ATENȚIE! Noul dark web: Telegram devine cea mai recentă destinaţie pentru infractorii cibernetici

17 Sept. 2021, 14:24
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 14:24 // Au Bani //  MD Bani

Telegram a devenit un imens hub pentru infractorii virtuali care încearcă să cumpere şi să vândă date furate şi instrumente de hacking. O nouă serie de studii arată că platforma de mesagerie devine încet şi sigur o alternativă la dark web, scrie ZF cu referire la Financial Times.

Potrivit unei cercetări realizate de centrul Cyberint şi FT, procesele de încălcare a securităţii datelor sunt tot mai frecvent întâlnite pe aplicaţiile populare de messaging, uneori pe canale cu zeci de mii de abonaţi şi cu un grad scăzut de moderare a discuţiilor.

Conţinutul se aseamănă cu cel oferit de marketplace-uri din dark web, un grup de website-uri ascunse, populare în rândurile hackerilor şi care pot fi accesate prin intermediul unui anumit software.

„Serviciul criptat de mesagerie devine din ce în ce mai popular în rândul oamenilor care fură şi vând date personale deoarece este mai uşor de folosit decât dark web-ul”, spune Tal Samra, analist în cadrul Cyberint.

Utilizatorii s-au îngrămădit asupra platformei Telegram după schimbările de politică anunţate de WhatsApp, prin care sunt trimise o multitudine de date către gigantul Facebook, proprietarul platformei de mesagerie.

Lansat în 2013, serviciul Telegram le permite utilizatorilor să transmită mesaje urmăritorilor printr-o serie de „canale” şi să creeze grupuri private şi publice care pot fi accesate extrem de uşor de alţi oameni. De asemenea, utilizatorii pot trimite şi primi fişiere imense de date direct din aplicaţie.

Conform furnizorului de date SensorTower, platforma avea 500 de milioane de utilizatori activi şi peste un miliard de descărcări în august.

Samra spune că migrarea infractorilor cibernetici către Telegram se datorează în mare parte anonimităţii oferite de procesele de criptare, însă o bună parte din grupuri sunt deschise adesea publicului. De asemenea, discuţiile din cadrul Telegram au şanse mai mici să fie monitorizate de forţele de ordine prin comparaţie cu forumurile de pe dark web.

Totodată, hackerii tind să folosească extrem de rar WhatsApp, optând pentru Telegram din motive ce ţin de securitate.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ