Benzina și motorina nu se mai opresc din scumpiri. Ce prețuri a afișat ANRE pentru weekend

28 Iul. 2023, 11:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iul. 2023, 11:02 // Actual //  Lupu Eduard

Creșterea semnificativă a cotațiilor Platts în luna curentă a avut un impact major asupra prețurilor la pompă, determinând o nouă majorare a acestora. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a constatat o creștere cu aproximativ 140-145 $/tona a cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol în luna iulie, ceea ce a determinat o ajustare a prețurilor la combustibili pe piața internă.

În luna iulie, cotațiile Platts pentru motorină au crescut de la aproximativ 705-710 $/tona la 850 $/tona, nivel înregistrat ultima dată în luna martie a acestui an. În ceea ce privește benzina, cotațiile au crescut până la 945 $/tona, nivelul atins fiind similar celui înregistrat în luna noiembrie a anului 2022.

ANRE atrage atenția asupra faptului că aceste creșteri semnificative ale cotațiilor Platts sunt influențate de deciziile luate în cadrul organizației OPEC+ privind reducerea producției și exportului de petrol de către Arabia Saudită și Federația Rusă. Aceste decizii au avut un impact puternic asupra pieței produselor petroliere și au contribuit la creșterea prețurilor la nivel internațional.

Ca urmare a acestor evoluții, ANRE a anunțat noile prețuri maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru următoarele trei zile, între 29 iulie și 31 iulie 2023. Astfel, prețul maxim de comercializare pentru benzina COR 95 va fi de 25,41 lei/litru, înregistrând o creștere de 8 bani. În cazul motorinei standard, prețul maxim va fi de 21,33 lei/litru, în creștere cu 12 bani.

ANRE asigură consumatorii că monitorizează îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și calculează corect și transparent prețurile zilnice pentru procurarea carburanților. Cu toate acestea, majorările cotațiilor Platts reprezintă un factor extern asupra căruia autoritățile naționale au un control limitat, iar prețurile la pompă pot fi influențate de deciziile luate în afara țării. Consumatorii sunt încurajați să monitorizeze atent evoluțiile pieței pentru a face alegeri informate în ceea ce privește achiziționarea de carburanți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău