Banca Națională a Moldovei pune în circulație șase monede comemorative. Una dintre ele este dedicată brandului de țară

23 Dec. 2022, 10:51
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
23 Dec. 2022, 10:51 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Începând cu 23 decembrie 2022, Banca Națională a Moldovei pune în circulație șase monede comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic. Doritorii pot comercializa monedele prin intermediul băncilor licențiate din țară. Monedele au fost prezentate astăzi în cadrul unui eveniment oficial.

Seria „Personalități” este  completată cu o monedă comemorativă dedicată împlinirii a 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce – marele cronicar și prozator moldovean, care a adus o contribuție remarcabilă dezvoltării literaturii românești, în special prin opera „Letopisețul Țării Moldovei”, care i-a înscris pe vecie numele în istoria și cultura Moldovei. Moneda confecționată din argint are valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 250 de unități.

O altă monedă comemorativă din argint va completa seria „Evenimente istorice” și este consacrată împlinirii  a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari – un eveniment de importanță distinctă  din istoria României ce a avut loc  la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia. Moneda cu valoarea nominală de 100 lei este emisă într-un tiraj de 300 de unități.

Seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” este suplimentată cu o nouă monedă comemorativă din argint cu valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 300 de piese  dedicată Arhitecturii vernaculare în piatră – un stil de arhitectură locală autentică, al cărui circuit social încurajează păstrarea străvechilor tradiții și reconstituirea spațiului cultural național.

Concomitent, seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată  cu o monedă din argint cu valoarea nominală de 50 de lei, ce reprezintă „Mierla-de-piatră (Monticola saxatilis)” – o specie de pasăre ocrotită de lege inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Moneda are un tiraj de 300 de unități.

Seria „Poveștile copilăriei” va  include o nouă monedă din tombac argintat  dedicată capodoperei „Amintiri din copilărie” – expresie admirabilă a forței creatoare a povestitorului Ion Creangă. Moneda are valoarea nominală de 20 de lei și este emisă într-un tiraj de 300 de unități.

Șirul noilor monede comemorative din anul  2022 e completat cu moneda de argint dedicată brandului de țară „Pomul vieții”. Simbolul reprezintă continuitatea și modernizarea țării noastre, fiecare ramură a pomului sugerând unul din sectoarele strategice ale economiei Republicii Moldova. Moneda cu valoare nominală de 50 de lei va avea un tiraj de 1500 de unități.

Monedele comemorative sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare sau pliant (în cazul monedei comemorative „Amintiri din copilărie”), fiind  însoțite de certificate de autenticitate cu un QR cod, în care este stocată informația despre ele. Certificatele de autenticitate sunt semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău