Trei femei din Ucraina, victime ale abuzului sexual, au primit seturi pentru tratament post-viol, la spitalul din Bălți

20 Aug. 2022, 08:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Aug. 2022, 08:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Trei femei refugiate din Ucraina, care au devenit victime ale abuzului sexual în timpul războiului din țara vecină, s-au adresat pentru ajutor la spitalul din mun. Bălți.

Victimele au beneficiat de asistență medicală, dar și de seturile pentru tratamentul post-viol, oferite de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Depre aceasta directoarea-adjunctă a Spitalului Clinic Municipal din Bălți, Ala Condrea, a povestit în cadrul emisiunii ”Rezoomat” cu Ileana Pîrgaru de la RLIVE TV.

„De aceste kituri post viol beneficiază atât populația băștinașă, cât și femeile și copiii refugiați. În instituția pe care o reprezint am avut trei adresări (n.r. cazuri de femei violate în război), dar eu cred că și o singură adresare este mult, pentru că este o viață”, a spus Ala Condrea.

Potrivit Alei Condrea, spitalul din Bălți a primit astfel de seturi pentru prima dată.

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație a venit cu kituri care sunt post-viol, dar, totodată și cu o instrucțiune suplimentară, o instruire a personalului”, a declarat Ala Condrea.

Seturile pentru tratamentul post-viol au fost distribuite în toate spitalele raionale și spitalele republicane din țară (Institutul Mamei si a Copilului, Institutul Medicină Urgență, Spitalul boli transmisibile și Spitalul Republican din mun. Bălți).

La fel, seturile au fost distribuite către spitalele municipale și 42 de centre prietenoase tinerilor, care activează în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară și în locurile de contact cu persoanele refugiate, precum sunt echipele medicale de la punctul de trecere a frontierei de la Palanca și echipa medicală din cadrul Centrului de triere pentru refugiați de la Moldexpo.

Până la moment, au fost distribuite 488 de seturi pentru tratamentul post-viol. Echipa UNFPA a realizat și instruiri pentru medicii din secțiile de internare și ginecologii din instituțiile medicale beneficiare, pentru utilizarea seturilor și aplicarea corectă a protocolului cu privire la managementul clinic al violului.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău