Autosalubritatea are contracte cu 80% din totalul locuitorilor din Chișinău. Populația refuză să plătească pentru gunoi

15 Apr. 2022, 11:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Apr. 2022, 11:28 // Actual //  bani.md

Întreprinderea municipală Autosalubritate susține că o parte din locuitorii Chișinăului refuză să încheie contracte de evacuare a gunoiului și îl aruncă în tomberoanele de pe stradă. Într-un răspuns oferit redacției bani.md, reprezentanții întreprinderii susțin că „unii oameni nu cunosc cadrul normativ care impune obligativitatea încheierii contractului pentru evacuare deșeurilor generate”.

În prezent întreprinderea municipală Autosalubritate are încheiate 26 288 contracte. Dintre care 9583 cu agenții economici si 16 705 persoane fizice (Infocom, Infosapr, sector particular). Calculele arată că întreprinderea are încheiate contracte cu peste 80% din totalul locuitorilor din Chișinău.

Pentru stocarea deșeurilor la platformele de depozitare a deșeurilor (fără a avea contract), se aplică sancțiuni contravenționale sub formă de amendă. Alți oameni nu încheie contracte din lipsă de responsabilitate, nu le pasă unde și cum aruncă deșeurile generate, considerând că în așa fel ar putea economisi ceva bani”, se spune în răspunsul Autosalubritate.

Reprezentanții Întreprinderii Municipale organizează ieșiri la fața locului în comun cu reprezentanții preturilor de sector, poliției municipale cu inspectările de rigoare la care se verifică agenții economici privind deținerea contractului pentru transportarea deșeurilor menajere și respectarea procedurii de depozitare și evacuare a deșeurilor. „Dacă au fost depistate lipsa contractelor, ulterior acestora li se dă termen de 5 zile pentru depunerea setului de acte în vederea încheierii contractelor pentru transportarea deșeurilor menajere”.

Nerespectarea  modului de colectare, păstrare, transport, depozitare,  ardere, neutralizare și evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsoluri etc., a deșeurilor industriale, de construcție, menajare și de altă natură se sancționează cu o amendă de la 12 (600 lei) la 24  (1200 lei) de unități convenționale aplicată persoanelor fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore, cu amendă  de la 120 (6000 lei)  la 180 (120000 lei) de unități convenționale aplicată  persoanei juridice  cu sau fără  privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a  desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Potrivit ultimului raport financiar, Autosalubritate a avut un profit de 10,5 mil. de lei cu o treime mai mare în anul 2020 față de anul precedent. Valoarea activelor companiei a totalizat 135 miliarde de lei, iar numărul angajaților 377.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău