Avantajele învățământului dual! Un elev de la o școală din Bălți se va angaja în compania unde a efectuat practica

10 Iun. 2022, 10:53
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Iun. 2022, 10:53 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Învățământul dual are numeroase avantaje pentru elevi. În primul rând, imediat după absolvire tinerii specialiști sunt asigurați cu un loc de muncă. Mai mult decât atât, ei se pot angaja chiar la compania unde au efectuat stagiul de practică. Acesta este și cazul lui Oleg Matcovschi de la școala profesională Nr.5 din Bălți, la specialitatea Electromecanic la instalarea și întreținerea utilajului industrial. Tânărul a efectuat practica la o companie din Bălți unde a înțeles cum va arăta viitorul său loc de muncă.

„Pe perioada de practică suntem la compania Dräxlmaier. În primul an și jumătatea celui de-al doilea an am făcut practica la diferite ateliere, unde am învățat cum poate fi prelucrat metalul cu ajutorul unor mașini speciale, am făcut scheme pentru funcționarea sistemelor pneumatice și electropneumatice și am aflat cum funcționează panoul de control al utilajelor. Iar deja, in ultimele 3 luni facem practica în diferite departamente ca să înțelegem exact cum va fi profesia noastră”, menționează Oleg Matcovschi.

Învățământul dual este centrat atât pe necesitățile elevilor, cât și pe cele ale angajatorilor, iar responsabilitatea pentru instruire și formare este partajată între cei doi parteneri duali – companie (locul de muncă și instruire practică) și școala profesională. În învățământul dual, programul de studii se axează pe instruirea practică și doar 30% dintre cursuri au loc în incinta instituției de învățământ.

„Cu cât mai multă practică avem cu atât este mai bine și reușim să înțelegem materialul studiat. Sunt bucuros că am urmat recomandările părinților mei și a prietenilor, care la fel au urmat cursurile școlii profesionale. Acum, după încheierea studiilor vreau să rămân să lucrez la compania Dräxlmaier, în calitate de tehnician sau electrician”, a adăugat elevul.

După încheierea studiilor profesionale duale, tinerii specialiști au locul de muncă aproape garantat, iar 61% dintre aceștia rămân în companiile în care au efectuat stagiile de practică.

În cadrul târgurilor „Ziua Învățământului Dual”, vizitatorii pot obține informații din prima sursă despre oportunitățile de studii și de angajare și beneficiile unei meserii bine plătite, ajustate la solicitările de pe piața muncii.

Evenimentul este organizat de Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Desfășurat sub sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!”, următorul eveniment va avea loc în data de 15 iunie la Cahul.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina evenimentului www.go.dual.md sau pe pagina de Facebook Învățământul Dual.

Realitatea Live

05 Iul. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru a se pune pe picioare, ţara invadată de ruşi are nevoie de 750 miliarde de dolari.

„Pentru reconstrucţia Ucrainei sunt necesare în acest moment 750 de miliarde de dolari, majoritatea acestor fonduri provin din active ruseşti îngheţate”, a declarat Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, în cadrul conferinţei de la Lugano dedicată Ucrainei.

„Am creat o hartă digitală, actualizată în timp real, privind distrugerile provocate de invazia rusă: partenerii vor avea acces şi va fi folosită pentru reconstrucţia ţării”, a adăugat oficialul.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău