Președintele american Joe Biden a semnat o lege care interzice importul de uraniu neiradiat și slab îmbogățit din Rusia, potrivit site-ului Casei Albe. Înainte de aceasta, inițiativa a fost susținută în Camera Reprezentanților și în Senat.
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a explicat că interdicția are scopul de a „consolida securitatea energetică și economică” a Statelor Unite prin „eliminarea dependenței de Rusia pentru energia nucleară civilă”.
Sullivan a spus că noul angajament de 2,72 miliarde de dolari pentru energia nucleară „va oferi un impuls noii capacități de îmbogățire în SUA și un semnal clar pentru industrie că ne angajăm să creștem pe termen lung în sectorul nostru nuclear”.
Legea semnată de Biden va intra în vigoare în 90 de zile. Potrivit documentului, până în ianuarie 2028, Departamentul de Energie al SUA va putea elibera autorizații pentru importul de uraniu din Rusia dacă nu există alte surse de aprovizionare. Este de așteptat ca restricția să rămână în vigoare până în 2040.
Ponderea livrărilor de uraniu din Rusia către Statele Unite este în prezent de aproximativ 20%. Costul acestor provizii în ultimii ani a fost estimat la aproximativ 1 miliard de dolari pe an. În 2023, achizițiile au crescut la 1,2 miliarde de dolari, a raportat Departamentul de Comerț al SUA în februarie. Acest lucru s-ar putea datora faptului că, companiile americane își fac stocuri în așteptarea embargoului.
În Statele Unite ale Americii, reactoarele sunt alimentate de obicei la fiecare un an și jumătate până la doi ani, iar achizițiile se fac în avans. Aceasta înseamnă că majoritatea, dacă nu toate, centralele nucleare sunt deja alimentate cu combustibil pentru următorii ani, a remarcat Bloomberg.
Rusia deține aproximativ 45% din capacitatea mondială de îmbogățire a uraniului și aproximativ 36% din piața mondială a serviciilor de îmbogățire. Dar piața energiei nucleare este diferită de cea a petrolului, pe care Rusia a reușit să o redirecționeze rapid din Europa în Asia, așa că nu va fi posibil să se „transfere” uraniul de pe piața americană pe alte piețe.
Rosatom a declarat că interzicerea importurilor de uraniu din SUA este „distructivă pentru funcționarea durabilă a pieței globale a bunurilor și serviciilor din ciclul combustibilului nuclear”. Decizia va afecta negativ situația din industria energiei nucleare din SUA, a subliniat corporația de stat.