Autosalubritatea are contracte cu 80% din totalul locuitorilor din Chișinău. Populația refuză să plătească pentru gunoi

15 Apr. 2022, 11:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Apr. 2022, 11:28 // Actual //  bani.md

Întreprinderea municipală Autosalubritate susține că o parte din locuitorii Chișinăului refuză să încheie contracte de evacuare a gunoiului și îl aruncă în tomberoanele de pe stradă. Într-un răspuns oferit redacției bani.md, reprezentanții întreprinderii susțin că „unii oameni nu cunosc cadrul normativ care impune obligativitatea încheierii contractului pentru evacuare deșeurilor generate”.

În prezent întreprinderea municipală Autosalubritate are încheiate 26 288 contracte. Dintre care 9583 cu agenții economici si 16 705 persoane fizice (Infocom, Infosapr, sector particular). Calculele arată că întreprinderea are încheiate contracte cu peste 80% din totalul locuitorilor din Chișinău.

Pentru stocarea deșeurilor la platformele de depozitare a deșeurilor (fără a avea contract), se aplică sancțiuni contravenționale sub formă de amendă. Alți oameni nu încheie contracte din lipsă de responsabilitate, nu le pasă unde și cum aruncă deșeurile generate, considerând că în așa fel ar putea economisi ceva bani”, se spune în răspunsul Autosalubritate.

Reprezentanții Întreprinderii Municipale organizează ieșiri la fața locului în comun cu reprezentanții preturilor de sector, poliției municipale cu inspectările de rigoare la care se verifică agenții economici privind deținerea contractului pentru transportarea deșeurilor menajere și respectarea procedurii de depozitare și evacuare a deșeurilor. „Dacă au fost depistate lipsa contractelor, ulterior acestora li se dă termen de 5 zile pentru depunerea setului de acte în vederea încheierii contractelor pentru transportarea deșeurilor menajere”.

Nerespectarea  modului de colectare, păstrare, transport, depozitare,  ardere, neutralizare și evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsoluri etc., a deșeurilor industriale, de construcție, menajare și de altă natură se sancționează cu o amendă de la 12 (600 lei) la 24  (1200 lei) de unități convenționale aplicată persoanelor fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore, cu amendă  de la 120 (6000 lei)  la 180 (120000 lei) de unități convenționale aplicată  persoanei juridice  cu sau fără  privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a  desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Potrivit ultimului raport financiar, Autosalubritate a avut un profit de 10,5 mil. de lei cu o treime mai mare în anul 2020 față de anul precedent. Valoarea activelor companiei a totalizat 135 miliarde de lei, iar numărul angajaților 377.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO