurinței cu care poate fi lansată și a eficacității sale.

„Pentru a trage, artilerul plasează un cursor peste ţinta selectată. Unitatea de lansare de comandă Javelin trimite apoi un semnal de blocare înainte de lansare către rachetă”, se arată în descrierea rachetei.

Javelin a pus la pământ coloanele rusești

De îndată ce operatorul său lansează proiectilul, poate alerga să se adăpostească deoarece racheta își găsește singură drumul către ținta vizată. Iar acest lucru a contat enorm de mult în primele zile ale războiului, când armata rusă înainta în coloane de tancuri și blindate spre zonele urbane. Un operator de rachete Javelin trăgea dintr-o ascunzătoare, fie dintr-o clădire sau din spatele unui copac, după care dispărea rapid, înainte ca inamicii să realizeze ce se întâmplă și să poată riposta.

Javelin s-a dovedit extrem de eficient în lovirea punctului slab al tancurilor ruseşti, suprafeţele lor orizontale. Traiectoria rachetei, după lansare, este curbă, lovind ținta de sus, potrivit Lockheed Martin.

Impactul Javelin a fost atât de mare, încât la două luni şi jumătate de la începerea războiului, preşedintele american Joe Biden a simțit nevoia să le mulțumească producătorilor pe care i-a vizitat la uzina din Alabama. În plus, pe lângă eficiență, un punct tare al acestor dispozitive a fost și prețul relativ redus.

Bayraktar este o dronă proiectată și dezvoltată în Turcia, care a devenit una dintre cele mai cunoscute arme aeriene ale Ucrainei. Războiul a fost cea mai bună reclamă de care putea beneficia acest vehicul aerian fără pilot (UAV). Bayraktar TB 2 este o armă relative ieftină, dar care are un pumn letal şi îşi înregistrează omorurile pe video.

Numeroase clipuri înregistrate cu loviturile dronei turcești circulă pe rețelele de socializare, ridicând moralul luptătorilor, dar și al populației îngrijorată de soarta războiului. Drona și-a dovedit eficiența împtotriva artileriei, tancurilor și blindatelor, dar a făcut ravagii și pe liniile de aprovizionare rusești. Aceasta poartă rachete ghidate cu laser și bombe inteligente care își ating ținta de fiecare dată.

„Videoclipurile virale ale TB2 sunt un exemplu perfect de război modern în era TikTok”, a scris Aaron Stein, membru senior la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, pe site-ul web al Consiliului Atlantic.

Deși nu este o armă magică, drona Bayraktar TB2 a fost „destul de bună”, a scris el. El a citat drept puncte slabe lipsa de viteză şi vulnerabilitatea la apărarea antiaeriană, aspecte confirmate și de statisticile de pe câmpul de luptă. Şaptesprezece dintre cele 40 până la 50 de TB2 primite de Ucraina au fost distruse în luptă, potrivit site-ului de informaţii Oryx open source.

Stein spune că numărul de pierderi este compensat de costul scăzut al dronei, ceea ce înseamnă că pot fi înlocuite relativ uşor. Iar Turcia și Ucraina colaborează, în prezent, pentru înființarea unei linii de ansamblare pentru acest tip de drone.

Rapoarte recente indică faptul că rolul TB2 este în scădere, dat fiind că rușii au început să-și dea seama cum pot să le combată.

Chiar și așa, TB2 a avut un rol important în prima parte a războiului din Ucraina, motiv pentru care i-a fost dedicată o melodie și un clip muzical.

Rachetele HIMARS, sistemul care dă fiori Rusiei

HIMARS, al cărui nume este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142, este un sistem de arme de lovire de precizie pe roti. Acesta are un spectru complet de luptă și poate lovi pe orice vreme, oricând, spune armata SUA.

Un sistem HIMARS este format dintr-un camion de 5 tone care poartă un pod de pe care sunt lansate şase rachete aproape simultan. Focoasele explozive pot ajunge, în funcție de tipul lor, mult dincolo de liniile frontului provocând daune foarte mari. Iar apoi, datorită mobilității, sistemul se poate deplasa imediat, punându-se la adăpost de focurile de contrabaterie inamice.

„Dacă Javelin a fost arma emblematică a fazelor timpurii ale războiului, HIMARS este arma emblematică a fazelor ulterioare”, a scris Mark Cancian, consilier principal pentru Programul de Securitate Internaţională la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, în ianuarie.

Rachetele care au băgat groaza în ruși

HIMARS trage muniţii numite Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) care au o rază de acţiune de la 70 la 80 de kilometri. Iar echipamentele de ghidare GPS le fac extrem de precise, la aproximativ 10 metri de ţinta vizată.

În iulie anul trecut, reporterul rus Roman Sapenkov a declarat că a asistat la o lovitură HIMARS asupra unei baze ruseşti de pe aeroportul Herson.

„Am fost impresionat de faptul că întregul pachet, cinci sau şase rachete, a aterizat practic pe un bănuţ”, a scris el.

Yagil Henkin, profesor la Colegiul de Comandă şi Stat Major al Forţelor de Apărare din Israel, pentru US Marine Corps University Press, a scris că loviturile HIMARS i-a forțat pe ruși să-şi mute depozitele de muniţii mult în spatele frontulu, fapt ce a redus puterea de foc a artileriei. Iar sprijinul logistic a fost mult mai dificil de asigurat.

Pe de altă parte, folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune în război, pentru a lovi ţinte precum poduri a perturbat eforturile ruseşti de aprovizionare, a spus Yagil Henkin.

Sistemul HIMARS este fabricat şi brevetat în Statele Unite de către Lockheed Martin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău