Popularii europeni (PPE) şi grupul socialiştilor şi democraţilor (S&D) – cele mai mari două grupuri politice din Parlamentul European – condamnă ţările care blochează transportul cerealelor ucrainene, avertizând că un astfel de demers ar transmite un semnal prost şi ar servi intereselor Kremlinului, relatează News.ro.
Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că sistează importurile din Ucraina, măsură denunţată de Kiev şi Bruxelles, care intervine chiar în timp ce este negociată cu Rusia prelungirea acordului pentru transportul grânelor ucrainene pe Marea Neagră, ceea ce i-ar oferi Kremlinului pârghii suplimentare de şantaj.
„Nu faceţi nimic care să slăbească Ucraina. Asiguraţi-vă că grânele ucrainene ajung în Africa. Nu luaţi măsuri unilaterale care încalcă legislaţia UE. Acestea sunt mesajele Grupului PPE către guvernele polonez, ungar şi slovac care au anunţat blocarea unilaterală a intrării grânelor ucrainene în Uniunea Europeană” – se arată într-un comunicat al grupului popularilor europeni (PPE), cel mai numeros din Parlamentul European, la care sunt afiliaţi şi eurodeputaţii români din PNL, UDMR şi PMP.
PPE: Comisarul pentru agricultură să vină cu soluții
„Guvernele europene nu trebuie să acţioneze în detrimentul solidarităţii pentru Ucraina în timpul războiului. Înainte de a decide în mod unilateral să blocheze căile de export pentru produsele ucrainene, trebuie să avem informaţii detaliate despre motivul pentru care aceste cereale sau alte produse nu au fost tranzitate mai departe în afara Europei şi care este cantitatea exactă de cereale sau alte produse ucrainene stocate în depozitele europene. De asemenea, trebuie să ştim care sunt solicitările fermierilor protestatari din statele membre. Orice acţiune unilaterală din partea statelor membre va fi doar o mişcare în favoarea Rusiei”, a declarat eurodeputata Sandra Kalniete, responsabilă în cadrul grupului PPE pentru poziţia Parlamentului European privind liberalizarea temporară a comerţului cu produse ucrainene.
PPE recunoaşte că „problemele fermierilor din ţările vecine Ucrainei sunt reale” şi cere comisarului pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, să ofere „soluţii concrete” pentru aceste probleme. „El trebuie să se asigure că vecinii primesc ajutor”, spune eurodeputatul Herbert Dorfmann, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pentru agricultură.
Eurodeputatul a reamintit că aşa-numitele coridoare de solidaritate au fost create pentru a ajuta la transportul alimentelor ucrainene în ţările terţe, atunci când agresiunea rusă a închis porturile ucrainene, şi spune că statelor membre le revine responsabilitatea de a pune în aplicare „în mod corespunzător” aceste coridoare, astfel încât „transporturile să ajungă acolo unde trebuie”.
Subliniind că cerealele sunt destinate unor destinaţii din afara pieţei UE, Dorfmann subliniază totodată că trebuie evitate perturbările pieţei din interiorul Europei.
Însă „blocarea transporturilor nu va ajuta nici Ucraina, nici pe cei din afara Europei care suferă cel mai mult din cauza creşterii preţurilor la alimente”, a punctat Herbert Dorfmann, eurodeputat, purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pe probleme de agricultură.
Eurodeputată socialistă: Această decizie face foarte bine jocului lui Vladimir Putin
Inma Rodríguez-Piñero, eurodeputată S&D din Spania şi coordonator în comisia de comerţ internaţional a Parlamentului European, întăreşte acuzele colegului său din Polonia. Şi ea recunoaşte că afluxul de produse agricole ucrainene a provocat unele perturbări ale pieţei în unele state membre, dar adaugă, potrivit comunicatului S&D: „În loc să le abordeze în mod coordonat şi cu ajutorul instituţiilor UE şi al altor state membre, guvernul PiS a decis încă o dată să încalce normele UE şi a oprit în mod ilegal fluxurile comerciale cu care a fost de acord cu aproape un an în urmă”.
„Sunt îngrijorată că această decizie face foarte bine jocul lui Vladimir Putin din Rusia. Interzicerea importurilor loveşte chiar în inima proiectului Coridoarele Solidarităţii, care a creat alternative importante pentru transportul maritim de cereale în Marea Neagră. Acum, Rusia ar trebui doar să se retragă din Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră pentru a sufoca din nou exporturile de cereale ale Ucrainei”, explică ea.
„Acesta este un scenariu inacceptabil din punct de vedere geopolitic, iar autorităţile poloneze ar trebui să ştie mai bine decât să irosească eforturile UE de a sprijini Ucraina”, adaugă eurodeputata.