Spînu caută concesionar la Aeroportul Chișinău, Maia Sandu pune piciorul în prag

27 Oct. 2023, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Oct. 2023, 09:42 // Actual //  bani.md

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei că nu se pune în discuție concesionarea Aeroportului Chișinău. Ea a subliniat că concesiunile în sine nu sunt ilegale, dar a adăugat că ceea ce s-a întâmplat anterior nu a fost o concesiune corectă, ci o schemă frauduloasă prin care aeroportul a ajuns în mâinile lui Ilan Șor.

Președinta Maia Sandu a făcut referire la afirmații anterioare potrivit cărora, dacă ar fi fost încheiat un acord de concesiune corect în 2013, inspirat de modelul Aeroportului din Munchen, acesta ar fi adus o altă experiență de concesiune.

„Concesiunile nu sunt ilegale și pot funcționa în multe țări unde sunt respectate interesele statului. Cu toate acestea, este crucial ca aceste acorduri să fie transparente și să servească interesului public”, a subliniat Maia Sandu.

Președinta a adăugat că, în prezent, prioritatea este rezolvarea problemelor moștenite și atragerea mai multor zboruri la Aeroportul Chișinău. Ea a menționat că se lucrează intens pentru a aduce mai multe companii aeriene în Republica Moldova, cu scopul de a oferi călătorilor o cale mai scurtă și mai accesibilă de a ajunge acasă.

În data de 11 octombrie, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că guvernul explorează opțiuni pentru a atrage un partener strategic care să investească, să dezvolte și să modernizeze Aeroportul Internațional Chișinău. El a menționat că s-a întâlnit cu reprezentanți ai Aeroportului Munchen, recunoscut ca unul dintre cele mai importante hub-uri din Europa și clasat printre primele zece cele mai bune aeroporturi din lume.

Spînu a subliniat că această companie deține experiență în operarea aeroporturilor și oferă servicii de consultanță, proiectare, eficiență operațională și gestionarea completă a aeroportului.

Despre intenția de concesionare a Aeroportului Chișinău au anunțat în repetate rânduri mai mulți oficiali, însă nu au anunțat când s-ar putea întâmpla acest lucru și că sunt analizate mai multe opțiuni.

Aeroportul Chișinău a fost anterior concesionat către  AviaInvest care revenit înapoi în administrarea Statului în data de 23 noiembrie 2022 după decizia Curții de Apel Chișinău.

Avia Invest, controlată de Ilan Șor, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și a cerut anularea contractului de concesionare.

Drept răspuns Avia Invest a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile de la Chișinău că o supun presiunilor și cere despăgubiri de 855 de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iun. 2025, 16:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Iun. 2025, 16:30 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Producția industrială a Republicii Moldova a înregistrat o creștere modestă de 1,0% în luna aprilie 2025, comparativ cu aprilie 2024, confirmând tendința pozitivă observată în luna martie. Cu toate acestea, în primele patru luni ale anului, indicatorul rămâne în teritoriu negativ, marcând o scădere de 0,7% față de aceeași perioadă a anului trecut (serie brută), arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea lunară din aprilie a fost puternic influențată de evoluția sectorului energetic, unde producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au crescut spectaculos, cu +88,1% față de aprilie 2024, contribuind cu +5,7% la majorarea totală a producției industriale.

În contrast, industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 5,2%, iar industria extractivă a fost în regres cu 2,3%, aceste sectoare frânând avansul general cu -4,6% și respectiv -0,1%.

Pe seria ajustată sezonier și în funcție de zilele lucrătoare, producția industrială din aprilie a crescut cu 0,4% față de aprilie 2024, determinată tot de creșterea de 2,4 ori în sectorul energetic. Totodată, s-au înregistrat scăderi de -6,8% în industria prelucrătoare și -2,7% în industria extractivă.

Cumulat, în perioada ianuarie–aprilie 2025, producția industrială brută s-a redus cu 0,7%, afectată în principal de scăderea în industria prelucrătoare (-3,5%). Totuși, s-au remarcat creșteri în industria extractivă (+19,9%) și în sectorul energetic (+4,9%).

Pe seria ajustată sezonier, producția industrială a scăzut cu 1,9% în primele patru luni ale anului, din cauza regresului accentuat în industria prelucrătoare (-5,2%), deși industria extractivă a crescut cu 9,5%, iar sectorul energetic a urcat cu 24,8%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO