Asociația Moldovenească de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase: “PROCURATURA LUI CĂRUCERU”

03 Dec. 2021, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Dec. 2021, 13:12 // Actual //  MD Bani

Dezmățul pe dosarul Metalferos continuă. Președintele Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase, Ion Drăniceru a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că reprezentanții Asociații vor depune o plângere la Consiliul Superior al Procurorilor, deoarece ilegalitățile comise pe dosarul Metalferos de către procurorul de caz Vladislav Căruceru depășesc orice normă legală.

În cadrul conferinței, președintele Asociații, Ion Drăniceru a menționat că pe lângă faptul că dosarul a fost fabricat după bunul plac al procurorului Căruceru, acum după ce este finalizat, învinuiții sunt lipsiți până și de drepturile de face cunoștință cu materialele dosarului. Învinuiților pe dosar li s-au oferit doar 6 zile, după un grafic necoordonat cu aceștia, de a face cunoștință cu acuzațiile imputate în 259 de volume. Astfel, în mod intenționat și artificial sunt create circumstanțe pentru ca apărarea să fie imposibilă, fiind încălcate toate normele procedurale și drepturile legale.

Mai mult, Ion Drăniceru a declarat că există probe concludente care atestă legătura directă dintre procurorul pe caz, Vladislav Căruceru și așa numitul ”martor-cheie în dosarul Metalferos” omul de afaceri Valentin Eşanu, care continuă să fie favorazitat de organele de anchetă în afacerile sale de pe piața metalelor. Membrii asociații au depus peste 50 de plângeri, atestând cu probe toate încălcările adminise pe acest dosar de către procurorul de caz, însă toate au fost ignorate. Drăniceru a declarat că toate aceste fărădelegi arată clar că investigatiile pe dosarul Metalferos sunt mimate, procurorii folosind câteva companii ca țapi ispățitori, în timp ce este favorizat ”principalul martor” al acuzării Valentin Eșanu. 

În situația dată nu ne rămîne altceva decît să înaintăm o plângere la Consiliul Superior al Procurorilor. Ne rezervăm dreptul să înaintăm sesizările la Comisiile Parlamentare de profil. Concomitent ne rezervăm dreptul să informăm ambasadele Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene privind încălcările flagrante care au loc în organele Procuraturii. În timp ce partenerii străini oferă granturi pentru finanțarea reformelor în sectorul justiției Republicii Moldova, de fapt nimeni nici nu luptă cu corupția, dosarele rămân a fi instrumentate și fabricate la comandă, cu lipsă totală de transparență”, a declarat președintele AMRPMFN, Ion Drăniceru.

Luni, 29 Noiembrie, avut loc prima audiență pe marginea dosarului Metalferos a Reprezentanților Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase la conducerea Procuraturii Generale.  În cadrul audienței, au fost relatate fapte care demonstrează că procurorul pe caz Vladislav Căruceru în complicitate cu martorul principal, fondatorul și beneficiarul final al SRL ”Sofilarex Plus” Valentin Eșanu instrumentează cazul după bunul său plac, abuziv și prin metode ilegale, fără a administra probe, iar cele administrate se bazează pe fals și mărturie ilegale, iar documentele și probele prezentate de către cei vizați pe dosar nu sunt luate în calcul de către investigatorii pe acest dosar de rezonanță or segmentul de reciclare și colectare a metalelor nu a participat la careva scheme ilegale din cadrul SA ”Metalferos”. Reieșind din cele enunțate, reprezentanții asociației au solicitat să fie încetate toate acțiunile abuzive în raport cu agenții economici și să fie numit un nou procuror de caz pe dosarul Metalferos.

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală