Banca Centrală a Rusiei a decis luni să menţină închisă bursa cel puţin până marţi dimineaţa

28 Feb. 2022, 17:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
28 Feb. 2022, 17:35 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Centrală a Rusiei a decis luni să menţină închisă bursa cel puţin până marţi dimineaţa, după ce rubla s-a depreciat cu aproape 30% în urma sancţiunilor occidentale privind o serie de bănci ruseşti şi a excluderii unora dintre ele din sistemul de comunicaţii interbancare internaţional – SWIFT, relatează agenţia EFE.

Banca a explicat că va anunţa orele de funcţionare a platformei de tranzacţionare miercuri, în jurul orei 9:00 (6:00 GMT).

Rubla s-a depreciat luni pe piaţa Forex cu circa 30% în raport cu dolarul şi euro, puţin după ora 6:00 GMT, o scădere care nu a mai fost văzută din 1993 şi 1994.

La ora 13:30 GMT rubla pierdea încă 23,18% în raport cu dolarul, moneda naţională fiind cotată la 103,16 ruble pentru un dolar, şi cu 22,67% în raport cu euro, până la 115,7 ruble/euro, ambele cotaţii fiind maxime istorice.

Banca Rusiei a luat luni măsuri pentru garantarea stabilităţii financiare a băncilor sancţionate, precum eliberarea de rezerve de capital cumulate de 733 miliarde ruble (6,245 milioane euro sau 6,963 miliarde dolari) pentru împrumuturi de consum sau ipoteci.

De asemenea, a ridicat de la 9,5% la 20% dobânda şi a recomandat băncilor să-şi restructureze datoriile în loc să impună sancţiuni sau amenzi, dacă situaţia financiară a debitorilor se va deteriora ca urmare a sancţiunilor.

În plus, are în intenţie să reia cumpărarea de aur de pe piaţa naţională, după cum a anunţat duminică.

Pe de altă parte, a decis să interzică brokerilor vânzarea de valori ale companiilor sau persoanelor fizice străine.

BCR a luat aceste măsuri după ce SUA, Uniunea Europeană şi alţi parteneri au sancţionat o serie de bănci în urma invaziei ruse în Ucraina şi au decis, în a doua etapă, excluderea unor bănci ruseşti din sistemul SWIFT.

UE a finalizat azi-noapte şi îngheţarea tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei, o lovitură fără precedent pentru economia ţării.

Băncile excluse din sistemul de plăţi interbancare vor fi dintre cele care au fost deja sancţionate anterior de UE; pe această listă se află Sberbank, Vneshtorgbank (VTB), Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Vnesheconombank (VEB), Alfa Bank şi Bank Otkritie.

Lista precisă cu acest bănci se va cunoaşte, probabil, luni.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ