BNM continuă valul scăderilor de dobândă! Rata de bază a coborât-o la 3,75%

21 Mart. 2024, 14:44
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Mart. 2024, 14:44 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BNM a redus rata de bază la 3,75% față de 4,25% cât a stabilit-o în ședința precedentă.

Totodată, înn ședința de astăzi a Consiliului de administrație, banca centrală a iefinit și creditele și depozitele owernight, la 5,75% și 1,75%, comparativ cu 6,25% și 2,25%.

Norma rezervelor obligatorii în lei a rămas la 33%, iar în valută la 43%.

„Decizia BNM are drept scop de a menține rata inflație de plus, minus 5%, considerat nivel optim pentru creșterea economică. Astfel, BNM punea accent pe stimularea cererii agregate prin stimularea consumului și investițiilor. BNM continuă relaxarea politicii monetare, iar efectele se vor transmite treptat la ratele depozitelor și a creditelor”, a punctat guvernatorul BNM, Anca Dragu.

Dragu a spus că inflația în februarie 2024 s-a aflat, pentru a 5 lună consecutiv, în intervalul de țintă, fiind de 4,3% cu 0,3p.p mai joasă față de ianuarie. Scăderea prețurilor la produsele alimentare și baza înaltă de comparație, dar și cererea scăzută au contribuit la diminuarea inflației. Masurile stimulative de politică monetară efectul sezonier și ajustarea politicii fiscale au atenuat descreșterea inflației.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău