Astăzi este marcată Ziua Internațională fără Datorii

17 Nov. 2021, 14:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2021, 14:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Chișinău, 17 noiembrie 2021 – „Ziua fără Datorii” a fost instituită în anul 2009, în Polonia, pornind de la o campanie socială și educațională anuală, pentru sensibilizarea cetățenilor în legătură cu riscurile generate de acumularea datoriilor.

În Republica Moldova, istoricul activităților organizate cu ocazia „Zilei Internaționale fără Datorii” este asociat cu INCASO, cea mai mare companie de gestiune a creanțelor din țara noastră. Anul acesta s-au împlinit 10 ani de la primele activități organizate de INCASO în contextul zilei de 17 noiembrie, care, de-a lungul anilor, au luat forma unei campanii anuale, cu genericul „Noiembrie – luna fără datorii”.

Scopul tuturor acțiunilor organizate în cadrul Campaniei „Noiembrie – luna fără datorii” este de a reaminti populației că angajamentele financiare trebuie tratate cu responsabilitate și corectitudine, iar creșterea de la an la an a volumului datoriilor restante intrate în gestiunea INCASO, de la credite neachitate la timp, la facturi emise și neplătite pentru serviciile comunale, utilități sau telefonie, confirmă, o dată în plus, că educația financiară a cetățenilor este un proces de durată, care necesită în continuare o atenție sporită și mai multă implicare din partea tuturor.

„În primele nouă luni ale anului curent am înregistrat o creștere de 23,25% a datoriilor restante intrate în gestiunea INCASO, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este vorba de 486 de milioane de lei, în timp ce suma totală a creanțelor restante gestionate în prezent de INCASO se ridică la circa 3 MILIARDE de lei, față de 2 MILIARDE la finele anului 2020”, a declarat Veaceslav Mîrza, Directorul general al Companiei INCASO.

Potrivit Directorului general al Companiei INCASO, analiza cifrelor din ultimii trei ani arată că, în perioada Campaniei „Noiembrie – luna fără datorii” crește simțitor numărul persoanelor care achită integral datoriile. „Dincolo de valoarea educațională a campaniilor organizate de INCASO în contextul „Zilei Internaționale fără Datoriiˮ, la modul concret, anual circa 4.500 de persoane au economisit sume cuprinse între 3.000 și 18.000 mii de lei, achitând integral datoriile cu reducereˮ, a subliniat Veaceslav Mîrza.

La fel ca în campaniile precedente, pentru a veni în sprijinul persoanelor care își doresc să rezolve problema datoriilor, și anul acesta echipa INCASO de avocați, juriști și mediatori acordă consultanță juridică gratuită telefonic sau on-line, pentru soluționarea litigiilor legate de datorii, cu accent pe mediere. De asemenea, compania oferă reduceri de până la 100% la penalități și alte costuri la achitarea datoriilor procesate de INCASO, iar pentru a marca simbolic cea de-a 10 ediție a Campaniei, anul acesta INCASO acordă și o serie de premii săptămânale, în valoare totală de 10 mii de lei, la achitarea integrală a restanțelor.

Compania de gestiune a creanțelor INCASO

P.

 

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău