Armele care l-au năucit pe Putin. Au făcut istorie în Ucraina

26 Feb. 2023, 14:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2023, 14:19 // Actual //  Lupu Eduard

În urmă cu un an, când Vladimir Putin și-a trimis trupele în Ucraina, mulți se așteptau ca armata de apărare să cedeze în scurt timp. Experții militari, inclusiv cei americani, credeau că rușii vor ocupa Kievul rapid, iar răboiul se va transforma într-o luptă de partizani. Nu s-a întâmplat așa, deoarece ucrainenii au oprit atacurile, au recuperat parte din teritoriile ocupate și au pornit la contraofensivă. Un rol important l-au jucat armele occidentale, dintre care trei au devenit simboluri asociate rezistenței ucrainene.

Experții militari care analizează evoluția războiului dintre Rusia și Ucraina, la un an de la declanșarea invaziei citează o serie de factori care au contribuit la rezistența apărătorilor. Pe de-o parte, aceștia vorbesc despre moralul ridicat, despre tacticile militare superioare, dar și despre armamentul occidental, după cum scrie CNN.

Între armele pe care Ucraina le-a primit, cu generozitate, și care au făcut diferența în fața invadatorilor, trei au intrat în legendă. Chiar dacă în prezent se vorbește despre tancurile moderne, de tip Leopard sau despre sistemele de apărare aeriană Patriot, acestea nu au fost văzute la lucru, încă.

Acestea urmează să intre în dotarea trupelor Kievului și să fie probate împotriva Rusiei, pe fronturile din estul țării.

Până atunci, CNN a enumerat cele trei arme care au făcut istorie în Ucraina și care vor intra în legenda acestui război ca urmare a efectelor dezvastoare.

Prima armă de proveniență occidentală care a dat de furcă rușilor, provocând pierderi uriași în rândul tancurilor și vehiculelor blindate ale Moscovei au fost lansatoarele de rachete antitanc Javelin.

Ușor de manevrat, de către o singură persoană, Javelin a fost o armă nimicitoare oprind avansul tancurilor și blindatelor rusești spre Kiev. Dezvoltată de producătorul Lockheed Martin împreună cu Raytheo, este preferată de militari tocmai datorită ușurinței cu care poate fi lansată și a eficacității sale.

„Pentru a trage, artilerul plasează un cursor peste ţinta selectată. Unitatea de lansare de comandă Javelin trimite apoi un semnal de blocare înainte de lansare către rachetă”, se arată în descrierea rachetei.

Javelin a pus la pământ coloanele rusești

De îndată ce operatorul său lansează proiectilul, poate alerga să se adăpostească deoarece racheta își găsește singură drumul către ținta vizată. Iar acest lucru a contat enorm de mult în primele zile ale războiului, când armata rusă înainta în coloane de tancuri și blindate spre zonele urbane. Un operator de rachete Javelin trăgea dintr-o ascunzătoare, fie dintr-o clădire sau din spatele unui copac, după care dispărea rapid, înainte ca inamicii să realizeze ce se întâmplă și să poată riposta.

Javelin s-a dovedit extrem de eficient în lovirea punctului slab al tancurilor ruseşti, suprafeţele lor orizontale. Traiectoria rachetei, după lansare, este curbă, lovind ținta de sus, potrivit Lockheed Martin.

Impactul Javelin a fost atât de mare, încât la două luni şi jumătate de la începerea războiului, preşedintele american Joe Biden a simțit nevoia să le mulțumească producătorilor pe care i-a vizitat la uzina din Alabama. În plus, pe lângă eficiență, un punct tare al acestor dispozitive a fost și prețul relativ redus.

Bayraktar este o dronă proiectată și dezvoltată în Turcia, care a devenit una dintre cele mai cunoscute arme aeriene ale Ucrainei. Războiul a fost cea mai bună reclamă de care putea beneficia acest vehicul aerian fără pilot (UAV). Bayraktar TB 2 este o armă relative ieftină, dar care are un pumn letal şi îşi înregistrează omorurile pe video.

Numeroase clipuri înregistrate cu loviturile dronei turcești circulă pe rețelele de socializare, ridicând moralul luptătorilor, dar și al populației îngrijorată de soarta războiului. Drona și-a dovedit eficiența împtotriva artileriei, tancurilor și blindatelor, dar a făcut ravagii și pe liniile de aprovizionare rusești. Aceasta poartă rachete ghidate cu laser și bombe inteligente care își ating ținta de fiecare dată.

„Videoclipurile virale ale TB2 sunt un exemplu perfect de război modern în era TikTok”, a scris Aaron Stein, membru senior la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, pe site-ul web al Consiliului Atlantic.

Deși nu este o armă magică, drona Bayraktar TB2 a fost „destul de bună”, a scris el. El a citat drept puncte slabe lipsa de viteză şi vulnerabilitatea la apărarea antiaeriană, aspecte confirmate și de statisticile de pe câmpul de luptă. Şaptesprezece dintre cele 40 până la 50 de TB2 primite de Ucraina au fost distruse în luptă, potrivit site-ului de informaţii Oryx open source.

Stein spune că numărul de pierderi este compensat de costul scăzut al dronei, ceea ce înseamnă că pot fi înlocuite relativ uşor. Iar Turcia și Ucraina colaborează, în prezent, pentru înființarea unei linii de ansamblare pentru acest tip de drone.

Rapoarte recente indică faptul că rolul TB2 este în scădere, dat fiind că rușii au început să-și dea seama cum pot să le combată.

Chiar și așa, TB2 a avut un rol important în prima parte a războiului din Ucraina, motiv pentru care i-a fost dedicată o melodie și un clip muzical.

Rachetele HIMARS, sistemul care dă fiori Rusiei

HIMARS, al cărui nume este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142, este un sistem de arme de lovire de precizie pe roti. Acesta are un spectru complet de luptă și poate lovi pe orice vreme, oricând, spune armata SUA.

Un sistem HIMARS este format dintr-un camion de 5 tone care poartă un pod de pe care sunt lansate şase rachete aproape simultan. Focoasele explozive pot ajunge, în funcție de tipul lor, mult dincolo de liniile frontului provocând daune foarte mari. Iar apoi, datorită mobilității, sistemul se poate deplasa imediat, punându-se la adăpost de focurile de contrabaterie inamice.

„Dacă Javelin a fost arma emblematică a fazelor timpurii ale războiului, HIMARS este arma emblematică a fazelor ulterioare”, a scris Mark Cancian, consilier principal pentru Programul de Securitate Internaţională la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, în ianuarie.

Rachetele care au băgat groaza în ruși

HIMARS trage muniţii numite Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) care au o rază de acţiune de la 70 la 80 de kilometri. Iar echipamentele de ghidare GPS le fac extrem de precise, la aproximativ 10 metri de ţinta vizată.

În iulie anul trecut, reporterul rus Roman Sapenkov a declarat că a asistat la o lovitură HIMARS asupra unei baze ruseşti de pe aeroportul Herson.

„Am fost impresionat de faptul că întregul pachet, cinci sau şase rachete, a aterizat practic pe un bănuţ”, a scris el.

Yagil Henkin, profesor la Colegiul de Comandă şi Stat Major al Forţelor de Apărare din Israel, pentru US Marine Corps University Press, a scris că loviturile HIMARS i-a forțat pe ruși să-şi mute depozitele de muniţii mult în spatele frontulu, fapt ce a redus puterea de foc a artileriei. Iar sprijinul logistic a fost mult mai dificil de asigurat.

Pe de altă parte, folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune în război, pentru a lovi ţinte precum poduri a perturbat eforturile ruseşti de aprovizionare, a spus Yagil Henkin.

Sistemul HIMARS este fabricat şi brevetat în Statele Unite de către Lockheed Martin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 14:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 14:11 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Cu trilioane peste trilioane de dolari adunate anual, super‑bogații lumii continuă să devină și mai bogați.

Averea netă combinată a miliardarilor planetei a crescut cu 545% în ultimele două decenii, ajungând la 14,2 trilioane de dolari – de patru ori mai mult decât creșterea de 111% a PIB-ului mondial.

Există unele lucruri pe care doar banii le pot cumpăra, precum calitatea de membru în clubul de 100 de miliarde de dolari, adică lista miliardarilor cu averi formate din 12 cifre. Anul acesta, un număr record de 14 persoane din întreaga lume se califică în acest prestigios clasament. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă față de numai șase persoane înregistrate anul trecut și doar una în 2020. Cei mai mulți dintre ei au devenit foarte bogați prin înființarea de companii tech.

Ca grup, miliardarii planetei sunt cu 120% mai bogați decât acum 10 ani. Dar acești 14 membri, ale căror averi au crescut cu 255% în aceeași perioadă, au avut un succes mult mai mare decât ceilalți miliardari mai „mici”. Averile lor au depășit cu mult inflația (în creștere cu 32%) și piața de capital (S&P 500 în creștere cu 182%), plasându-i în compania francizelor din liga de fotbal american NFL (în creștere cu 257%) în ceea ce privește valoarea în creștere rapidă.

Cei 14 super-bogați valorează în total două trilioane de dolari, ceea ce înseamnă că doar 0,5% din cei 2.781 de miliardari din lume dețin 14% din toată averea acestor miliardari. În 1987, când Forbes SUA a publicat prima sa listă globală a averilor, am găsit doar două persoane, ambele din Japonia, care aveau o avere de peste 10 miliarde de dolari (aproximativ 27 de miliarde de dolari astăzi, o sumă care i-ar fi plasat pe locul 69 în lista din 2024). A fost nevoie de boomul.com pentru a crea primul centi-miliardar, Bill Gates, ale cărui acțiuni Microsoft l-au propulsat pentru scurt timp la o avere formată din peste 11 cifre în 1999, înainte ca prăbușirea să îi reducă aproape la jumătate avere netă. Nimeni nu s-a apropiat de acest prag timp de aproape două decenii, chiar și pe măsură ce piețele au crescut vertiginos înainte și după Marea Recesiune.

Jeff Bezos a reușit, în cele din urmă, să descifreze din nou codul la sfârșitul anului 2017, devenind al doilea super-miliardar atunci când Amazon a urcat rapid spre un trilion de dolari în capitalizare de piață. Cu toate acestea, a durat până în 2021 pentru ca Clubul de 100 de miliarde de dolari să se extindă dincolo de Bezos, când Elon Musk, Bernard Arnault și Bill Gates au intrat în această categorie. Acum, cu averile în creștere în întreaga lume, a fi membru devine din ce în ce mai comun. O a 15-a persoană, moștenitoarea L’Oréal, Françoise Bettencourt Meyers, cu o avere estimată la 99,5 miliarde de dolari, bate la ușă, iar mogulul din domeniul tech Michael Dell, cu 91 de miliarde de dolari, nu este departe în spatele ei.

Dar pentru moment, iată lista completă a celui mai exclusivist club de pe Pământ.

1. Bernard Arnault – 233 de miliarde de dolari • LVMH • Franța 

Cea mai bogată persoană din lume pentru al doilea an la rând. Averea lui Arnault a crescut cu 10% în 2023, datorită unui alt an record pentru conglomeratul său de lux, LVMH, care deține banduri precum Louis Vuitton, Christian Dior și Sephora. Anul trecut, gigantul modei a anunțat un profit net de 16,5 miliarde dolari dintr-un venit de 94 de miliarde dolari. Arnault și-a consolidat planul de succesiune pentru a menține controlul afacerii familiei în ianuarie, când a propus adăugarea fiilor săi, Alexandre și Frédéric, în consiliul LVMH, unde li s-ar alătura și cei doi copii mai mari ai lor, Antoine și Delphine.

2. Elon Musk – 195 de miliarde de dolari • Tesla, SpaceX • SUA 

Musk este departe de averea înregistrată în noiembrie 2021, când a devenit prima persoană cu o avere estimată la 300 de miliarde de dolari. De atunci, a câștigat și a pierdut de mai multe ori titlul de „cel mai bogat din lume”, pe măsură ce pariurile sale îndrăznețe și-au luat zborul (valoarea SpaceX a sărit cu 80% la 180 de miliarde de dolari) sau au eșuat (X, fostul Twitter, valorează cu aproximativ 70% mai puțin decât în momentul achiziției sale din octombrie 2022, iar acțiunile Tesla au scăzut cu 57% de la sfârșitul anului 2021 până în prezent).

3. Jeff Bezos – 194 de miliarde de dolari • Amazon • SUA 

Fondatorul Amazon a dat marea lovitură în acest an în ceea ce privește averea. Este cu 80 de miliarde de dolari mai bogat, datorită unui salt de 93% în acțiunile colosului său de comerț electronic. Între timp, a cheltuit 150 de milioane de dolari pentru casele cumpărate pe insula „buncărului miliardarilor” din Miami, ca parte a unei decizii de a-și muta sediul fiscal în însorita și prietenoasa Florida, după trei decenii ploioase în Seattle.

4. Mark Zuckerberg – 177 de miliarde de dolari • Facebook • SUA 

Ce perioadă tumultuoasă a avut CEO-ul Meta! După ce acțiunile gigantului social media au scăzut cu 75% față de vârful atins în 2021, Zuckerberg a concediat aproape un sfert din personalul său, menținând totuși pariuri uriașe pe inteligența artificială și metavers. Acțiunile aproape s-au triplat în ultimul an, făcându-l pe Zuck, la 39 de ani, cel mai bogat din viața lui.

5. Larry Ellison – 141 de miliarde de dolari • Oracle • SUA 

La 10 ani după ce a demisionat din funcția de CEO al Oracle, Ellison este încă președinte, CTO și cel mai mare acționar al companiei, cu 40% din acțiuni. Acțiunile Oracle au crescut cu 34%, oferindu-i peste un miliard de dolari (pre-impozitare) lui Ellison în ultimele 12 luni, contribuind la creșterea averii sale cu 34 de miliarde de dolari. Celelalte investiții ale miliardarului nu stau la fel de bine: partea sa din X valorează mai puțin de o treime dintr-un miliard de dolari.

6. Warren Buffett – 133 de miliarde de dolari • Berkshire Hathaway • SUA 

FILE – Berkshire Hathaway Chairman and CEO Warren Buffett speaks during an interview in Omaha, Neb., May 7, 2018. The Glide Foundation homeless charity that received $53 million over the years from investors who wanted a private lunch with Buffett has announced a new auction meal with Salesforce CEO Marc Benioff it said Tuesday, April 9, 2024,,Image: 863632082, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required. FILE PHOTO, Model Release: no, Pictured: Warren Buffett

Buffett, al cărui vechi partener de afaceri, Charlie Munger, a murit la 99 de ani în noiembrie anul trecut, s-a aflat într-un conflict în ultimul an, ciocnindu-se cu colegul miliardar Jimmy Haslam asupra prețului achiziției de către Berkshire Hathaway a lanțului de stații de alimentare Pilot Travel Centers, deținut de Haslam. Părțile s-au înțeles în ianuarie, iar Berkshire a cumpărat ultimii 20% din Pilot pentru 2,6 miliarde de dolari. Acțiunile Berkshire au atins maxime record, în creștere cu 30% față de anul trecut.

7. Bill Gates – 128 de miliarde de dolari • Microsoft • SUA 

Cu toate că este aproape cel mai bogat din viața sa, Gates ocupă cea mai joasă poziție din 1992 datorită concurenței dure, unui divorț costisitor în 2021 și celor 59 de miliarde de dolari pe care i-a donat în acte de caritate. Cofondatorul Microsoft a fost cea mai bogată persoană din lume timp de 18 ani, din 1995 până în 2017.

8. Steve Ballmer – 121 de miliarde de dolari • Microsoft • SUA 

Mukesh Ambani, chairman and managing director of Reliance Industries Ltd., is speaking at an event in Mumbai, India, on March 30, 2024.Mukesh Ambani In Mumbai, India – 30 Mar 2024,Image: 861249488, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Ambani a devenit primul membru asiatic al Clubului de 100 de miliarde de dolari în acest an, datorită creșterii acțiunilor conglomeratului său, Reliance Industries. În martie, a găzduit un eveniment festiv de trei zile pentru a sărbători nunta fiului său cel mic, Anant, care va avea loc în iulie. Rihanna a cântat pentru cei 1.600 de invitați, printre care s-au numărat Mark Zuckerberg, Bill Gates și Ivanka Trump.

10. Larry Page – 114 de miliarde de dolari • Google • SUA / Sergey Brin 110 miliarde de dolari • Google • SUA 

Cofondatorii Google sunt acum la patru ani distanță de operațiunile de zi cu zi, dar rămân cei mai mari acționari individuali ai gigantului tech. Page s-a ferit în mare parte de ochii publicului, petrecând timp pe cele cinci insule private pe care le deține, inclusiv una în Fiji și alta în Puerto Rico. Brin a ieșit din semiretragere pentru a trimite modificări la modelele de chatbot AI ale Google anul trecut și a fost listat drept „contribuitor principal” când Gemini a fost lansat în decembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău