Autorul celei mai mari fraude crypto din istorie a fost arestat în Muntenegru

24 Mart. 2023, 13:32
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
24 Mart. 2023, 13:32 // Au Bani //  MD Bani

Fondatorul criptomonedei Terra, Do Kwon, care era dat în urmărire, a fost arestat în Muntenegru, a anunţat ministrul de interne de la Podgoriţa.

„Poliţia din Muntenegru a arestat o persoană suspectată că ar fi unul dintre cei mai căutaţi fugari din lume, sud-coreeanul Do Kwon, co-fondator şi CEO Terraform Labs”, a anunţat pe Twitter Filip Adzic.„Aşteptăm confirmarea oficială a identităţii sale”, a mai spus Adzic.

Suspectul a fost arestat pe aeroportul capitalei şi avea asupra sa documente de identitate false.

Organismul de supraveghere al pieţei de valori din SUA, SEC, l-a pus sub acuzare pe Do Kwon la mijlocul lunii februarie pentru punerea la cale a unei fraude de mai multe miliarde de dolari în criptoactive.

Interpol a emis o notificare roşie în septembrie pentru a-l localiza, la cererea procurorilor sud-coreeni. Procuratura a cerut Ministerului de Externe de la Seul să îi revoce paşaportul, susţinând că Do Kwon era fugar.

Prăbușirea criptomonedei Terra a dus la pierderi de 40 de miliarde de dolari

Prăbuşirea Terraform Labs şi prăbuşirea criptomonedei Terra de anul trecut au făcut ca investitorii să piardă aproape 40 de miliarde de dolari şi au zguduit piaţa globală a criptomonedelor.

Terraform Labs a propus o criptomonedă stabilă, sau „stablecoin”, Terra. În principiu, preţul unui stablecoin este susţinut de cel al unei monede tradiţionale sau al activelor corporale, ceea ce garantează investitorilor mai multă stabilitate în lumea foarte volatilă a criptomonedelor. Însă stabilitatea unora dintre aceste criptomonede nu este asigurată de rezervele valutare, ci de un algoritm care face arbitraje pe baza cererii şi ofertei unei alte criptomonede. A fost şi cazul Terra, care a fost susţinut de criptoactivul Luna, dezvoltat de Garda Foundation.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Cum au fost înșelați investitorii în criptomoneda Terra

Potrivit plângerii SEC, Terraform şi Do Kwon „au înşelat în mod repetat investitorii”, susţinând că o aplicaţie populară de plată coreeană a folosit tehnologia din spatele Terra pentru a reglementa tranzacţii care ar creşte valoarea Luna.

Schema Terraform Labs „a fost pur şi simplu o fraudă umflată de un pseudo stablecoin algoritmic, al cărui preţ era controlat de inculpaţi şi nu de cod informatic oarecare”, a declarat Gurbir Grewal, un înalt responsabil oficial al SEC.

În aprilie 2022, valoarea Terra a atins cel mai înalt nivel. Potrivit CoinMarketCap, atunci era al patrulea cel mai important stablecoin şi a zecea criptomonedă ca valoare de piaţă. Peste o lună, Terra şi-a pierdut mai mult de jumătate din valoare în doar 24 de ore, provocând panică. Foarte rapid, stablecoin-ul şi tokenul său Luna au scăzut la zero, afectând economiile multor investitori mici. Autorităţile sud-coreene au deschis de atunci mai multe anchete penale în acest caz.

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău