Avioanele nu pot zbura în siguranță deasupra Moldovei! Restricțiile de zbor rămân în vigoare până în 2029

11 Apr. 2023, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Apr. 2023, 10:53 // Actual //  Lupu Eduard

Aeroporturile și companiile aeriene din Europa vor avea de suferit din cauza capacității reduse în vara anului 2023 din cauza lipsei de personal calificat.

Restricțiile privind zborurile aeronavelor din aviația civilă, introduse după închiderea corespunzătoare a spațiului aerian deasupra Ucrainei și Rusiei, vor fi în vigoare pentru cel puțin șapte ani, potrivit concluziilor făcute de Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (Eurocontrol).

În prognoză, experții au remarcat că trebuie așteptate măsuri adecvate în spațiul aerian al Ucrainei, Belarusului, Rusiei și Moldovei. Regulile vor fi implementate cel puțin până în 2029.

Eurocontrol a remarcat că segmentul de marfă a fost afectat semnificativ de război „din cauza operațiunilor limitate”. Traficul pe distanțe lungi se reface treptat. Experții consideră că aeroporturile și companiile aeriene ar putea suferi din nou de capacitatea scăzută în vara anului 2023 din cauza lipsei de personal calificat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Călătoriile aeriene în Europa vor fi reluate complet la nivelurile pre-pandemie în 2025. Până în 2019, când a început pandemia de Covid-19, călătoriile aeriene au revenit la 9,2 milioane. Creșterea este de așteptat să ajungă la 10,3 milioane în 2023 și la 10,9 milioane în 2024. Călătoriile aeriene ar putea crește într-un ritm destul de lent până când vor atinge 11,9 milioane de persoane în 2029.

Eurocontrol vede o serie de factori care ar putea afecta călătoriile aeriene pe termen scurt și mediu. Creșterea economică în următorii doi ani este de așteptat să fie de doar 1,5 la sută. Inflația în țările europene va rămâne ridicată, la fel ca și costul transportatorilor de energie, ceea ce va provoca o degradare generală a situației economice de pe continent.

Pe 24 februarie 2022, Republica Moldova și-a închis spațiul aerian din cauza războiului din Ucraina. Ulterior, autoritățile au decis să deschidă un culoar de zbor prin România, ceea ce a permis reluarea zborurilor regulate de pasageri.

În martie 2023, compania low cost Wizz Air a decis să își suspende zborurile din Chișinău spre 13 orașe din Austria, Germania, italia, Ungaria, Cehia, Spania și Marea Britanie. Pasagerii moldoveni pot folosi drept alternativă Aeroportul Iași.

 

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău