Băncile rusești au blocate mai mult de jumătate din conturile, în dolari și euro, din întreaga lume

24 Mai 2024, 16:55
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
24 Mai 2024, 16:55 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Banca Centrală a Rusiei a raportat că de la începutul anului 2022, numărul conturilor corespondente în valută ale băncilor ruse în dolari SUA și euro a scăzut cu 55%, iar de la sfârșitul anului trecut, deschiderea de conturi, în băncile statelor „prietene”, bat pasul după amenințările cu sancțiuni secundare din partea Statelor Unite, dar cursul de schimb al rublei rămân stabil datorită capitalului adecvat, al exporturilor  și a politicii monetare stricte.

„În perioada de raportare a continuat tendința de reducere a relațiilor corespondente în valute toxice cu băncile nerezidente”, susține banca centrală a Rusiei în evaluarea stabilității financiare.

Potrivit datelor de la 1 aprilie 2024, valoarea indicelui relațiilor corespondente cu nerezidenții în valute „toxice” dolari SUA și euro, a scăzut cu 17% față de 1 octombrie 2023, iar comparativ cu începutul anului 2022 – cu 55%, scrie The Moscow Times.

Dinamica pozitivă a relațiilor corespondente în monedele țărilor „prietenoase” Rusiei, observată din 2022, a încetinit din cauza sancțiunilor adoptate de Statele Unite în decembrie 2023 și complicând interacțiunea băncilor ruse cu partenerii străini, a indicat Banca Centrală. .

În general, în condițiile restricțiilor de capital, situația pe piața valutară rusă, conform Băncii Centrale, a fost stabilă și a fost determinată de starea contului curent a balanței de plăți.

De la introducerea vânzării obligatorii a veniturilor în valută străină, Banca Centrală a înregistrat o creștere a volumului vânzărilor nete de valută străină de către exportatori: ale celor mai mari 29 de companii exportatoare rusești, acestea s-au ridicat la 13,9 miliarde USD în noiembrie 2023 și 14,8 USD. miliarde în decembrie. Raportul dintre vânzările nete de valută și veniturile din export valutar a fost de 88% și 93% în noiembrie și, respectiv, decembrie 2023.

Prețurile ridicate ale petrolului au contribuit, de asemenea, la creșterea câștigurilor valutare și a vânzărilor nete, iar scăderea prețului petrolului în decembrie 2023 – ianuarie 2024 a dus la o scădere a veniturilor din export și a vânzărilor de valută ale companiilor.

Ca urmare, volumul mediu lunar al vânzărilor nete de valută străină pentru perioada ianuarie-februarie 2024 pentru grupul de companii luat în considerare a scăzut la 11,7 miliarde USD.

Revenirea prețurilor petrolului în februarie – martie 2024, precum și primirea plăților pentru veniturile din export amânate anterior din cauza presiunii crescute a sancțiunilor au condus la o creștere a vânzărilor nete de valută străină în martie la 13,0 miliarde USD, în aprilie – la 13,2 miliarde USD , a spus el Banca Centrală.

Autoritatea de reglementare a remarcat, de asemenea, în revizuire riscurile înrăutățirii situației cu lichiditatea valutară. Din decembrie 2023, împrumuturile în yuani au început să depășească dinamica fondurilor strânse în yuani, aceasta a fost însoțită de o scădere a activelor lichide în yuani ale băncilor. În același timp, băncile s-au bazat din ce în ce mai mult pe finanțarea pe termen scurt prin tranzacții de swap valutar.

Pentru a reduce excesul de volatilitate pe piața monetară valutară, CBR crește limita zilnică a schimburilor de yuani pentru ultimele și primele două zile de tranzacționare ale fiecărei luni de la 10 la 20 de miliarde de yuani. În același timp, Banca Centrală a majorat rata la swap-urile de yuani „pentru a minimiza impactul operațiunilor Băncii Rusiei asupra prețurilor de pe piață”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 17:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iul. 2025, 17:54 // Actual //  bani.md

Așa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a prelungit, pe 9 iulie, starea de urgență în economie pentru încă o lună. Autoritățile din regiune explică decizia prin criza continuă cauzată de limitarea aprovizionării cu gaze și reducerea veniturilor bugetare, transmite IPN.

Decretul privind extinderea stării de urgență a fost aprobat în cadrul celei de-a doua sesiuni extraordinare a așa-numiților deputați transnistreni, măsura fiind instituită acum aproape opt luni în stânga Nistrului.

După ședință, șeful așa-zisului Soviet Suprem, Alexander Korshunov, a confirmat că autoritățile trec la un regim de economisire drastică: „Toate organele administrației de stat și municipale funcționează acum în regim de austeritate”.

Cheltuielile în mai multe domenii au fost „reduse drastic”: fondurile rutier și de mediu, fondul investițiilor de capital, precum și așa-numitul fond al solicitărilor alegătorilor au fost înghețate. Toate proiectele pe care autoritățile intenționau să le pună în implementare în 2025 au fost amânate pe termen nedeterminat, a adăugat Alexander Korshunov.

„Este clar că, în astfel de circumstanțe, va trebui probabil să se ia decizii care nu sunt întotdeauna populare”, a adăugat Korshunov, referindu-se la restrângerea programelor de stat și la redistribuirea fondurilor.

În ajunul reuniunii a fost organizată o ședință extinsă privind subiectele economice, la care au participat așa-numiți reprezentanți ai puterii executive și legislative, inclusiv responsabili de finanțe, precum și membri ai executivului local. Potrivit surselor oficiale, au fost discutate concluziile așa-zisei comisii guvernamentale privind stabilizarea economică, inclusiv propuneri privind reducerea cheltuielilor și redistribuirea bugetului.

De asemenea, autoritățile din regiune au anunțat că ajustează bugetul și pregătesc un proiect de buget pentru anul viitor. Din cauza presiunii externe și a veniturilor instabile, aleșii de la Tiraspol spun că este dificil să facă prognoze și că principala misiune este să respecte obligațiile minime față de populație.

Anterior, administrația de la Tiraspol a recunoscut că executarea bugetului actual este imposibilă. Producția industrială a scăzut cu 43%, iar comerțul exterior cu 31,5%. Conform previziunilor, PIB-ul ar trebui să scadă cu 12% în 2026, iar inflația ar trebui să crească la 16%.

Din 1 iulie și până la sfârșitul anului, Tiraspolul introduce o plată eșalonată a salariilor pentru bugetari. Finanțarea va fi divizată în două părți – până la data de 20 și din 21 până la sfârșitul lunii. Administrațiile orașelor din regiune au primit ordin să returneze soldul fondurilor locale în bugetul central.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO