Banii pentru zile negre – asul din mâneca moldovenilor. Au depozitat miliarde de lei în bănci

27 Oct. 2023, 17:43
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
27 Oct. 2023, 17:43 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În timp ce economiile populației din Republica Moldova au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, există îngrijorări cu privire la gradul de îndatorare al cetățenilor, a explicat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice”.

Potrivit expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță, economiile nete ale populației, reprezentând depozitele cetățenilor din Republica Moldova în bănci minus datoriile pe care le-au contractat, au atins un nivel de aproximativ 64 de miliarde de lei. Totuși, creditul total pentru cetățeni însumă aproximativ 35 de miliarde de lei, atât din instituțiile bancare, cât și din cele financiare nebancare, cum ar fi companiile de leasing, instituțiile de microfinanțare, și asociațiile de economii și împrumut. Astfel, economiile nete ale populației în trimestrul III al acestui an au fost estimate la 29,1 miliarde de lei.

Anul 2021 a fost un an neobișnuit, în care moldovenii au depus în bănci aproximativ 5,2 miliarde de lei, dar au contractat credite în valoare de aproximativ 8,3 miliarde de lei, ceea ce a condus la o scădere de 3,1 miliarde de lei a economiilor nete ale populației. Cu toate acestea, situația s-a stabilizat în anul 2022, fiind influențată de criza economică și de intervenția Băncii Naționale a Moldovei pentru a stimula economiile și a descuraja creditarea. În trimestrul II al anului 2023, economiile populației au atins 30 de miliarde de lei, dar în trimestrul III a avut loc o schimbare de tendință, în care populația a început să se împrumute din ce în ce mai activ, ceea ce a dus la o ușoară scădere a economiilor.

Expertul Ioniță a menționat că în general, economiile populației din Republica Moldova au fost pozitive, dar anul 2021 a reprezentat o excepție. În prezent, există o creștere moderată a economiilor populației și a creditelor contractate, iar îndatorarea populației este percepută mai degrabă ca fiind pozitivă în contextul actual.

Datorită scăderii dobânzilor bancare, există o creștere semnificativă a portofoliilor de credite, care ar putea stimula consumul și creșterea economiei. Aceasta ar putea, de asemenea, să impulsioneze piața creditelor ipotecare, în special în cazul în care dobânda scade sub 10%, făcând aceste credite mai atractive pentru populație și contribuind la creșterea achizițiilor de locuințe prin intermediul creditelor ipotecare.

Ioniță a evidențiat că economiile nete ale populației cresc în medie cu 480 de milioane de lei pe lună, pe fondul depozitării lunare a aproximativ 600 de milioane de lei și retragerii de la bancă a aproximativ 220 de milioane de lei. De asemenea, expertul a subliniat că îndatorarea persoanelor fizice în Republica Moldova este în scădere, iar dobânzile bancare pentru creditele contractate de populație au început să scadă rapid.

În concluzie, economiile populației din Moldova cresc, însă expertul a avertizat că gradul de îndatorare este în creștere, deoarece populația contractează din ce în ce mai multe credite, în special credite de consum. Această situație ar putea avea efecte semnificative asupra economiei și pieței creditelor din Moldova și ar necesita o gestionare atentă din partea autorităților financiare și guvernamentale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău