Bomba cu ceas din Transnistria! Enclava riscă să rămână fără gazul gratuit din Rusia, iar Moldova fără lumină ieftină

29 Aug. 2023, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Aug. 2023, 11:11 // Actual //  bani.md

Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, a a atras atenția asupra expirării acordului de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina spre Republica Moldova și Europa. Potrivit declarațiilor sale, din cadrul emisiunii de la Vocea Basarbiei, acest acord, care expiră la sfârșitul anului 2024 și ar putea să nu fie extins, ceea ce ar putea avea implicații semnificative asupra aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova.

Centrala de la Cuciurgan, care asigură o parte semnificativă din necesarul de energie electrică pentru malul drept al țării, este alimentată cu gaz rusesc. Dacă tranzitul gazelor naturale din Rusia către Republica Moldova și Europa ar fi întrerupt și acordul de tranzit nu ar fi extins, Republica Moldova ar putea suferi consecințe serioase în ceea ce privește accesul la energie electrică.

În ciuda acestui posibil scenariu, ambasadorul Valeriu Chiveri se arată încrezător că autoritățile de la Chișinău vor găsi soluții pentru a asigura țara cu atât gaz, cât și energie electrică. Ministerul Energiei este responsabil pentru analizarea diferitelor scenarii și pentru garantarea securității energetice a țării.

Ambasadorul a subliniat faptul că, în ciuda tensiunilor geopolitice și a relațiilor complicate dintre Ucraina și Rusia, Ucraina a continuat să permită tranzitul de gaze naturale prin teritoriul său, respectând contractele existente cu operatorii din Europa. Cu toate acestea, situația prezintă o anumită contradicție, având în vedere că Ucraina a cerut sprijinul altor state în a întrerupe cooperarea economică cu Rusia, dar permite tranzitul de gaze naturale pe teritoriul său. Ambasadorul a sugerat că beneficiile financiare ar putea juca un rol semnificativ în această decizie.

În timp ce viitorul acordului de tranzit rămâne incert, Republica Moldova caută modalități de a se adapta și a se asigura că necesarul de energie va fi satisfăcut în continuare, indiferent de evoluțiile geopolitice și economice din regiune.

În prezent, Chișinăul achiziționează majoritatea curentului electric de la Cuciurgan amplasată în regiunea stângă a Nistrului la un preț de 66 USD MW. Centrala este alimentată cu gaz rusesc care este livrat regiunii fără achite pentru vreun ban. În context, datoria enclavei pentru gaz se ridică la peste 7 miliarde de dolari.

Recent, Ministrul Energiei, Victor Parlicov declara că Chișinăul a luat în calcul scenariul cu privire la decinectarea gazzului de către Gaprom regiunii din stânga Nistrului. „Republica Moldova, tehnic poate asigura regiunea cu gaz, însă nu este clar cine va plăti pentru acest gaz”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO