Băncile moldovenești sunt reziliente, rezistente la toate șocurile. Acest lucru s-a văzut în perioada pandemică și post pandemică. Când au fost primele șocuri ale războiului din Ucraina băncile au făcut față și asigură stabilitatea financiară, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu în cadrul rundei de întrebări adresate de mass media.
Guvernatorul susține că nu vede de ce războiului din Ucraina ar îngrijora investitorii străini din băncile moldovenești. „Mai mult ca atât, acest lucru le dă confortul că au făcut o investiție bună și băncile moldovenești sunt eficiente”.
„Un lucru la care ne așteptăm este ca băncile să continue să majoreze ratele dobânzilor la depozite. Astfel ca oamenii să țină banii în bănci și să facă mai multe economii”, a punctat Armașu.
Ultimele date ale Băncii Naționale a Moldovei relevă că în primele două luni ale anului cele 11 instituții financiare au contabilizat un profit de 496,2 mil. de lei, de două ori mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Cela mai mari câștiguri bancherii le-au avut din veniturile din dobânzi – 1 miliard de lei. Veniturile din onorarii și comisioane – 405 mil. de lei. Diferențele de curs au adus băncilor venituri în sumă de 227 mil. de lei.
Cel mai mare profit l-au avut cele patru bănci sistemice. Este vorba de maib – 132 mil. de lei față de 83 mil de lei, Moldindconbank – 120 mil. de lei comparativ cu 78 mil. de lei, Victoriabank – 97,3 mil. de lei față de 23,4 mil. de lei și OTP Bank cu un profit de 64 mil. de lei cu 17% mai mare.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!