Banii curg gârlă la PAS. Anul trecut, partidul a ridicat 9,2 mil. de lei

12 Ian. 2022, 10:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Ian. 2022, 10:10 // Actual //  bani.md

În anul 2021 PAS a ridicat 9,2 mil. de lei din bugetul de stat. „Plus, minus noi primim 1 mil. de lei pe lună. În primele luni până la parlamentare era o sumă mai mică”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Întrebat dacă  partidul intenționează să doneze acești bani, Spînu a spus că PAS a luptat pentru finanțarea partidelor din bugetul de stat din anul 2009. „Această luptă în care au fost implicați, experți, ONG-uri, partide politice a dus la situația ca partidele politice să fie finanțate din bugetul de stat, corect fără scheme, fără corupție și fără bani murdari pentru a-și susține activitatea politică curată”.

Partidele politice au dreptul să primească anual finanţare de la bugetul de stat prin intermediul CEC. Regulamentul privind finanțarea partidelor politice, inclusiv metodologia de calcul, este aprobat de către CEC. Cuantumul alocaţiilor pentru acest scop se aprobă în legea bugetară anuală, cota procentuală constituind 0,1% din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială prevăzute de legislaţie, şi se distribuie în funcție de performanțele partidelor, după cum urmează:

30% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare;

30% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile locale generale;

15% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale;

7,5% – partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;

7,5% – partidelor politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor locale;

5% – partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;

5% – partidelor politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 14:23 // Actual //  Ursu Victor

NuScott Bessent, miliardarul care conduce un fond speculativ și fost nominalizat de Donald Trump pentru funcția de secretar al Trezoreriei SUA, a prezentat în fața senatorilor americani un plan economic agresiv care vizează consolidarea puterii economice a Statelor Unite și contracararea rivalilor geopolitici. Într-o audiență de confirmare desfășurată joi, Bessent a susținut politica tarifară a fostului președinte și a pledat pentru menținerea reducerilor fiscale și relaxarea reglementărilor interne, în încercarea de a transforma economia americană, cea mai mare din lume.

„Trebuie să protejăm lanțurile de aprovizionare vulnerabile și să folosim sancțiunile într-un mod coordonat pentru a proteja securitatea națională a Statelor Unite”, a declarat Bessent, subliniind că dolarul american trebuie să rămână principala monedă de rezervă globală. În același timp, Bessent a subliniat importanța reînnoirii reducerilor fiscale pentru persoane fizice și companii, adoptate în 2017, avertizând că renunțarea la aceste măsuri ar putea declanșa o „criză economică majoră” în Statele Unite, cu impact negativ asupra clasei de mijloc și a celor cu venituri mici.

Politica externă și sancțiuni economice: presiune asupra Rusiei și altor adversari
Bessent a abordat și politica economică internațională, anunțând un sprijin ferm pentru sancțiuni mai dure împotriva sectorului petrolier din Rusia. „Dacă președintele Trump solicită acest lucru, voi sprijini impunerea unor sancțiuni mai severe asupra marilor companii petroliere rusești, pentru a forța Rusia să negocieze”, a spus Bessent, referindu-se la situația din Ucraina. Aceasta declarație a influențat imediat piața petrolului, prețul țițeiului Brent crescând cu peste 1 dolar, ajungând la 81 de dolari pe baril.

Pe lângă presiunea asupra Rusiei, se estimează că noua administrație va intensifica sancțiunile și împotriva petrolului iranian și venezuelean, continuând politica de izolare economică a rivalilor geopolitici ai SUA.

O eră a suprematiei dolarului și a economiei interne mai puternice. Bessent a subliniat că politica economică a administrației Trump va promova nu doar stabilitatea economică în interiorul Statelor Unite, dar și va reafirma poziția dolarului ca monedă globală de rezervă. Cu sancțiuni economice mai dure și reduceri fiscale extinse, administrația viitoare vizează o eră în care Statele Unite să își consolideze atât influența economică, cât și puterea strategică pe plan internațional.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală