Avertisment dur de la șeful ONU: Omenirea se confruntă cu o „sinucidere colectivă” din cauza crizei climatice

18 Iul. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2022, 17:39 // Actual //  bani.md

António Guterres le spune guvernelor că „jumătate din populaţia umană la nivel global este în pericol”, în timp ce ţările se luptă cu căldura extremă, scrie The Guardian.

Incendiile şi valurile de căldură care fac ravagii arată că omenirea se confruntă cu o „sinucidere colectivă”, a avertizat secretarul general al ONU, în timp ce guvernele din întreaga lume se străduiesc să protejeze oamenii de impactul căldurii extreme.

António Guterres le-a spus miniştrilor din 40 de ţări reuniţi pentru a discuta despre criza climatică: „Jumătate din umanitate se află în zona de pericol, din cauza inundaţiilor, secetei, furtunilor extreme şi incendiilor de vegetaţie. Nicio naţiune nu este imună. Cu toate acestea, continuăm să ne hrănim dependenţa de combustibili fosili”.

El a adăugat: „Avem de ales. Acţiune colectivă sau sinucidere colectivă. Este în mâinile noastre”.

Incendiile au făcut ravagii în weekend în toată Europa şi în America de Nord.

În Marea Britanie, a fost emisă o avertizare de căldură extremă, fiind aşteptate cele mai crescute temperaturi înregistrate vreodată în Marea Britanie – de peste 40 grade Celsius în unele locuri.

În America de Sud, situl arheologic Macchu Picchu a fost ameninţat de incendiu. Căldura extremă a doborât recorduri în întreaga lume în ultimele luni, deoarece valurile de căldură au lovit India şi Asia de Sud, seceta a  devastat părţi din Africa şi valuri de căldură fără precedent la ambii poli i-au uimit simultan pe oamenii de ştiinţă în martie.

Miniştrii reuniţi la Berlin pentru o conferinţă de două zile despre climă, cunoscută sub numele de Dialogul climatic de la Petersberg, vor discuta despre vremea extremă, precum şi despre creşterea preţurilor la combustibilii fosili şi la alimente şi impactul crizei climatice.

Perspectivele pentru Cop27 s-au diminuat considerabil în ultimele luni, deoarece creşterile preţurilor la energie şi alimente au cuprins guvernele într-o criză inflaţionistă a costului vieţii, determinată parţial de ieşirea treptată a pandemiei de Covid-19 şi exacerbată de războiul din Ucraina. .

La Cop26, ţările au convenit să limiteze încălzirea globală la 1,5 C peste nivelurile preindustriale, dar angajamentele pe care le-au luat au fost încă inadecvate pentru a face acest lucru. Toate ţările au convenit să prezinte în acest an planuri naţionale îmbunătăţite pentru emisiile de gaze cu efect de seră, cunoscute sub denumirea de contribuţii determinate la nivel naţional (NDC).

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ