Bate vântul în buzunarele moldovenilor! Criza economică le-a mâncat toți banii. Depozitele s-au comprimat cu 7%

23 Oct. 2023, 14:12
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Oct. 2023, 14:12 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna septembrie 2023, Republica Moldova a înregistrat o scădere ușoară a depozitelor atrase, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi la termen au totalizat 3,670,4 milioane lei, înregistrând o diminuare de 2,3% față de luna precedentă, august 2023.

Depozitele atrase în moneda națională au reprezentat o parte semnificativă, aproximativ 66,6% din total, cu un total de 2,446,1 milioane lei, în creștere cu 10,3% față de luna anterioară. Rata medie nominală la aceste depozite în moneda națională s-a diminuat cu 0,23 puncte procentuale, ajungând la 4,29%. În schimb, rata medie la depozitele în valută a crescut ușor, cu 0,01 puncte procentuale, ajungând la 2,19%.

În ceea ce privește termenele de plasare, majoritatea depozitelor au avut perioade de la 6 până la 12 luni, reprezentând 46,7% din totalul depozitelor la termen. Depozitele persoanelor fizice în aceste termene au reprezentat 39,3% din total.

Depozitele atrase de persoanele fizice în luna septembrie 2023 au însumat 2,879,9 milioane lei, înregistrând o scădere de 7,1% față de luna precedentă. Rata medie pentru depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,31 puncte procentuale, ajungând la 4,33%, în timp ce rata medie pentru depozitele în valută a scăzut cu 0,14 puncte procentuale, ajungând la 2,26%.

În septembrie 2023, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice s-au majorat cu 61,6% față de luna precedentă, în timp ce depozitele în valută s-au diminuat cu 18,9%. Depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au totalizat 500,4 milioane lei, iar cele în valută au fost de 276,0 milioane lei. Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a majorat cu 0,38 puncte procentuale, ajungând la 4,17%, în timp ce rata medie pentru depozitele în valută a crescut cu 0,55 puncte procentuale, ajungând la 1,93%. Aceste date reflectă evoluția sectorului depozitelor în Republica Moldova și schimbările în preferințele de economisire ale persoanelor fizice și juridice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău