Bancherul care a jefuit Moldova, Șor, ajută Rusia să eludeze sancțiunile și să rămână pe linia de plutire financiară

22 Ian. 2025, 13:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 13:46 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Bancherul și politicianul Ilan Șor, utilizat de Rusia pentru destabilizarea Republicii Moldova, își răsplătește protectorii prin crearea unor scheme financiare care ajută companiile rusești să ocolească sancțiunile internaționale, relatează Bloomberg. Șor, cunoscut pentru implicarea sa în „furtul miliardului” din sistemul bancar moldovenesc, demonstrează din nou abilități de manipulare financiară, de această dată în sprijinul intereselor Kremlinului.

Ilan Șor, fost politician moldovean și bancher, este considerat principalul suspect în cazul cunoscut ca „furtul secolului”, din 2014, când 1 miliard de dolari a fost sustras din sistemul bancar al Moldovei, punând țara pe marginea falimentului. Acum, el este implicat în crearea de firme intermediare, inclusiv în parteneriate cu entități sancționate, care ajută afaceri rusești să efectueze tranzacții internaționale, evadând astfel restricțiile impuse de Statele Unite.

Una dintre companiile deținute de Șor, A7, a fost înființată împreună cu Promsvyazbank, principala bancă pentru sectorul militar-industrial din Rusia, care se află sub sancțiuni severe. A7 oferă ajutor în facilitarea plăților transfrontaliere, o problemă tot mai întâlnită de afaceri rusești care întâmpină dificultăți în efectuarea tranzacțiilor din cauza sancțiunilor economice. În documentele fondatoare ale A7, se precizează că Șor deține 51% din acțiuni, iar Promsvyazbank deține 49%.

Șor a mai înființat și compania Exim International, în parteneriat cu VEB.RF, o corporație de stat rusă aflată și ea pe listele de sancțiuni occidentale. Exim International se descrie ca un „parteneriat public-privat” destinat sprijinirii operațiunilor de export-import.

Chiar și în fața sancțiunilor, aceste firme caută specialiști pentru a oferi servicii financiare și de plăți transfrontaliere. Într-o postare pe site-ul de recrutare din Rusia, A7 promite „plăți transfrontaliere garantate și la timp pentru companiile rusești care operează pe piața globală”.

Șor a fugit din Moldova în Israel în 2019 pentru a evita pedeapsa și a primit cetățenia rusă, aflându-se în Rusia din 2024. El este pe listele de sancțiuni ale Statelor Unite, Uniunii Europene și Regatului Unit, fiind acuzat de destabilizarea peisajului politic din Moldova.

În pofida sancțiunilor internaționale, afacerea lui Șor se dovedește a fi o sursă de profit, într-o perioadă în care multe companii rusești trebuie să recurgă la intermediari pentru a evita sancțiunile și pentru a menține comerțul internațional.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO