Bomba cu ceas din Transnistria! Enclava riscă să rămână fără gazul gratuit din Rusia, iar Moldova fără lumină ieftină

29 Aug. 2023, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Aug. 2023, 11:11 // Actual //  bani.md

Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, a a atras atenția asupra expirării acordului de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina spre Republica Moldova și Europa. Potrivit declarațiilor sale, din cadrul emisiunii de la Vocea Basarbiei, acest acord, care expiră la sfârșitul anului 2024 și ar putea să nu fie extins, ceea ce ar putea avea implicații semnificative asupra aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova.

Centrala de la Cuciurgan, care asigură o parte semnificativă din necesarul de energie electrică pentru malul drept al țării, este alimentată cu gaz rusesc. Dacă tranzitul gazelor naturale din Rusia către Republica Moldova și Europa ar fi întrerupt și acordul de tranzit nu ar fi extins, Republica Moldova ar putea suferi consecințe serioase în ceea ce privește accesul la energie electrică.

În ciuda acestui posibil scenariu, ambasadorul Valeriu Chiveri se arată încrezător că autoritățile de la Chișinău vor găsi soluții pentru a asigura țara cu atât gaz, cât și energie electrică. Ministerul Energiei este responsabil pentru analizarea diferitelor scenarii și pentru garantarea securității energetice a țării.

Ambasadorul a subliniat faptul că, în ciuda tensiunilor geopolitice și a relațiilor complicate dintre Ucraina și Rusia, Ucraina a continuat să permită tranzitul de gaze naturale prin teritoriul său, respectând contractele existente cu operatorii din Europa. Cu toate acestea, situația prezintă o anumită contradicție, având în vedere că Ucraina a cerut sprijinul altor state în a întrerupe cooperarea economică cu Rusia, dar permite tranzitul de gaze naturale pe teritoriul său. Ambasadorul a sugerat că beneficiile financiare ar putea juca un rol semnificativ în această decizie.

În timp ce viitorul acordului de tranzit rămâne incert, Republica Moldova caută modalități de a se adapta și a se asigura că necesarul de energie va fi satisfăcut în continuare, indiferent de evoluțiile geopolitice și economice din regiune.

În prezent, Chișinăul achiziționează majoritatea curentului electric de la Cuciurgan amplasată în regiunea stângă a Nistrului la un preț de 66 USD MW. Centrala este alimentată cu gaz rusesc care este livrat regiunii fără achite pentru vreun ban. În context, datoria enclavei pentru gaz se ridică la peste 7 miliarde de dolari.

Recent, Ministrul Energiei, Victor Parlicov declara că Chișinăul a luat în calcul scenariul cu privire la decinectarea gazzului de către Gaprom regiunii din stânga Nistrului. „Republica Moldova, tehnic poate asigura regiunea cu gaz, însă nu este clar cine va plăti pentru acest gaz”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ