Eliminarea banilor gheață devine paranoia mondială! Elveția vrea să introducă numerarul în Constituție

20 Mai 2023, 07:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2023, 07:54 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul elveţian vrea ca în legea fundamentală a ţării să fie inclusă şi o prevedere referitoare la disponibilitatea numerarului şi îi va lăsa pe cetăţeni să se pronunţe asupra acestei propuneri cu prilejul unui referendum, transmite Bloomberg.

După ce o campanie demarată anterior a strâns suficiente semnături pentru a cere organizarea unui referendum care ar contracara, în mod preventiv, răspândirea banilor digitali, Guvernul de la Berna a anunţat miercuri într-un comunicat de presă că va veni cu propriul său plan.

„Consiliul Federal recunoaşte importanţa numerarului pentru economie şi societate”, se precizează în comunicatul de presă. Chiar dacă furnizarea de bani fizici precum şi rolul francului de monedă naţională a Elveţiei sunt deja ancorate în lege, Guvernul de la Berna „este pregătit să ducă aceste îngrijorări de la nivel legal, la nivel constituţional, pentru a le evidenţia importanţa”.

Numerarul este un subiect sensibil în Elveţia. Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale, fiecare locuitor al Elveţiei deţine sub formă de numerar echivalentul a 11.824 de dolari, cea mai mare sumă din toate ţările de unde BRI colectează date statistice.

Guvernul elveţian a precizat că Ministerele Finanţelor şi Justiţiei vor elabora un proiect de act normativ până la finele lunii august. Deocamdată nu este clar când anume va fi organizat votul.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorităţii alegătorilor precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău