Reacția Guvernului la soluțiile de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene: Scenarii false și șantaj energetic

22 Ian. 2025, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 13:05 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova dezminte informațiile vehiculate în spațiul public privind noi soluții de aprovizionare cu gaze naturale pentru regiunea transnistreană, precizând că nu a fost informat despre inițiative suplimentare față de cele deja prezentate.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că autoritățile moldovenești, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), au solicitat oficial Ambasadei Federației Ruse la Chișinău să comunice care sunt companiile ce ar urma să participe la o eventuală reluare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană. Până în prezent, Guvernul nu a primit niciun răspuns.

„Vom verifica toate entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cu normele internaționale, imediat ce vom avea aceste informații,” a subliniat Vodă.

Potrivit autorităților de la Chișinău, Rusia este direct responsabilă pentru situația actuală din regiunea transnistreană, menținând artificial criza energetică și umanitară.

„Federația Rusă și regimul de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu scenarii false despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente. Soluția este simplă și poate fi aplicată chiar azi: Gazprom să livreze gazele naturale către Moldovagaz, conform contractului,” a afirmat Daniel Vodă.

În lipsa acestor livrări, locuitorii regiunii transnistrene continuă să sufere din cauza lipsei de căldură și a întreruperilor frecvente de energie electrică.

Guvernul moldovean a reiterat disponibilitatea de a asigura livrări legale de gaze naturale către regiunea transnistreană. O soluție viabilă ar fi achiziționarea gazelor de către Moldovagaz de pe bursa din Republica Moldova, cu condiția ca întreprinderea Tiraspoltransgaz să plătească pentru acestea.

„Din prima zi a șantajului energetic rusesc, Chișinăul continuă să propună soluții și să ofere ajutor. Rusia, însă, alege să țină ostatici locuitorii din stânga Nistrului, provocând o criză umanitară cu scopul de a destabiliza Republica Moldova,” a concluzionat Vodă.

Gazul destinat regiunii separatiste Transnistria va fi, cel mai probabil, livrat prin intermediul conductei „TurkStream”. Conform informațiilor publicate de „Kommersant”, compania cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat pe 20 ianuarie capacități de transport de 3,1 milioane metri cubi pe zi prin acest gazoduct, livrările fiind programate să înceapă la 1 februarie

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO