(FOTO) Cât costă o ie în Republica Moldova! De unde poți cumpăra

24 Iun. 2022, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Iun. 2022, 11:01 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Începând cu anul 2013 în țara noastră, pe data de 24 iunie, se sărbătorește ziua iei. Astfel, în această zi se promovează acest element al portului național. Cu această ocazie, portalul Bani.md a încercat să afle cât costă o iei.

Alina Bradu

La producătorul autohton Alina Bradu o iei costă 70 de euro, aproximativ 1400 de lei.

Casa Cristea

Prețul unei ii începe de 150 de euro și poate ajunge chiar la 300 de euro în funcție de model.

Luca-S

Ie la preț mai accesibil puteți procura la Luca-S. Potrivit reprezentanților, prețul unei iei variază între 800 și 900 de lei. De asemenea, în perioada 24-26 iunie puteți beneficia de reducere de 50% la a doua unitate.

Așadar, dacă vrei să ai o ie în garderobă va trebui să scoți din buzunar minim 800 de lei. Prețurile diferă în dependență de model, de asemenea, cele brodate manual sunt și mai scumpe. Pe lângă aceste magazine puteți procura ii de la meșterii populari din localitățile Moldovei.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău