Asociația Moldovenească de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase: “PROCURATURA LUI CĂRUCERU”

03 Dec. 2021, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Dec. 2021, 13:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Dezmățul pe dosarul Metalferos continuă. Președintele Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase, Ion Drăniceru a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că reprezentanții Asociații vor depune o plângere la Consiliul Superior al Procurorilor, deoarece ilegalitățile comise pe dosarul Metalferos de către procurorul de caz Vladislav Căruceru depășesc orice normă legală.

În cadrul conferinței, președintele Asociații, Ion Drăniceru a menționat că pe lângă faptul că dosarul a fost fabricat după bunul plac al procurorului Căruceru, acum după ce este finalizat, învinuiții sunt lipsiți până și de drepturile de face cunoștință cu materialele dosarului. Învinuiților pe dosar li s-au oferit doar 6 zile, după un grafic necoordonat cu aceștia, de a face cunoștință cu acuzațiile imputate în 259 de volume. Astfel, în mod intenționat și artificial sunt create circumstanțe pentru ca apărarea să fie imposibilă, fiind încălcate toate normele procedurale și drepturile legale.

Mai mult, Ion Drăniceru a declarat că există probe concludente care atestă legătura directă dintre procurorul pe caz, Vladislav Căruceru și așa numitul ”martor-cheie în dosarul Metalferos” omul de afaceri Valentin Eşanu, care continuă să fie favorazitat de organele de anchetă în afacerile sale de pe piața metalelor. Membrii asociații au depus peste 50 de plângeri, atestând cu probe toate încălcările adminise pe acest dosar de către procurorul de caz, însă toate au fost ignorate. Drăniceru a declarat că toate aceste fărădelegi arată clar că investigatiile pe dosarul Metalferos sunt mimate, procurorii folosind câteva companii ca țapi ispățitori, în timp ce este favorizat ”principalul martor” al acuzării Valentin Eșanu. 

În situația dată nu ne rămîne altceva decît să înaintăm o plângere la Consiliul Superior al Procurorilor. Ne rezervăm dreptul să înaintăm sesizările la Comisiile Parlamentare de profil. Concomitent ne rezervăm dreptul să informăm ambasadele Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene privind încălcările flagrante care au loc în organele Procuraturii. În timp ce partenerii străini oferă granturi pentru finanțarea reformelor în sectorul justiției Republicii Moldova, de fapt nimeni nici nu luptă cu corupția, dosarele rămân a fi instrumentate și fabricate la comandă, cu lipsă totală de transparență”, a declarat președintele AMRPMFN, Ion Drăniceru.

Luni, 29 Noiembrie, avut loc prima audiență pe marginea dosarului Metalferos a Reprezentanților Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase la conducerea Procuraturii Generale.  În cadrul audienței, au fost relatate fapte care demonstrează că procurorul pe caz Vladislav Căruceru în complicitate cu martorul principal, fondatorul și beneficiarul final al SRL ”Sofilarex Plus” Valentin Eșanu instrumentează cazul după bunul său plac, abuziv și prin metode ilegale, fără a administra probe, iar cele administrate se bazează pe fals și mărturie ilegale, iar documentele și probele prezentate de către cei vizați pe dosar nu sunt luate în calcul de către investigatorii pe acest dosar de rezonanță or segmentul de reciclare și colectare a metalelor nu a participat la careva scheme ilegale din cadrul SA ”Metalferos”. Reieșind din cele enunțate, reprezentanții asociației au solicitat să fie încetate toate acțiunile abuzive în raport cu agenții economici și să fie numit un nou procuror de caz pe dosarul Metalferos.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 14:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 14:49 // Actual //  Lupu Eduard

Un super-petrolier care conține mai mult de un milion de barili de petrol este „probabil să se scufunde sau să explodeze în orice moment”, declanșând un dezastru ecologic și umanitar, a declarat un oficial al Națiunilor Unite pentru Sky News.

Petrolierul FSO Safer a fost abandonat în 2015 în largul coastei Yemenului, când războiul civil a început în țara din Orientul Mijlociu. De atunci, nava putrezește.

„Este o navă veche, un super-petrolier fabricat în 1976, cu tehnologie din acea epocă și, prin urmare, nu este doar vechi, ci și neîntreținut. Este probabil să se scufunde sau să explodeze în orice moment. Cei care cunosc nava, inclusiv căpitanul care obișnuia să comandă vasul, îmi spun că este o certitudine.

Nu este o chestiune de „dacă”, ci de „când”, deci este important să acționăm cât de repede putem, altfel se vor scurge în cele din urmă un milion de barili (aproximativ 135.000 de tone) de petrol în Marea Roșie. Nu avem într-adevăr nicio cale de ieșire decât să rezolvăm problema”, spune David Gressly, coordonatorul pentru Yemen al Națiunilor Unite.

Nava ar aparține rebelilor Houthi, care au declanșat războiul civil și care sunt susținuți financiar de Iran pentru a provoca haos în țara din orient. Vasul nu este asigurat, motiv pentru care nimeni nu intervine oficial pentru a îndepărta pericolul.

Conform simulărilor recente ale revistei științifice Nature Sustainability, o scurgere de petrol ar dura două până la trei săptămâni și s-ar răspândi în apele Mării Roșii până în Arabia Saudită, în Eritreea și în jos până la Djibouti.

În câteva zile ar închide porturile cheie din Yemen la Marea Roșie, Hudayah și Salif, punând brusc capăt ajutorului alimentar pe care se bazează aproape 6 milioane de oameni, arată o analiză Sky News.

Majoritatea importurilor de combustibil s-ar opri și ele, ceea ce contează deoarece 8 milioane de oameni din Yemen se bazează pe pompe sau camioane alimentate cu combustibil pentru a-și obține apa proaspătă.

Mai în sus, pe coasta Yemenului, se estimează că 2 milioane de oameni se bazează pe instalațiile de desalinizare pentru apa lor, dar aceste instalații ar fi, de asemenea, contaminate de scurgerea de petrol și ar trebui să se închidă.

Efectele asupra mediului ar fi profunde, distrugând sau dăunând recifelor de corali din zonă și pădurilor de mangrove de coastă protejate.

Nature Sustainability prezice că, în decurs de trei săptămâni, scurgerea petrolului ar putea ucide aproape tot stocul de pescuit al Mării Roșii din Yemen, periclitând viețile a milioane de oameni care trăiesc în comunitățile de coastă care se bazează pe ocean pentru hrana și mijloacele de trai.

Dr. Hisham Nagi, profesor de științe de mediu la Universitatea Sana’a din Yemen, a declarat pentru Sky News: „Din păcate, petrolierul este situat lângă un recif de corali foarte, foarte sănătos și un habitat curat cu o mulțime de specii de organisme marine.

ONU este atât de disperată să oprească scurgerea petrolului, încât tocmai a finanțat în mod participativ achiziționarea unui alt petrolier pentru a începe o operațiune de salvare.

Dar, în ciuda costului potențial de 20 de miliarde de dolari al îndepărtării efectelor scurgerii de petrol, ONU nu a găsit încă 34 de milioane de dolari din necesarul total de 130 de milioane de dolari de care are nevoie pentru a finaliza lucrarea de mutare a țițeiului în alt vas.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău