Australia și Marea Britanie au semnat un acord de liber schimb post-Brexit

15 Iun. 2021, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Iun. 2021, 11:52 // Actual //  Dumitrita Culiuc

După Brexit, Marea Britanie încearcă să stabileasco noi relații comerciale. În acest sens, premierii Marii Britanii și Australiei au semnat un acord comercial de liber schimb, scrie Reuters.

Anunțul a fost făcut de ministrul comerțului din guvernul Australian, Dan Tehan, marți.

„Cei doi prim-miniștri au avut o discuție pozitivă la Londra, noaptea trecută, și au rezolvat principalele puncte problematice ale acordului de liber schimb”, a transmis Tehan.

Potrivit lui Tehan, anunțul oficial va fi făzut în cursul zilei de către guvernele celor două țări.

Acordul comercial cu Australia vine în contextul în care Regatul Unit se străduiește să își stabilească o relație comercială mai amplă mai ales cu țările parte a Commonwealth-ului, după ieșirea din Uniunea Europeană.

Fermierii britanici se tem, însă, că acordul ar putea să le afecteze profiturile, dacă acesta va elimina bariere tarifare pe importuri de carne de miel și vită din Australia. Deși nu au apărut încă detalii cu privire la acest acord, estimările oficiale arată că acordul ar valora aproximativ 500 de miliarde de lire sterline.

La rândul lor, analiștii australieni pun sub semnul întrebării importanța unui astfel de acord pentru o economie deja din ce în ce mai centrată pe piețele asiatice.

„Acest acord de liber schimb este mai degrabă despre simbolism decât despre beneficii materiale palpabile“, spun Ben Wellings, lector în Relații Internaționale și Științe Politice la Universitatea Monash.

Anterior, Regatul Unit a semnat acorduri cu țările din vecinătatea Uniunii Europene, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 13:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 13:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Alertă pe Aeroportul Iaşi, după ce jumătate dintre pasagerii cursei Londra-Iaşi au prezentat la intrarea în ţară documente medicale susceptibile a fi false. Cazul a fost sesizat de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași și a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunal. În cercetare se află 50 de cazuri. Anchetatorii cred că avem de-a face cu o practică în masă privind emiterea de acte medicale false ce dovedesc vaccinarea împotriva noului coronavirus, scrie Realitatea.net.

Cursa Londra – Iaşi a aterizat, ieri, în jurul orei 2:20 dimineaţa. Aeronava era plină cu români, majoritatea veniţi în concediu acasă, după un an de muncă în străinătate. La verificarea documentelor de intrare în ţară,  s-a constat faptul că, jumătate din cei 70 de pasageri ai aeronavei au prezentat fie teste PCR negative, fie certificate verzi de vaccinare, fie adeverinţe cum că ar fi trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2, toate susceptibile a fi false.

Reprezentanţii DSP Iaşi trag atenția asupra faptului că putem vorbi deja despre un fenomen îngrijorător, şi nu doar de cazuri izolate.

Curios este faptul că un număr mai mare de persoane au prezentat documente care atestau trecerea prin boală, intervalul de timp în care s-ar fi întâmplat asta fiind la toţi acelaşi, deşi locuiau în zone diferite din Marea Britanie.

“Au mai fost şi alte aspecte care au ridicat suspiciuni. De exemplu, o persoană a spus că a scăpat de carantină cu doar 50 de lire. Ori, pentru noi este clar că astfel de persoane nu respectă şi nu vor respecta regulile de prevenţie a răspândirii virusului. Noi am informat organele de specialitate, şi este în curs o anchetă la Parchet în acest sens”,  a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Surse anchetă susțin că ar fi vorba, la Iaşi, despre 50 de astfel de cazuri în care persoanele intrate în ţară au prezentat documente medicale false.

 

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală