Banii pentru zile negre – asul din mâneca moldovenilor. Au depozitat miliarde de lei în bănci

27 Oct. 2023, 17:43
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
27 Oct. 2023, 17:43 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În timp ce economiile populației din Republica Moldova au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, există îngrijorări cu privire la gradul de îndatorare al cetățenilor, a explicat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice”.

Potrivit expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță, economiile nete ale populației, reprezentând depozitele cetățenilor din Republica Moldova în bănci minus datoriile pe care le-au contractat, au atins un nivel de aproximativ 64 de miliarde de lei. Totuși, creditul total pentru cetățeni însumă aproximativ 35 de miliarde de lei, atât din instituțiile bancare, cât și din cele financiare nebancare, cum ar fi companiile de leasing, instituțiile de microfinanțare, și asociațiile de economii și împrumut. Astfel, economiile nete ale populației în trimestrul III al acestui an au fost estimate la 29,1 miliarde de lei.

Anul 2021 a fost un an neobișnuit, în care moldovenii au depus în bănci aproximativ 5,2 miliarde de lei, dar au contractat credite în valoare de aproximativ 8,3 miliarde de lei, ceea ce a condus la o scădere de 3,1 miliarde de lei a economiilor nete ale populației. Cu toate acestea, situația s-a stabilizat în anul 2022, fiind influențată de criza economică și de intervenția Băncii Naționale a Moldovei pentru a stimula economiile și a descuraja creditarea. În trimestrul II al anului 2023, economiile populației au atins 30 de miliarde de lei, dar în trimestrul III a avut loc o schimbare de tendință, în care populația a început să se împrumute din ce în ce mai activ, ceea ce a dus la o ușoară scădere a economiilor.

Expertul Ioniță a menționat că în general, economiile populației din Republica Moldova au fost pozitive, dar anul 2021 a reprezentat o excepție. În prezent, există o creștere moderată a economiilor populației și a creditelor contractate, iar îndatorarea populației este percepută mai degrabă ca fiind pozitivă în contextul actual.

Datorită scăderii dobânzilor bancare, există o creștere semnificativă a portofoliilor de credite, care ar putea stimula consumul și creșterea economiei. Aceasta ar putea, de asemenea, să impulsioneze piața creditelor ipotecare, în special în cazul în care dobânda scade sub 10%, făcând aceste credite mai atractive pentru populație și contribuind la creșterea achizițiilor de locuințe prin intermediul creditelor ipotecare.

Ioniță a evidențiat că economiile nete ale populației cresc în medie cu 480 de milioane de lei pe lună, pe fondul depozitării lunare a aproximativ 600 de milioane de lei și retragerii de la bancă a aproximativ 220 de milioane de lei. De asemenea, expertul a subliniat că îndatorarea persoanelor fizice în Republica Moldova este în scădere, iar dobânzile bancare pentru creditele contractate de populație au început să scadă rapid.

În concluzie, economiile populației din Moldova cresc, însă expertul a avertizat că gradul de îndatorare este în creștere, deoarece populația contractează din ce în ce mai multe credite, în special credite de consum. Această situație ar putea avea efecte semnificative asupra economiei și pieței creditelor din Moldova și ar necesita o gestionare atentă din partea autorităților financiare și guvernamentale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău