Blocada financiară a Rusiei de către țările pe care Kremlinul le numește „prietenoase” continuă să se intensifice

23 Mai 2024, 12:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 12:21 // Actual //  Lupu Eduard

După Turcia, Emiratele Arabe Unite și China, în Mongolia au apărut probleme cu plățile pentru companiile rusești. Alexander Knobel, șeful Laboratorului internațional de cercetare în comerțul exterior de la RANEPA, a vorbit miercuri despre acest lucru la conferința „Perspective pentru dezvoltarea cooperării comerciale, economice și de investiții între Mongolia și țările UEE”.

Potrivit acestuia, băncile mongole se tem de riscul unor sancțiuni secundare ale SUA – adică măsuri pentru încălcarea regimului actual de sancțiuni. În decembrie, Trezoreria SUA a primit puteri suplimentare care îi permit să iasă din sistemul financiar american orice bancă din lume care contribuie la complexul militar-industrial rus.

„Această problemă trebuie rezolvată la nivel bilateral”, a spus Knobel, citat de TASS. Cu toate acestea, până acum eforturile diplomatice ale Ministerului rus de Externe și ale Kremlinului nu au dat roade.

Negocierile cu Turcia, ale cărei bănci blochează plățile din Rusia de la începutul anului, au început din februarie. Dar nu a fost posibil să se rezolve problema, a recunoscut în aprilie ambasadorul Rusiei la Ankara Alexey Erhov. El a dat vina pe „americani și Uniunea Europeană” pentru ceea ce se întâmplă, care, potrivit diplomatului, „distrug construcția comerțului și cooperării economice ruso-turce”.

În continuare, au apărut dificultăți în Emiratele Arabe Unite, unul dintre cele mai mari „noduri” anti-sancțiuni ale economiei ruse. Potrivit Reuters, băncile au înăsprit masiv cerințele pentru a respecta sancțiunile, iar First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) au blocat mai multe conturi asociate cu tranzacționarea cu bunuri rusești.

În China, 80% din acordurile cu Rusia au fost suspendate începând cu luna martie, au estimat experții de la Institutul de Cercetare Financiară Chong-yang de la Universitatea Populară Chineză din Beijing. În cele mai mari bănci, plățile au început să înghețe săptămâni întregi, au declarat importatorii ruși pentru The Moscow Times. Exportatorii chinezi apelează la băncile mici sau la operatorii de plăți subterani pentru ajutor, iar unii, din disperare, refuză în principiu să colaboreze cu Rusia, a scris Reuters.

Vizita președintelui rus Vladimir Putin în China pare să fi fost neputincioasă să corecteze situația. În urma negocierilor cu președintele chinez Xi Jinping, Putin nu a anunțat măsuri specifice pentru a rezolva problema plăților.

„Este posibil să înțelegem motivele comportamentului marilor instituții financiare – nimeni nu vrea să sufere pierderi”, s-a justificat președintele rus, încheind vizita.

„Soluțiile sunt posibile, există. Desigur, trebuie susținute la nivel de stat într-un fel sau altul. Sper că acesta va fi cazul”, a spus Putin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iun. 2024, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iun. 2024, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Casa familiei prinţesei Diana a fost scoasă la vânzare pentru prima dată în 22 de ani, la preţul de 10,95 milioane de lire sterline, adică aproape 13 milioane de euro, pe site-urile Whetherell şi Chestertons.

Casa, construită la începutul anilor 1980, a aparţinut contesei Raine Spencer, soacra lui Lady Di. Înaltă de patru etaje, aceasta este situată în Mayfair, Londra.

„Cu legăturile sale cu aristocraţia şi regalitatea, ne aşteptăm ca această casă să atragă un interes puternic din partea cumpărătorilor exigenţi din întreaga lume. Aceasta este o casă trofeu cu o istorie ilustră”, a declarat Danish Arif, şeful vânzărilor Mayfair la Chestertons, potrivit Cityam.

Casa de 430 de metri pătraţi are mai multe camere, inclusiv un hol de primire, o sală de recepţie, mai multe bucătării, un lounge, o bibliotecă, două dormitoare cu dressing-uri şi băi proprii, un apartament separat cu un lounge care se deschide pe o terasă orientată spre sud, un dormitor pentru oaspeţi şi locuinţe pentru personal. O scară duce la fiecare dintre cele patru etaje.

Potrivit agenţiei imobiliare Wetherell, casa are un DPE (diagnostic de performanţă energetică) de clasa E.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău