Bomba cifrelor: 1,9 miliarde de euro de la UE? Ioniță spune adevărul: Ajung doar să plătim datoriile vechi

26 Mai 2025, 11:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Mai 2025, 11:18 // Actual //  Ursu Victor

Ajutorul financiar promis de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova – 1,9 miliarde de euro – este privit de unii cu entuziasm, de alții cu scepticism, însă, în realitate, această sumă nu acoperă decât o parte din nevoile urgente ale țării, avertizează economistul Veaceslav Ioniță într-o analiză recentă.

Potrivit lui Ioniță, dacă ne uităm la experiența ultimilor patru ani (2021–2024), în care Moldova a trecut prin crize multiple – pandemie, criză energetică, război în regiune – observăm un model clar: din cele 4,4 miliarde de euro atrase în această perioadă, doar 17% au fost granturi (743 milioane euro), iar restul au fost împrumuturi interne și externe. Mai grav, aproape jumătate din acești bani – adică 2 miliarde de euro – s-au dus direct pe dobânzi (750 milioane euro) și rambursarea creditelor vechi (1,25 miliarde euro).

Astfel, din cei 4,4 miliarde de euro atrași, doar 2,4 miliarde de euro au fost efectiv disponibili pentru investiții concrete: reparații de drumuri, achiziții de gaze naturale sau alte proiecte punctuale.

Pentru perioada 2025–2027, tabloul nu este mai optimist. Moldova are deja planificate plăți uriașe: 830 milioane euro pentru dobânzi, 950 milioane euro pentru rambursarea creditelor externe, Adică, aproape 1,8 miliarde de euro vor fi cheltuiți doar pentru a onora datoriile vechi.

În acest context, avertizează Ioniță, cei 1,9 miliarde de euro promiși de UE vor fi consumați aproape integral pentru plata datoriilor, fără să rămână bani pentru dezvoltarea reală sau investiții.

Pentru a acoperi nevoile minime de funcționare ale statului, Moldova are nevoie de încă 1,8 miliarde de euro. Iar pentru a face un salt semnificativ spre modernizare, reforme și apropierea reală de standardele Uniunii Europene, țara ar avea nevoie de încă 1,8 miliarde de euro anual, estimează economistul.

„Ajutorul UE e binevenit, dar realitatea dură este că Moldova, pentru a supraviețui, are nevoie de cel puțin 3,6 miliarde de euro, iar pentru a face un pas real spre transformare și dezvoltare, trebuie să găsească alte 5 miliarde de euro”, concluzionează Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iul. 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Iul. 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a aprobat solicitarea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța (CNAPM), care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea Portului Internațional Liber Giurgiulești, deținut în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Investiția include achiziționarea a 100% din capitalul social al companiei „Danube Logistics” SRL, operatorul portuar controlat integral de BERD, și are ca obiectiv modernizarea și extinderea infrastructurii portuare. Proiectul vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea capacităților de depozitare, digitalizarea operațiunilor portuare și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde.

Decizia vine în contextul în care Consiliul a evaluat 101 solicitări de aprobare prealabilă a investițiilor, emise de companii care vizează domenii strategice. Dintre acestea: 14 companii au primit aviz pozitiv, inclusiv CNAPM, 16 companii au fost respinse, din cauza riscurilor identificate pentru securitatea economică sau a refuzului de a furniza informațiile cerute, 68 de companii au primit notificări repetate pentru lipsa răspunsului la cererile anterioare, 12 companii trebuie să furnizeze informații suplimentare, iar 3 au primit un termen extins pentru completarea documentației, iar  5 cazuri au fost amânate pentru analiză suplimentară.

Printre proiectele avizate favorabil se regăsesc investiții în energie, telecomunicații, comunicații electronice și agricultură, domenii considerate esențiale pentru securitatea și dezvoltarea strategică a Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA