La sfârșitul unii octombrie, activele oficiale de rezervă au constituit 4,05 miliarde dolari SUA, în creștere cu 86,48 mil. dolari SUA în comparație cu 30 septembrie 2021, când acestea au însumat 3 961,82 mil. dolari SUA, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.
Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova debursat de Comisia Europeană, în numele UE: 99,49 mil. dolari SUA (echivalentul a 86,1 mil. EUR), dintre care 57,4 mil. dolari SUA (echivalentul a 49,7 mil. EUR) sub formă de asistență macrofinanciară (ultima tranșă de împrumut).
Totodată, creditele și granturile în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale au însumat 5,26 mil. dolari SUA, intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 4,69 mil. dolari SUA și intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă: 2,50 mil. dolari SUA.
Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de: plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 16,40 mil. dolari SUA, plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: 12,44 mil. dolari SUA;
Pentru a da un semnal jucătorilor din piață că BNM nu va permite fluctuațiile masive a cursului valutar, banca centrală a intervenit pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută: 1,0 mil. dolari SUA.
Totodată, BNM a intervenit pe piața valutară internă în perioada iulie – septembrie 2021, atât prin procurări, cât și prin vânzări de valută. Pe parcursul perioadei analizate, volumul tranzacțiilor Băncii Naționale a Moldovei efectuate pe piața valutară interbancară contra lei moldovenești, la data valutei, a constituit 51,10 milioane dolari SUA, inclusiv tranzacții de vânzare în sumă de 35,15 milioane dolari SUA, tranzacții de cumpărare în sumă de 14,80 milioane dolari SUA.
Economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță susține că piața valutară este stabilă. „Situația este stabilă, din acest motiv și intervențiile BNM pe piața valutară sunt foarte slabe, mai mult simbolice. Dacă anul trecut instituția a fost nevoită să procure 232 de milioane de dolari pentru a nu permite ca leul moldovenesc să se întărească, în acest an a vândut 31 de milioane de dolari, doar pentru a da semnal pieței că nu va permite deprecierea rapidă a leului, însă piața se autoreglează și cursul valutar va rămâne stabil cu mici fluctuații tipice pentru această piață”.