Banca Mondială acordă bani Moldovei pentru facturi mai mici la energie

28 Iun. 2024, 10:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2024, 10:52 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială a anunțat lansarea unei noi inițiative regionale ambițioase care vizează accelerarea semnificativă a eficienței energetice pentru a asigura o aprovizionare cu energie sigură, accesibilă și curată în Europa și Asia Centrală. Programul „Sporirea eficienței energetice în Europa și Asia Centrală” (Programul E3), cu o durată de 10 ani, va permite economisirea a peste 63 de terawatt-ore (TWh) de energie și reducerea emisiilor de CO2 cu 18,7 milioane de tone metrice.

În cadrul Programului E3, Banca Mondială va acorda finanțare în valoare de 1,46 miliarde de dolari SUA și va atrage alte 2,4 miliarde de dolari SUA din sectoarele public, privat și de dezvoltare, inclusiv 1,5 miliarde de dolari SUA în capital privat. Primele fonduri destinate programelor de eficiență energetică au fost deja alocate în patru țări, inclusiv Republica Moldova, urmând ca și alte state să se alăture pe parcursul perioadei de 10 ani. Investițiile vor viza instituțiile publice, clădirile și echipamentele rezidențiale, modernizarea industrială și îmbunătățirea sistemelor de termoficare centralizată.

„Investițiile în eficiența energetică fac parte din viziunea Grupului Banca Mondială de a accelera trecerea la o energie curată și eficientă, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Sporirea eficienței energetice poate genera economii bugetare pentru alte priorități de dezvoltare și poate reduce semnificativ nevoia de investiții în noi surse de energie”, a declarat Antonella Bassani, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. „Sistemele eficiente asigură o funcționare mai curată și mai competitivă a întreprinderilor, reduc facturile la energie ale gospodăriilor, diminuează poluarea aerului, reduc emisiile de carbon și creează locuri de muncă”.

În cadrul Programului E3, Republica Moldova va beneficia de o finanțare de 54,5 milioane de dolari SUA pentru renovarea clădirilor publice și a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, cu accent pe instituțiile de învățământ. Proiectul este sprijinit de un grant în valoare de 5 milioane de dolari SUA prin intermediul programului „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare” (M-GROW).

Programul E3 va sprijini dezvoltarea de proiecte replicabile în fiecare țară, bazate pe planurile naționale, și va facilita accesul la finanțare durabilă. Proiectele inițiale din cadrul Programului includ, de asemenea, o finanțare de 300 de milioane de dolari SUA acordată de Banca Mondială pentru renovarea clădirilor administrației centrale din Turcia.

În timp, Programul E3 va sprijini țările în tranziția de la programe mai mici de eficiență energetică finanțate din fonduri publice la programe desfășurate la scară națională cu finanțare comercială mai amplă. Finanțările publice vor fi utilizate pentru a demonstra investițiile necesare în vederea atragerii finanțatorilor comerciali, pentru a testa noi modele de afaceri, a reduce riscurile investițiilor și pentru a oferi subvenții specifice în paralel cu finanțarea comercială.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2024, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Iun. 2024, 09:21 // Actual //  Lupu Eduard

Compania a anunţat vineri că nu are date care să arate că datele clienţilor au fost compromise şi a menţionat că datele arată că atacatorii sunt afiliaţi unei grupări care lucrează cu serviciile de informaţii din Rusia.

Furnizorul de software de acces de la distanţă TeamViewer avertizează că reţeaua sa corporate a fost spartă într-un atac cibernetic, scrie presa internaţională. „Miercuri, 26 iunie 2024, echipa noastră de securitate a detectat o neregulă în mediul IT corporativ intern al TeamViewer”, a anunţat TeamViewer. „Ne-am activat imediat echipa şi procedurile de răspuns, am început investigaţiile împreună cu o echipă de experţi în securitate cibernetică de renume mondial şi am implementat măsurile de remediere necesare”. Compania susţine că datele clienţilor nu au fost afectate. „Mediul IT corporativ intern al TeamViewer este complet independent de mediul produsului. Nu există nicio dovadă care să sugereze că mediul produsului sau datele clienţilor sunt afectate. Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare, iar obiectivul nostru principal rămâne asigurarea integrităţii sistemelor noastre.”

Compania spune că intenţionează să fie transparentă în ceea ce priveşte încălcarea şi va actualiza în permanenţă stadiul investigaţiei sale pe măsură ce vor fi disponibile mai multe informaţii, notează portalul bleepingcomputer.com. TeamViewer este un software de acces de la distanţă foarte popular care le permite utilizatorilor să controleze de la distanţă un computer şi să îl utilizeze ca şi cum ar sta în faţa dispozitivului. Compania spune că produsul său este utilizat în prezent de peste 640.000 de clienţi din întreaga lume şi a fost instalat pe peste 2,5 miliarde de dispozitive de la lansarea companiei. Deşi TeamViewer afirmă că nu există nicio dovadă că mediul produsului său sau datele clienţilor au fost compromise, utilizarea sa masivă atât în mediile consumatorilor, cât şi în mediile corporate face ca orice breşă să reprezinte o preocupare semnificativă.

Compania a anunţat vineri că nu are date care să arate că datele clienţilor au fost compromise şi a menţionat că datele arată că atacatorii sunt afiliaţi unei grupări care lucrează cu serviciile de informaţii din Rusia.

„Rezultatele actuale ale investigaţiei indică un atac care a avut loc miercuri, 26 iunie, legat de datele de identificare ale unui cont standard de angajat din cadrul mediului nostru IT corporativ. Pe baza monitorizării continue a securităţii, echipele noastre au identificat un comportament suspect al acestui cont şi au pus imediat în aplicare măsuri de răspuns la incident. Împreună cu partenerul nostru extern cu care am lucrat la răspunsul pentru incident, atribuim în prezent această activitate actorului de ameninţare cunoscut sub numele de APT29 / Midnight Blizzard. Pe baza concluziilor actuale ale investigaţiei, atacul a fost limitat la mediul IT corporativ şi nu există nicio dovadă că actorul ameninţării a obţinut acces la mediul nostru de produse sau la datele clienţilor.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău