Blocarea cerealelor ucrainene îl ajută pe Putin, avertizează grupurile politice din Parlamentul European

19 Apr. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Apr. 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Popularii europeni (PPE) şi grupul socialiştilor şi democraţilor (S&D) – cele mai mari două grupuri politice din Parlamentul European – condamnă ţările care blochează transportul cerealelor ucrainene, avertizând că un astfel de demers ar transmite un semnal prost şi ar servi intereselor Kremlinului, relatează News.ro.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că sistează importurile din Ucraina, măsură denunţată de Kiev şi Bruxelles, care intervine chiar în timp ce este negociată cu Rusia prelungirea acordului pentru transportul grânelor ucrainene pe Marea Neagră, ceea ce i-ar oferi Kremlinului pârghii suplimentare de şantaj.
„Nu faceţi nimic care să slăbească Ucraina. Asiguraţi-vă că grânele ucrainene ajung în Africa. Nu luaţi măsuri unilaterale care încalcă legislaţia UE. Acestea sunt mesajele Grupului PPE către guvernele polonez, ungar şi slovac care au anunţat blocarea unilaterală a intrării grânelor ucrainene în Uniunea Europeană” – se arată într-un comunicat al grupului popularilor europeni (PPE), cel mai numeros din Parlamentul European, la care sunt afiliaţi şi eurodeputaţii români din PNL, UDMR şi PMP.

PPE: Comisarul pentru agricultură să vină cu soluții

„Guvernele europene nu trebuie să acţioneze în detrimentul solidarităţii pentru Ucraina în timpul războiului. Înainte de a decide în mod unilateral să blocheze căile de export pentru produsele ucrainene, trebuie să avem informaţii detaliate despre motivul pentru care aceste cereale sau alte produse nu au fost tranzitate mai departe în afara Europei şi care este cantitatea exactă de cereale sau alte produse ucrainene stocate în depozitele europene. De asemenea, trebuie să ştim care sunt solicitările fermierilor protestatari din statele membre. Orice acţiune unilaterală din partea statelor membre va fi doar o mişcare în favoarea Rusiei”, a declarat eurodeputata Sandra Kalniete, responsabilă în cadrul grupului PPE pentru poziţia Parlamentului European privind liberalizarea temporară a comerţului cu produse ucrainene.
PPE recunoaşte că „problemele fermierilor din ţările vecine Ucrainei sunt reale” şi cere comisarului pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, să ofere „soluţii concrete” pentru aceste probleme. „El trebuie să se asigure că vecinii primesc ajutor”, spune eurodeputatul Herbert Dorfmann, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pentru agricultură.

Eurodeputatul a reamintit că aşa-numitele coridoare de solidaritate au fost create pentru a ajuta la transportul alimentelor ucrainene în ţările terţe, atunci când agresiunea rusă a închis porturile ucrainene, şi spune că statelor membre le revine responsabilitatea de a pune în aplicare „în mod corespunzător” aceste coridoare, astfel încât „transporturile să ajungă acolo unde trebuie”.

Subliniind că cerealele sunt destinate unor destinaţii din afara pieţei UE, Dorfmann subliniază totodată că trebuie evitate perturbările pieţei din interiorul Europei.
Însă „blocarea transporturilor nu va ajuta nici Ucraina, nici pe cei din afara Europei care suferă cel mai mult din cauza creşterii preţurilor la alimente”, a punctat Herbert Dorfmann, eurodeputat, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pe probleme de agricultură.

Eurodeputată socialistă: Această decizie face foarte bine jocului lui Vladimir Putin
Inma Rodríguez-Piñero, eurodeputată S&D din Spania şi coordonator în comisia de comerţ internaţional a Parlamentului European, întăreşte acuzele colegului său din Polonia. Şi ea recunoaşte că afluxul de produse agricole ucrainene a provocat unele perturbări ale pieţei în unele state membre, dar adaugă, potrivit comunicatului S&D: „În loc să le abordeze în mod coordonat şi cu ajutorul instituţiilor UE şi al altor state membre, guvernul PiS a decis încă o dată să încalce normele UE şi a oprit în mod ilegal fluxurile comerciale cu care a fost de acord cu aproape un an în urmă”.

„Sunt îngrijorată că această decizie face foarte bine jocul lui Vladimir Putin din Rusia. Interzicerea importurilor loveşte chiar în inima proiectului Coridoarele Solidarităţii, care a creat alternative importante pentru transportul maritim de cereale în Marea Neagră. Acum, Rusia ar trebui doar să se retragă din Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră pentru a sufoca din nou exporturile de cereale ale Ucrainei”, explică ea.

„Acesta este un scenariu inacceptabil din punct de vedere geopolitic, iar autorităţile poloneze ar trebui să ştie mai bine decât să irosească eforturile UE de a sprijini Ucraina”, adaugă eurodeputata.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), vrea ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și să creeze o platformă proprie pentru Europa, ceea ce ea numește: „Drumul spre independență”. Invitată în cadrul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura străină de plăți digitale. „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze,” a remarcat ea, adăugând că „trebuie să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un apel pentru o revoluție a plăților, și a menționat necesitatea ca Europa să rupă dependența de giganții americani și chinezi, precum: Visa, Mastercard, PayPal și Alipay. Ea a subliniat că dezvoltarea unor soluții proprii ar reprezenta un pas important spre independența financiară a continentului, asigurându-i suveranitatea în acest domeniu esențial.

Christine Lagarde a subliniat că o piață de capital complet unificată ar putea deschide calea către o integrare fiscală mai profundă în Europa, având un impact semnificativ asupra economiei, cu o valoare adăugată potențială de până la 3.000 de miliarde de euro pe an, scriu editorii de la Business Today, citat de romaniatv.ro.

În timpul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Christine Lagarde a subliniat fragilitatea Europei în fața dependenței de infrastructura străină de plăți digitale, evidențiind necesitatea unui sistem propriu care să asigure suveranitatea financiară a continentului.

„Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze”, a remarcat ea, argumentând: „Ar trebui să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Ideea unei piețe unice de capital în toate statele membre ale Uniunii Europene capătă din nou importanță în contextul revitalizării Uniunii piețelor de capital (CMU), o inițiativă pe termen lung a UE. Obiectivul principal al CMU este de a crea o piață integrată de capital, care să faciliteze fluxul mai eficient de investiții și economii în cadrul blocului comunitar. Prin această inițiativă, se dorește oferirea unui acces mai bun al întreprinderilor la surse de finanțare și, totodată, furnizarea cetățenilor cu instrumente de economisire mai eficiente și accesibile.

Christine Lagarde a corelat progresele realizate în cadrul Uniunii piețelor de capital (CMU) cu o integrare economică mai profundă, subliniind că aceasta ar putea reduce presiunea asupra politicii monetare și ar crea fundamentul pentru o viitoare uniune fiscală. Deși estimările privind valoarea adăugată anuală de 3.000 de miliarde de euro provin dintr-o postare pe Reddit, care a fost citată pe larg, surse oficiale sugerează un impact mai moderat, dar încă semnificativ, pentru economia europeană.

Conform Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), o integrare economică mai profundă ar putea adăuga un PIB suplimentar de peste 2,8 trilioane de euro până în 2032, dintre care cel puțin 321 de miliarde de euro ar proveni din finalizarea Uniunii economice și monetare. Cu toate acestea, construirea unei alternative europene la giganții Visa și Mastercard se confruntă cu provocări semnificative, atât din punct de vedere tehnologic, cât și din perspectiva reglementărilor și a cooperării între statele membre.

Totuși, dezvoltarea unei alternative europene la Visa și Mastercard se confruntă cu o serie de provocări semnificative. Printre acestea se numără:

– Comisioanele interbancare mai scăzute din Europa, care fac dificilă atingerea unui nivel de profitabilitate sustenabil.
– Necesitatea unor investiții inițiale considerabile pentru a construi o infrastructură capabilă să concureze cu cea a marilor jucători internaționali.
– Obstacolele legate de schimbarea comportamentului consumatorilor și comercianților, precum și de convingerea băncilor să susțină implementarea unui nou sistem.
– Complexitatea tehnică, în special în domeniul securității, protecției împotriva fraudelor și asigurării compatibilității transfrontaliere.
– Provocările legate de guvernanță și coordonare, întrucât statele membre și instituțiile europene trebuie să colaboreze pentru a alinia execuția și supravegherea sistemului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ