Astăzi sărbătorim leul moldovenesc! Curiozități despre moneda națională

29 Nov. 2022, 10:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
29 Nov. 2022, 10:17 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Astăzi, 29 noiembrie, sărbătorim Ziua monedei naționale – leul moldovenesc. Cu această ocazie, ți-am pregătit o serie de curiozități despre moneda națională.

Leul moldovenesc, moneda națională a Republicii Moldova a fost introdus în circulație la 29 noiembrie 1993. Dreptul de a emite leul moldovenesc îl are banca centrală a țării – Banca Națională (BNM).

Strămoșul monedei noastre naționale este talerul olandez care a circulat în Moldova și Țara Românească în sec. XVII-XVIII. Locuitorii însă l-au denumit „leu”, deoarece avea gravată pe revers imaginea acestui animal. Mai târziu, în 1867, leul a devenit moneda Principatelor Unite ale Moldovei şi Țării Românești.

Leii moldovenești sunt emiși sub formă de bancnote, monede metalice divizionare și bancnote/monede comemorative.

Dacă vei lua orice bancnotă, vei observa că pe verso sunt reprezentate monumente arhitecturale din Republica Moldova.

Banca Națională emite bancnote de 1 leu, 5 lei, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei, 500 lei, 1.000 lei.

Toate bancnotele au elemente de siguranță. Astfel, poți depista ușor dacă o bancnotă este falsă.

De asemenea, Banca Națională emite și monede metalice, tradițional numite „bani”. Banca Națională a Moldovei până în prezent a pus în circulație  următoarele tipuri de monede:

  • monede metalice divizionare cu valorile nominale de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 25 bani și 50 bani;
  • monede metalice cu valorile nominale de 1 leu, 2 lei, 5 lei și 10 lei;
  • monede metalice de circulație cu caracter comemorativ cu valoarea nominală de 10 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Monedele comemorative reprezintă o operă de artă monetară şi se confecţionează de cele mai dese ori din metal preţios – aur sau argint. Acestea se emit în tiraj restrâns şi sunt dedicate unor personalităţi, evenimente istorice, precum şi naturii, ştiinţei sau artelor.

Cu prilejul celebrării monedei naționale, Banca Națională organizează o serie de activități de educație financiară. Astfel, la liceul „Aristotel” din Capitală, BNM organizează dezbaterea cu genericul „Bancnota și moneda metalică versus moneda electronică”.

Un alt eveniment prin care BNM celebrează cea de-a 29-a aniversare a leului moldovenesc este o serie de vizite în sala de expoziții a băncii centrale, destinate grupurilor de elevi interesați de subiectul financiar-bancar. Vizitatorii vor cunoaște colecția de monede comemorative și jubiliare emise de banca centrală, având, totodată, posibilitatea să urmărească o prezentare despre istoricul leului moldovenesc și semnele de siguranță ale monedei naționale.

Doritorii de a se înregistra pentru o următoare vizită pot adresa solicitări la adresa electronică: edufin@bnm.md.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău