Pentru calculul compensațiilor, se vor lua în considerare veniturile din perioada mai-octombrie. Conform unui proiect care urmează să fie vota de Guvern, autoritățile vor ține cont de munca nedeclarată a persoanelor care au peste 22 de ani, dar şi de „impactul” indemnizației de maternitate, scrie realitatea.md.
„La calcularea venitului global lunar al gospodăriei casnice estimat, pentru fiecare persoană care a împlinit 22 de ani, care în perioada mai-octombrie a anului în care începe perioada rece a anului au fost identificate ca prestând muncă nedeclarată, se va considera cel puțin un venit lunar echivalent cu venitul net din salariu de funcție a genului de activitate economică prestat”, se arată în document.
În cazul indemnizație de maternitate, se va lua în calcul de la 25% până la 75% din valoarea ei, în funcție de luna în care a fost primită aceasta. Noile prevederi stipulează că la calcularea venitului lunar al gospodăriei, în baza căruia se stabilește nivelul de vulnerabilitate energetică, vor mai fi analizate informații despre rata luna a creditului pentru locuință, indemnizațiile și alocațiile pentru copii, plata lunară a pensiei de întreținere și rata lunară a chiriei în perioada mai-octombrie.
„Până la data de 26 a fiecărei luni din perioada rece, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prezenta birourilor istoriilor de credit, în fișiere în format electronic, informația care include lista solicitanților. Până la data de 28 a lunii, birourile istoriilor de credit vor furniza Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în fișiere electronice, următoarele informații privind contractele de credit ipotecar ale solicitantului (în calitatea acestuia de debitor principal), care au fost în vigoare (active) în luna octombrie a anului de referință: IDNP; date privind ultima plată aferentă contractului de credit ipotecar, efectuată în perioada mai-octombrie: data efectuării plății; suma achitată; valuta creditului”, se mai arată în proiect.
Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică se efectuează în baza pragurilor stabilite de Guvern pentru fiecare perioadă rece în baza raportului dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei sau în baza raportului dintre venitul global lunar și nivelul minim de cheltuieli.