Biroul Istoriilor de Credit INFODEBIT aniversează 5 ani de la fondare

23 Feb. 2022, 13:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
23 Feb. 2022, 13:21 // Bani și Afaceri //  MD Bani

„Infodebit Credit Report” este astăzi unul dintre cele mai mari birouri a istoriilor de credit din Moldova, care oferă servicii de evaluare a bonității financiare atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, cu peste 2 milioane de credite incluse până în prezent în baza sa de date și peste 4 milioane de rapoarte de credit eliberate la solicitarea clienților.

Infodebit și-a început efectiv activitatea la 19 mai 2014, în calitate de primul Registru Negativ din Republica Moldova, iar pe data de 23 februarie 2017 a fost înregistrat Biroul Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”, care a preluat baza de date a Registrului, în condițiile Legii privind birourile istoriilor de credit.

Circa 100 de organizații de creditare nebancară de top colaborează în prezent cu Infodebit pentru evaluarea comportamentului de plată al clienților, la care se adaugă bănci comerciale, companii de telecomunicații, de utilități, precum și alți prestatori de servicii din țara noastră.

„Începând din 2017, Infodebit înregistrează și informații pozitive în baza sa de date. Chiar dacă rolul de bază al unui birou al istoriilor de credit este de a ajuta creditorii să reducă riscurile financiare asociate activității de creditare, prin păstrarea inclusiv a informațiilor pozitive despre clienții bun-platnici care își respectă termenele de plată și datele contractuale, Infodebit facilitează accesul la finanțare și este de un real ajutor pentru persoanele și afacerile care îngrijesc de reputația lor financiară”, a menționat Antonina Ceban-Bejenaru, Director general al Biroului Istoriilor de Credit „Infodebit Credit Report”.

De-a lungul celor cinci ani de activitate, Infodebit și-a câștigat, pe bună dreptate, reputația de cel mai inovativ birou al istoriilor de credit din Moldova, fiind un „deschizător de drumuri” în segmentul său de activitate: primul birou care a obținut certificare ISO, primul și singurul birou care a implementat un sistem de tip „cashbackˮ pentru partenerii săi, primul birou care a adus în țara noastră Scorul FICO – cel mai apreciat și utilizat standard de evaluare a riscului de credit la nivel internațional.

„Avem în continuare planuri mari, cu realizări în termen scurt, care vor aduce plusvaloare pentru toți. Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru contribuția valoroasă la dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor oferite de Infodebit și apreciem faptul că, de la an la an, numărul partenerilor care aleg să aibă încredere în echipa noastră este în creștere”, a declarat Veaceslav Mîrza, Director pentru dezvoltare al Infodebit.

Echipa Infodebit este deschisă în continuare pentru inițierea de noi parteneriate cu toți cei care sunt în căutarea unor soluții eficiente pentru diminuarea și controlul riscurilor de credit, care au la bază o echipă de profesioniști și investiții continue în cunoștințe și tehnologie.

Biroul istoriilor de credit „Infodebit Credit Report”

www.infodebit.md / (022) 829 727

P.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO