Elveția, cel mai bun centru de talente din lume

10 Mai 2024, 18:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 18:55 // Actual //  Lupu Eduard

Elveția rămâne ferm ancorată în poziția sa de lider în domeniul atragerii și retenției talentelor la nivel mondial, conform unui raport recent. În ciuda acestui fapt, țara se confruntă cu o competiție tot mai acerbă din partea altor centre de excelență în domeniu, cum ar fi Singapore și Statele Unite ale Americii.

Unul dintre motivele majore ale succesului Elveției în atragerea și menținerea talentelor este stabilitatea sa politică și investițiile constante. Acest factor încurajează creșterea economică și stimulează investițiile străine, contribuind la crearea de noi locuri de muncă.

De asemenea, sistemul educațional de înaltă calitate din Elveția, care pune accent pe formarea profesională și pe ucenicia practică, este un alt factor crucial. Acest lucru asigură un flux continuu de lucrători calificați și talentați în piața muncii.

Pe lângă aceste aspecte, calitatea vieții în Elveția, susținută de un mediu natural excepțional și de protecții sociale solide, cum ar fi pensiile generoase și indemnizațiile de șomaj, atrage talente din întreaga lume.

Cu toate acestea, raportul avertizează că Elveția se confruntă cu o concurență tot mai puternică în atragerea talentelor, în special din partea Singapore și a universităților de prestigiu din SUA. În următorul deceniu, se prevede o competiție mai acerbă pentru talent, subliniind necesitatea abordării deficiențelor de competențe și îmbunătățirea atracției talentei.

Organizațiile intervievate pentru raportul Forumului Economic Mondial indică faptul că promovarea și progresul în carieră ar putea fi cheia pentru abordarea acestor provocări și pentru menținerea Elveției în fruntea pieței globale a talentelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău