Bitcoin scade din nou: Criptomoneda a ajuns sub pragul de 19.000 de dolari şi majoritatea monedelor digitale suferă

19 Sept. 2022, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2022, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Criptomonedele au coborât luni la noi minime din cauza îngrijorărilor legate de reglementare şi a faptului că investitorii la nivel global s-au arătat reţinuţi faţă de activele riscante, în contextul în care în întreaga lume se prefigurează creşteri ale ratelor dobânzilor, scrie Reuters.

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă în funcţie de valoarea de piaţă, a scăzut cu aproximativ 5% până la un minim al ultimelor trei luni de 18.387 dolari.

Ether, a doua cea mai mare criptomonedă, a scăzut cu 3% la un minim al ultimelor două luni de 1.285 de dolari şi a scăzut cu peste 10% în ultimele 24 de ore. Alte active mai mici au fost mai adânc în roşu.

Blockchain-ul Ethereum, care stă la baza tokenului ether, a avut o actualizare majoră în weekend, numită Merge, care schimbă modul în care sunt procesate tranzacţiile şi reduce consumul de energie.

Valoarea tokenului a scăzut pe fondul unor speculaţii induse de remarcile făcute săptămâna trecută de preşedintele Comisiei pentru valori mobiliare şi burse din SUA, Gary Gensler, care sugerează că noua structură ar putea atrage reglementări suplimentare.

„Este vorba de speculaţii cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla sau nu”, a declarat Matthew Dibb, COO al platformei de criptomonede din Singapore Stack Funds, cu privire la perspectivele de reglementare. „Dacă ne uităm la peisajul de acum, atât din punct de vedere fundamental, cât şi tehnic, nu arată grozav. Nu există niciun catalizator de creştere imediată care să susţină aceste pieţe şi să aducă bani noi şi lichidităţi.”

 

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 11:17 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna noiembrie 2023 au înregistrat o creștere moderată față de luna octombrie 2023, cu aproximativ 0,2%. Comparativ cu luna decembrie 2022, creșterea cumulativă de la începutul anului curent a fost de 4,7%, iar în ultimele 12 luni față de noiembrie 2022, inflația a atins 5,5%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea prețurilor în luna noiembrie 2023 față de octombrie 2023 a fost determinată în principal de majorările înregistrate în sectoarele produselor alimentare și mărfurilor nealimentare. Astfel, produsele alimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,3%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,1%, în timp ce mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,9%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu circa 0,4%.

În cazul produselor alimentare, au fost înregistrate creșteri semnificative la ouă de găină cu 9,1%, legume cu 4,6%, în timp ce fructele au înregistrat o diminuare de 5,3%. În categoria mărfurilor nealimentare, prețurile la încălțăminte și confecții au crescut cu 2,6%, iar cele la combustibili și carburanți au scăzut cu 1,6%.

Totodată, în ceea ce privește serviciile prestate populației, tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice au înregistrat o scădere de 4,7%, iar compensațiile acordate de Guvern au dus la reduceri semnificative la gazul din rețea cu aproximativ 5,9%, la încălzirea centralizată și prepararea apei calde cu circa 18,0%.

Cu toate acestea, rata anuală a inflației a înregistrat o reducere constantă începând cu luna noiembrie a anului 2022, situându-se la 5,5% în noiembrie 2023, indicând o tendință moderată de creștere a prețurilor. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția acestei situații și implementează măsuri pentru a gestiona impactul asupra populației și economiei.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, la prezentarea Raportului asupra inflației cu numărul 4 de la sfârșitul lunii noiembrie, a evidențiat că în luna octombrie inflația a revenit în intervalul de variație țintit de BNM.

În ultima prognoză BNM estima o inflație anuală de 6% la sfârșitul anului 2023 și de 4,6% în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău