Bate vântul în Aeroportul Chișinău! Maia Sandu promite într-o lună să crească numărul zborurilor

20 Mai 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Numărul curselor de pe Aeroportul Chișinău s-au redus, iar moldovenii sunt nevoiți să zboare de la Iași sau București. Președintele Maia Sandu a declarat la postul public de televiziune Moldova 1 că speră ca în câteva săptămâni să crească numărul zborurilor urmare a negocierilor care e duc cu mai multe companii.

„Este destul de complicat să revii în țară sau să pleci. O problemă a fost că aeroportul a fost în mâinile  grupării Șor. Or, gruparea nu a fost interesată să vină alte companii în Moldova. În prezent aeroportul a revenit în proprietatea statului și se duc negocieri. Sperăm ca în câteva săptămâni să vedem creșterea zborurilor”, s pus Maia Sandu.

Președintele a precizat că o altă problemă este situația cu Air Moldova care pe timpului lui Plahotniuc a fost falimentată intenționat ca să poată fi privatizată și ulterior preluată de aceiași gașcă. ”După ce a furat de la stat compania nici măcar nu a putut să o administreze așa încât să reziste. Acum vedem că nu își poate îndeplini angajamentele față de cetățeni. Este o situație de corupție. Iar statul nu-și poate asuma datoriile enorme de care se face vinovată această grupare”.

„Guvernul discută cu mai multe companii, nu sunt negocieri care se termină într-o săptămână. Au fost companii care au fost respinse de administrația precedentă a aeroportului. Am revenit la ele și încercăm să discutăm, însă unele dintre ele formulează întrebări de securitate. iar noi le spunem că sunt companii care zboară din Chișinău. Sperăm în trei, patru săptămâni să creștem numărul de zboruri”, a mai spus Sandu”, a punctat Maia Sandu.

În prezent aeroportul de la Chișinău se confruntă cu o criză de curse aeriene, în condițiile în care unul din principalii operatori Air Moldova are probleme financiare, iar cursele au fost împărțite între Fly One și Hi Sky. Recent, premierul Dorin Recean declara că până la sfârșitul lunii iulie problema de la Aeroportul Chișinău va fi soluționată.

„Suntem în discuții cu mai multe companii aeriene care să aducă servicii de handlilng și să susțină efortul creștere a companiile aeriene necorupte. În luna iulie vor fi eliminate constrângerile și incomoditățile create de Air Moldova. Or, în două săptămâni vom anunța exact ce va fi exact cu taxa de 9 euro”, spunea Recean.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău